Krossat linfrö
Linfrö är fröet från en ettårig ört med blå blommor. Linfrö är rik på fibrer och fleromättat fett.
Linfrö är giftigt i ganska små mängder
Linfrö innehåller vätecyanidproducerande glykosider som kan vara direkt farligt vid för hög konsumtion.
Hela frön ger mindre mängder cyanid än krossade linfrö.
Rekommenderat maxintag per dag och person är 1-2 matskedar hela linfrö.
Där "råa" hela linfrön avses. Användningen av hela linfrön syftar mest på dess laxerande verkan.
Vid gräddning av bröd med krossat linfrö verkar cyanidinnehållet reduceras.
Läs alla svar från Livsmedelsverket.
Slutsatsen jag drar är att endast äta krossade linfrön i bröd som är gräddat.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av krossade linfrön.
Energi: | 440 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0.5 g (varav sockerarter: 0.5 g) |
Protein: | 25 g |
Fett: | 31 g |
Fibrer: | 35 g |
Tips och info
Engelskt namn:
ground flaxseedFinns i affären:
Krossade linfrö finns tillsammans med andra fröer i närheten av olika mjölsorter.Hållbarhet och förvaring:
Krossat linfrö förvaras torrt och i rumstemperatur. Hållbarhet se förpackningen.Ersätt med:
Hela linfrön, psylliumfrön, sesamfrön, vallmofrön.Läs gärna:
- Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket - Linfrön är giftigt i ganska små mängder, särskilt krossat linfrö avråder Livsmedelsverket från att äta.