Koka ägg

Ingredienser:
-
Lägg så många ägg du vill koka i en kastrull som de får plats i.
Välj en så liten kastrull som möjligt där äggen får plats bredvid varandra. (Då sparar man både tid och pengar eftersom man slipper värma upp onödigt mycket vatten).
Häll på kallt vatten så det täcker äggen.
Ägg i kastrull med vatten. -
Sätt kastrullen på spisen och låt vattnet koka upp.
Om du har en induktionshäll eller gasspis som är snabb så sätt den inte på max effekt utan 8 av 10 brukar vara lagom, annars riskerar äggen spricka när uppvärmningen går för snabbt.
Låt vattnet koka upp. -
När vattnet kokat upp, sänk värmen till så hög värme att äggen fortfarande kokar (på min spis 6 av 10) och sätt en timer på den koktid du vill ha.
Rekommenderade koktider för ägg
Koktiderna gäller när man följer detta recept vilket innebär att man kokar upp vattnet när äggen ligger i vattnet.
Äggstorlek: Small Medium Large Löskokt ägg: 3-4 minuter 4-5 minuter 5-6 minuter Mediumkokt ägg: 5-6 minuter 6-7 minuter 7-8 minuter Hårdkokt ägg: 7 minuter 8 minuter 9 minuter Äggen kokar. -
När äggen kokat vald tid, häll av det varma vattnet och häll på kallt vatten. Häll av det också och häll på kallt vatten igen för att kyla ner äggen snabbt.
Om man vill äta varma ägg så är det bara att servera dem nu.
Vill man ha kalla ägg som ska sparas till senare, låt dem stå i kastrullen i kallt vatten tills de svalnat helt och lägg sedan in dem i kylskåp.
Äggen färdigkokta.