Krossat linfrö

krossade linfrön
krossade linfrön

Linfrö är fröet från en ettårig ört med blå blommor. Linfrö är rik på fibrer och fleromättat fett.

Linfrö är giftigt i ganska små mängder

Linfrö innehåller vätecyanidproducerande glykosider som kan vara direkt farligt vid för hög konsumtion.

Hela frön ger mindre mängder cyanid än krossade linfrö.

Rekommenderat maxintag per dag och person är 1-2 matskedar hela linfrö.

Där "råa" hela linfrön avses. Användningen av hela linfrön syftar mest på dess laxerande verkan.

Vid gräddning av bröd med krossat linfrö verkar cyanidinnehållet reduceras.

Läs alla svar från Livsmedelsverket.

Slutsatsen jag drar är att endast äta krossade linfrön i bröd som är gräddat.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av krossade linfrön.

Energi: 440 kcal
Kolhydrater: 0.5 g (varav sockerarter: 0.5 g)
Protein: 25 g
Fett: 31 g
Fibrer: 35 g

Tips och info

Engelskt namn:

ground flaxseed

Finns i affären:

Krossade linfrö finns tillsammans med andra fröer i närheten av olika mjölsorter.

Hållbarhet och förvaring:

Krossat linfrö förvaras torrt och i rumstemperatur. Hållbarhet se förpackningen.

Ersätt med:

Hela linfrön, psylliumfrön, sesamfrön, vallmofrön.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

relaterade artiklar Läs gärna:

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest