Den godaste mjölken - Lantmjölk
Publicerad 27 september 2013 11:24 i Hälsa
Om du frågar mig vilken mjölk som är godast så är det lantmjölk.
För några år sedan visste jag inte ens vad det var men vid ett tillfälle var en bonde på besök i butiken jag handlar i och tipsade mig om den.
Lantmjölken är till skillnad från vanlig mjölk inte homogeniserad vilket betyder att man inte slagit sönder fettet. Därför kan en del av fettet klumpa ihop sig lite på ytan ibland. Fetthalten varierar över säsongen mellan 3,8-4,5%.
Detta är alltså en helt naturlig produkt, precis som vanlig mjölk fast med den naturliga fetthalten.
Det finns även de som tror de är laktosintoleranta men i själva verket är allergiska mot homogeniserad mjölk utan att veta om det.
Prova gärna lantmjölk om du inte provat. Arlas ekologiska lantmjölk kostar ca 1 kr mer än den ekologiska standardmjölken. Näringsvärdena är de samma.
Det händer även att jag köper standardmjölk som har 3 % fetthalt medan mellanmjölk och lättmjölk köper jag aldrig. Så när jag bakar eller lagar mat använder jag alltid standardmjölk eller lantmjölk och det är alltså vad jag använt när jag gjort alla recept här på recepten.se.
webmaster
Om man vill göra yoghurt av lantmjölk, ska man koka upp den ordentligt eller räcker det med att bara värma till runt 36, 37 grader? Tack på förhand.
Suzan
webmaster
Tack och hoppas du hittar några recept du gillar! Skriv gärna igen! :)
Detta måste jag som laktosintolerant light prova. Bytte för några år sen ut allt margarin mot smör och märkte redan där en markant förbättring och nu ska jag prova denna oxå nästa gång jag köper mjölk. :) Men hur blir det med fettklumparna som kan bli i, blandar dom sig med mjölken igen om man skakar lite på förpackningen?
För övrigt måste jag bara säga att det här var en jättekul sida, så glad att maken hittade den åt mig, misstänker att många, många recept kommer finnas på vårt middagsbord den närmsta framtiden. :)