jag vill bara tacka för en väldigt bra länk. Jag har sedan flera år tillbaka vetat detta men det har varit svårt att förklara. Tack vara länken till föreläsningen av professorn på Chalmers kan jag enklare dela detta :)
Tack igen!
Publicerad 19 november 2013 18:43 i Hälsa
Vad du än gör lita INTE på livsmedelsverkets, sjukvårdens och dietisters skräck för naturligt mättat fett och dess kärlek till stärkelserik mat, särskilt om du är överviktig eller har diabetes.
Jag rekommenderar alla att läsa på i detta ämne och inte lita på någon rakt av, i synnerhet inte livsmedelsverket och de som följer deras råd rakt av vilket tyvärr är vanligt inom sjukvården, bland dietister och kostrådgivare även om undantag finns.
Det är sorgligt att inte Livsmedelsverket uppdaterat sig på ny forskning även om de säger att de gjort det. Den forskning de själva lutar sig mot är nuförtiden starkt ifrågasatt och allt färre svenskar litar på kostråden särskilt de råd som rör fett och nyckelhålsmärkning.
Vad gäller forskning är det viktigt att komma ihåg att en stor del av forskningen är betald av olika företag med ett intresse av forskningsresultatet och det är inte svårt att få fram felaktiga forskningsresultat eftersom mat och hälsa är ett komplicerat område.
Du ska alltså aldrig lita på att något är sant bara för att det finns forskning som pekar på det. Forskningsresultat är alltså ingen absolut sanning.
Läs gärna Göran Peterssons publikationer, han är professor på Chalmers och kommer till andra slutsatser än Livsmedelsverket.
Jag rekommenderar alla att verkligen läsa på i detta ämne och bilda sig en egen uppfattning.
Min egen slutsats är att Livsmedelsverkets kostråd som framförallt berör mättat fett är helt felaktiga liksom kostråden för överviktiga och diabetiker som uppmanas äta en stärkelserik kost.
Jag anser alltså att naturligt mättat fett som t.ex. smör, bregott, vispgrädde, ost, kokos m.m. är nyttigt. Däremot bör margariner i alla former undvikas, liksom de flesta light-produkter och de flesta tillsatser.
Det som de flesta dock är överens med livsmedelsverket om är att minska på sockerintaget, välja fullkornsalternativ samt äta mer grönsaker.