| Halvfabrikat och helfabrikat |

Rom och kaviar

Rom och kaviar är delikatesser som ofta används i förrätter och festligare rätter. De består av fiskägg men skiljer sig åt i ursprung, tillverkning, pris och smak. Här får du en översikt över de vanligaste sorterna, användningsområden och hur du bäst förvarar dem.

rom, kaviar
Röd stenbitsrom och kaviar.

Vad är skillnaden mellan rom och kaviar?

Rom är det samlade namnet för obefruktade fiskägg, oftast från fisk som löja, torsk, lax eller stenbit. Kaviar är en bearbetad produkt som oftast innehåller rom från torsk eller annan fisk, blandad med salt, socker och ibland rök- eller smaksättning. Äkta kaviar (t.ex. från stör) är mycket exklusiv, men i Sverige avses ofta tubkaviar när man säger "kaviar".

Vanliga typer av rom

  • Löjrom – Lyxig och mild rom från fisken siklöja. Serveras ofta med rödlök, crème fraiche och smörstekt bröd.
  • Stenbitsrom – Prisvärd och vanligt förekommande i livsmedelsbutiker. Finns i både röd och svart färg, ofta färgad och saltad.
  • Laxrom – Stora orangea korn med mild smak. Används ofta i sushi och sallader.
  • Torskrom – Finns som hela romsäckar (färska eller konserverade) och används ofta i matlagning, t.ex. stekt eller i pastejer.

Vanliga typer av kaviar

  • Tubkaviar – En svensk favorit, oftast gjord på torskrom med tillsatt socker, salt och rökessens. Klassisk på smörgås och ägg.
  • Störkaviar – Äkta kaviar från störfisk, t.ex. beluga, osetra och sevruga. Väldigt dyr och exklusiv.
  • Vegetarisk kaviar – Gjord av alger, ofta som ett alternativ till stenbitsrom för allergiker eller veganer.

Användning i matlagning

Rom och kaviar används ofta i:

  • Förrätter – Exempelvis romröra, smörstekt toast med löjrom eller små snittar.
  • Sallader – Laxrom eller stenbitsrom kan ge både färg och sälta.
  • Frukost eller mellanmål – Tubkaviar på knäckebröd med kokt ägg är en klassiker.
  • Sushi – Laxrom och tångkaviar används ofta i japansk mat.

Förvaring

  • Rom – Bör förvaras kallt i kylskåp (0–4 °C). Öppnad rom bör konsumeras inom några dagar. Går även att frysa (utom löjrom, som kan tappa textur).
  • Kaviar – Bör förvaras kallt i kylskåp. Tubkaviar håller ganska länge (se bäst före). Äkta kaviar bör konsumeras snabbt.

Näring och innehåll

Rom och kaviar är proteinrika och innehåller omega-3-fettsyror samt viktiga mineraler som jod och selen. De är dock också salta, så det är bra att äta dem i måttliga mängder – särskilt tubkaviar som ofta innehåller tillsatt socker.

Läs mer om respektive produkt nedan och hitta tips för inspiration till förrätter och lyxiga smårätter!

Olika sorters Rom och kaviar

Kommentarer

Vill du ha svar?
info