Det är enkelt att koka majskolvar bara man inte kokar dem för länge så glöm inte att sätta en timer. Servera gärna med smör och salt. Passa på att njuta av kokta majskolvar när det finns färska att tillgå under hösten.
Kokta majskolvar är goda att servera med smör eller bregott och salt.
Laktosfritt - Servera naturella eller med laktosfritt smör.
Glutenfritt
Vegetariskt
Koka majskolvar så här:
Ta fram en stor gryta, jag brukar använda min 5-literskastrull.
Ta bort bladen och trådarna från majskolvarna och skär eventuellt av de yttersta ändarna så att majskolvarna får plats i grytan. Kontrollera gärna detta innan du häller vatten i grytan.
När vattnet kokar, lägg i majskolvarna och låt koka ca 7 min med locket på glänt. Sänk värmen till medelhög så det inte kokar över.
Majskolvarna kokar.Koka under lock.
Plocka upp majskolvarna ur vattnet och servera med smör och salt eller ät dem som de är.
(För att se när de är klara kan man testa med en provsticka i ett majskorn om man vill. Annars så ser man att majskolvarna fått en gulare färg och det brukar alltid vara lagom att ta upp dem efter exakt 7 minuter tycker jag.)
(OBS! Kokar du för länge blir majskornen hårda så låt dem absolut inte koka mer än 10 minuter. Men jag rekommenderar 7 minuter, det blir alltid perfekt resultat för mig.)
Jag har fått särskilda "majskolvsbestick" men om man inte har det kan man trycka in en gaffel i varje ände på majskolvarna eller vänta några minuter tills de svalnar och använda fingrarna.
Tips för att undvika tillsatser
Fritt från tillsatser, naturligt och gott om du serverar med äkta smör eller bregott. Undvik alla former av margarin.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Calle
Tack för tipsen. Trodde typ 20 min, men var lite osäker och googlade innan. Hittade dig! Tack!
️ Skrivet av Laleh
jag älskar det här receptet! majsen blev perfekt och hela min familj blev förtjusta. Tack
️ Skrivet av laleh
jätte gott
️ Skrivet av Ida
Hej! Jag jobbar på en handelsträdgård där jag fick majs idag av trädgårdsmästaren som har jobbat med trägård hela sitt liv, 70 år. Han lärde mig att man inte ska kokamajskolven med salt för att det gör majsen hård. Han har mycket kunskap och jag tänkte föra vidare den kunskapen till dig. Ha en fortsatt fin dag.
️ Skrivet av Jens
Jag hade ingen aning om hur länge majskolvar ska kokas. Men nu vet jag och det räckte gott med 5 min. Ble jättegott. Jag skulle vilja smaka Bengts legendariska majskolvar han verkar vara en klippa på att koka. 👍
webmaster
Svar till
Cine
️ Skrivet av Susanne
Hoppas det blev bra! Ja majskolvsbesticken har jag fått i present någon gång men tror de är köpta på Duka eller Cervera för länge sen. :)
️ Skrivet av Cine
Ska prova detta recept, lite kul att jag har exakt likadana majskolvsbestik!
webmaster
Svar till
Ragna
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra förtydligande! Jag har nu ändrat i receptbeskrivningen för att den ska bli ännu tydligare.
️ Skrivet av Ragna
Hallå angående koktid! Ni måste ju fundera över om ni lägger i kolvarna i KALLT vatten och låter KOKA UPP. Eller lägger ner kolvarna i KOKANDE vatten. Såklart tiderna varierar därefter! Jag lägger dem tex i kokande vatten. Tänk sedan logiskt -det är inte kolven som ska bli mjuk -bara kornen. De behöver inte lång tid! Inte ens fryst majs behöver lång koktid.
webmaster
Svar till
JB
️ Skrivet av Susanne
Jag tycker majsen blir seg om man kokar den längre än 10 min. Efter 5-7 minuter tycker jag den är perfekt, krispig på ytan och mjuk inuti. Jag kokar också färsk majs.
Prova gärna att koka kortare tid så kan du ju jämföra och se vilket du gillar bäst. Men man får naturligtvis koka sin majs så länge man vill.
️ Skrivet av JB
Stämmer INTE alls att majskornen blir hårda om man kokar mer än 10 minuter. Jag kokade 3 st igår i ca 20-25 min och det blev toppen. Även när de var kalla så var majskornen mjuka. Jag hade färsk majs och ålder på majsen har en viss betydelse.
webmaster
Svar till
Victoria
️ Skrivet av Susanne
Nej, man kan koka hur många som helst. Det är ingen skillnad i koktid. Se bara till att majskolvarna får plats i kastrullen och häll på vatten så att alla majskolvarna ligger i vatten.
️ Skrivet av Victoria
Är det någon skillnad på att koka 2 majskolvar än att koka 4?
webmaster
Svar till
Tomas
️ Skrivet av Susanne
Du har gjort det klassiska misstaget att koka dem för länge. Om man kokar dem 10 min blir de hårda. Prova nästa gång att koka dem ca 5 min så ska du få se på goda krispiga majskolvar! Jag kokar alltid helt färska majskolvar och jag har också gjort samma misstag som du en gång!
️ Skrivet av Tomas
Ni som provat 10 minuter, har ni verkligen utgått från riktigt färska, oförkokta, ofrysta majskolvar? Jag provade efter 10 min och då var det ungefär som att tugga på en gren, dvs väldigt träigt. Först efter ca 35 min började det vara mjukt och gott (provade ofta).
️ Skrivet av Birgitta S
Tack för receptet.Låter ju perfekt, 10min super
️ Skrivet av Maria
Toppen att detta recept finns! Hade heller ingen aning och har hört att de ska koka ca en timme. Tur att jag följde detta recept i stället - det blev jättegott! Bengt: Suck!
️ Skrivet av Saver
Är min första gång att koka majskolv och det verkar inte vara så svårt, tack för receptet!!
️ Skrivet av Elin
Tack för receptet! Har aldrig kokat färska majskolvar förut så därför tycker jag att det är superbra att sidan finns! Men förstår dock inte vad Bengt gör inne på en sida om majskolvar om han då redan är smart nog att kunna koka dom utan hjälp. Men men.
️ Skrivet av erik
perfekt nu på munchen ;D
️ Skrivet av Robin
Klockrent, nästa gång ska jag testa 7 min, nu blev det typ 14. Googlade samtidigt som jag höll på att koka (trodde minst 20). Mina blev rätt hårda men jag lyckades få i mig bägge (fast gott var det inte)
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till Caroline: Jag har också gjort det misstaget när jag var i Turkiet utan kokbok och internet. Ibland får man lära sig saker den hårda vägen! ;)
️ Skrivet av Lotta
Kanonbra recept, även om det "bara" var majskolvar.. 7 minuter var alldeles lagom.
️ Skrivet av Caroline
Hej! Tack för receptet. Jag hade heller ingen aning om hur länge dom skulle koka, men jag trodde att det var länge, sâ sist jag kokte majskolvar lät jag dom koka nästan 1 timme och dom var ju hårda, så jag trodde att dom fortfarande inte var färdiga. Min pojkvän sa att dom säkert hade blivit kokta för länge. Vad dum jag känner mig nu. hehehe
️ Skrivet av pegsan
utmärkt, haha jag hade ingen aning om hur länge dom skulle koka.Tackar så mycket