Bloggens startsida

Mor Olssons Gurka

Publicerad 20 augusti 2010 13:10 i Recept och mat

Det här receptet på inlagd gurka fanns tidigare på Winborgs ättiksspritflaskor.

Eftersom det inte längre finns där och jag fått frågan om receptet från personer som saknar det så lägger jag upp receptet här.

Anledningen till att jag inte lägger upp det som ett vanligt recept är att jag inte provat det här receptet själv och jag har därför heller inga bilder på receptet. Jag kan således inte heller svara på några frågor om receptet. Men här är i alla fall receptet till alla er som saknar det!

Mor Olssons Gurka - Recept

Det här behöver du:

  • 2 kg gurka
  • 1,5 dl salt
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2 msk bruna senapsfrön
  • 1 kg socker
  • ca 10 dillkronor
  • 2,5 dl Winborgs Ättiksprit

Gör så här:

1. Tvätta och borsta gurkorna, lägg dem i saltlag (1,5 dl salt till det vatten som täcker gurkorna) i ett dygn.

2. Låt gurkorna rinna av och skär dem sedan i skivor.

3. Varva gurkorna i burkar med dillkronor, gula och bruna senapskorn samt socker.

4. Fördela 2,5 dl ättiksprit mellan burkarna. Låt stå i ca två dygn, då har gurkorna vattnat av sig så att en lag bildats.

Tips: Man kan lägga i några bitar pepparrot också som ger lite extra krydda!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Christina
Tack!
Har saknat det här receptet som jag tidigare använt till gurkan.
Skrivet av Märta Holmberg
Detta recept har har jag gjort sedan 1984! Det är helt perfekt…. allt stämmer enligt receptet. Jag sparar den inlagda gurkan i sval källare ca 12-15 grader…. Har en stor glasburk som jag lägger gurkan i med lock. Sedan hämtar jag upp allt eftersom! Jag gör alltid dubbel sats av denna Västerås gurka. Finns i affären nu, annars kan man vänta tills odlarna säljer på torget!
Hälsningar Märta
Skrivet av Sonja jönsson
Ett utmärkt recept alla mina barn och barnbarn älskar det har använt det i många år
Skrivet av Håkan
Hej
Om jag lägger in gurka med Perstorps 24% ättika, hur blandar jag ut den då?
Mvh
Håkan
Skrivet av Ann Marie
Är det någon som har receptet på mor Annas inlagda rödbetor ? Det stod också på flaskan förr. Också fantastiskt goda.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl

är systemutvecklare och entreprenör som lagar mat, fotar, skriver recept och utvecklar recepten.se och ett antal mobilappar.

Susanne är civilingenjör med matlagning och bakning som stort intresse. Läs mer.

Följ mig gärna via RSS: RSS feed eller i sociala medier: