| Kryddor och smaksättning |

Salt som smaksättning

Den vanligaste smaksättningen är salt som används både i matlagning och i bakverk.

Salt
Några exempel på salt är flingsalt, vanligt fint salt och kvarnssalt.

Salt är den vanligaste smaksättningen i mat och används både för smakens skull och för att öka hållbarheten. Även i många bakverk ingår salt som smaksättning.

Olika sorters salt

Det finns numera många olika sorters salt att välja på. Både smak och utseende varierar liksom användningsområde och priset.

Fint salt

Fint salt kallas även hushållssalt, bordssalt, koksalt, vakuumsalt, natriumklorid (NaCl) eller kort och gott bara salt. Det är det vanligaste saltet som vi använder i matlagningen.

Natriumklorid förekommer rikligt i naturen och kan utvinnas r saltgruvor eller genom avdunstning av havsvatten. Kemiskt kan man också enkelt framställa salt genom att låta natrium och klor reagera med varandra och bilda salt.

I Sverige berikas oftast natriumklorid med kaliumjodid för att förhindra jodbrist. Det kan även innehålla klumpförebyggande medel.

Havssalt

Havssalt framställer man genom att låta havsvatten med hög salthalt avdunsta och därefter samlas in det som blir kvar, d.v.s. saltet.

Havssalt används främst till matlagning. Det innehåller varierande mängd natriumklorid och andra mineralsalter beroende på reningsgrad.

Stensalt, bergsalt och halit

Stensalt, bergssalt eller halit är samma sak och det bryts i saltgruvor. Eftersom det är svårt att få detta salt helt rent så används detta till största del som vägsalt för att smälta snö och is.

Salt med jod

Fint salt finns att köpa med och utan jod. Jod är bra för att undvika jodbrist som annars kan leda till sköldkörtelsjukdomar som struma. Jodbrist är ett världsproblem som nästan en tredjedel av jordens befolkning lider av. Därför är det bra att använda salt med jod.

Salt utan jod

Vissa konserveringsmetoder kräver salt utan jod. Annars är rekommendationen från livsmedelsverket att köpa salt med jod.

Många varianter av salt

I butiken finns numera en uppsjö av olika varianter av salt.

Flingsalt

Flingsalt är havssalt som finns att köpa med eller utan jod och med olika smaksättningar som t.ex. citron och ramslök.

Grovt salt

Grovt salt är samma råvara som fint salt men saltet består av grövre, kantigare saltkorn.

Kvarnsalt

Kvarnsalt är samma som grovt salt fast ännu större saltkristaller.

Himalayasalt

Himalayasalt är rosa i färgen och bryts i saltgruvor i områden kring Himalaya. Färgen kommer från järn och mangan. Saltet innehåller många naturliga mineraler, men utgörs till allra största del av vanligt natriumklorid.

Mineralsalt

Mineralsalt är fint salt blandat med mineraler. En vanlig sort är Seltin som består av 50% salt, 40% kalium och 10% magnesium. Seltin är även berikat med jod.

Örtsalt

Örtsalt är oftast havssalt blandat med färska örter som fått torka tillsammans. Det kan man göra själv om man vill.

Smak och användningsområden

Jag tycker det är trevligt att använda de olika saltsorterna. Så här tänker jag: Om saltet ska blandas i mat så att det smälter ner i maten så använder jag vanligt salt med jod. Men när man vill strö över salt som inte kommer smälta då använder jag ibland flingsalt där det passar och ger en extra piff både smak- och utseendemässigt.

Vanligt bordssalt väger ca 1,3 kg/l (kilo per liter) eller 1,3 g/ml (gram per milliliter).

Olika sorters Salt som smaksättning


Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest