Marsanpulver för kokning

marsankräm
Marsankrämspulver som blandas med mjölk och strösocker och kokas.

Marsankräm används till att göra vaniljkräm när man har ont om tid. Pulvret vispas med kall mjölk och socker och sedan får det koka upp.

Smaken är ok men föga förvånande sämre jämfört med att göra sin egen vaniljkräm, men ibland har man ont om tid och då är marsankräm ett alternativ.

Marsán är ett registrerat varumärke som ägs av Ekströms. Under varumärket säljs pulver till vaniljsås och vaniljkräm. Pulvret finns i två former, en snabbvariant som bara vispas med kall mjölk och sedan är klar och så finns den här varianten som man vispar med mjölk och socker och kokar.

Marsanpulver innehåller modifierad stärkelse, vaniljarom, färgämne (riboflavin och betakaroten).

Tillagning av Marsankräm

  1. Mät upp mjölk i en kastrull.
  2. Vispa ner strösocker och marsanpulver.
  3. Låt koka upp under omrörning.
  4. Tag bort från värmen när det börjar koka och krämen blivit tjock. Tycker du den är lite för lös kan du sänka värmen och låta koka lite till. Tänk dock på att krämen tjocknar mera när den svalnar.
  5. Låt krämen svalna.

Dosering av marsanpulver

Portioner Mjölk Strösocker Marsanpulver
2 2 dl 1-2 msk 9 g eller 1,5 msk
4 4 dl 2-4 msk 18 g eller 2,5 msk
10 1 liter ca 1 dl 44 g eller 6 msk
75 7,5 liter ca 600 g Hela paketet = 330 g

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Nej

Laktosfritt:  Kan innehålla laktos

Pulvret är laktosfritt men eftersom det ska blandas med mjölk så måste man blanda med laktosfri mjölk om marsankrämen ska bli laktosfri.

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av marsanpulver för kokning.

Energi: 110 kcal
Kolhydrater: 17 g (varav sockerarter: 13.0 g)
Protein: 3.4 g
Fett: 3 g (varav mättat fett: 2 g)

Tips och info

Finns i affären:

Bakavdelningen eller i närheten av fruktkonserver.

Hållbarhet och förvaring:

Torrt i rumstemperatur eller svalare.

Pris:

ca 30 kr

Ersätt med:

Marsanpulver som ej kokas eller gör egen vaniljkräm från grunden.

Vad väger marsanpulver för kokning?

1 tsk 2.45 g
1 msk 7.33 g
1 dl 48.9 g

Måttomvandla marsanpulver för kokning mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Christina Ulltin Lådna
Har ett recept där det ska vara 1 påsemarsanpulver
Har bara en större förpackning med morsan att koka.
Hur mycket marsan är det i en påse? Spelar det någon roll om det är för kallrökt eller för kokning.
Mvh Christina

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest