Recepten.se – Recept> Bloggens startsida> Recept och mat> Mor Olssons Gurka

Mor Olssons Gurka

Publicerad 20 augusti 2010 13:10 i Recept och mat

Det här receptet på inlagd gurka fanns tidigare på Winborgs ättiksspritflaskor.

Eftersom det inte längre finns där och jag fått frågan om receptet från personer som saknar det så lägger jag upp receptet här.

Anledningen till att jag inte lägger upp det som ett vanligt recept är att jag inte provat det här receptet själv och jag har därför heller inga bilder på receptet. Jag kan således inte heller svara på några frågor om receptet. Men här är i alla fall receptet till alla er som saknar det!

Mor Olssons Gurka - Recept

Det här behöver du:

  • 2 kg gurka
  • 1,5 dl salt
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2 msk bruna senapsfrön
  • 1 kg socker
  • ca 10 dillkronor
  • 2,5 dl Winborgs Ättiksprit

Gör så här:

1. Tvätta och borsta gurkorna, lägg dem i saltlag (1,5 dl salt till det vatten som täcker gurkorna) i ett dygn.

2. Låt gurkorna rinna av och skär dem sedan i skivor.

3. Varva gurkorna i burkar med dillkronor, gula och bruna senapskorn samt socker.

4. Fördela 2,5 dl ättiksprit mellan burkarna. Låt stå i ca två dygn, då har gurkorna vattnat av sig så att en lag bildats.

Tips: Man kan lägga i några bitar pepparrot också som ger lite extra krydda!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Christina
Tack!
Har saknat det här receptet som jag tidigare använt till gurkan.
Skrivet av Märta Holmberg
Detta recept har har jag gjort sedan 1984! Det är helt perfekt…. allt stämmer enligt receptet. Jag sparar den inlagda gurkan i sval källare ca 12-15 grader…. Har en stor glasburk som jag lägger gurkan i med lock. Sedan hämtar jag upp allt eftersom! Jag gör alltid dubbel sats av denna Västerås gurka. Finns i affären nu, annars kan man vänta tills odlarna säljer på torget!
Hälsningar Märta
Skrivet av Sonja jönsson
Ett utmärkt recept alla mina barn och barnbarn älskar det har använt det i många år
Skrivet av Håkan
Hej
Om jag lägger in gurka med Perstorps 24% ättika, hur blandar jag ut den då?
Mvh
Håkan
Skrivet av Ann Marie
Är det någon som har receptet på mor Annas inlagda rödbetor ? Det stod också på flaskan förr. Också fantastiskt goda.
Skrivet av Anna-Brita Lundahl
Jag har använt det här receptet många gånger med gott resultat. De inlagda gurkorna blir mycket goda och omtyckta, så jag blev glad, när jag hittade receptet här. Hittade inte mitt recept, när jag köpt gurkor den här gången.
Jag lägger gurkorna i en stor bunke, innan jag häller över ättikan. Då behöver jag inte oroa mig för att det blir för lite lag i någon burk. Därefter fördelar jag allt i de burkar, jag vill ha.
Skrivet av Marika
Hej,
Kul med ett recept från min hembyggd.
Har gjort det förra helgen. Men gurkorna är fortfarande inte täckta av lag. Har någon råkat ut för detta? Å vad gjorde ni då? Undrar också vad jag gjort för fel? Gurkorna jag använt är Arboga vit och H19 pickles.
Skrivet av Britt-Marie
Som jag letat efter detta recept, i minnet, i pärmar och böcker. Så kom jag på - det står ju på ättiksflaskan! Men ack, det gjorde det inte. Chansade på Google, och där kom det! Varför finns det inte längre på flaskan? Detta är en jättegod inläggning och jag ens har gjort den har en anledning: receptet på flaskan.
Gör Mor Olssons Gurka!
Skrivet av Bo Ingvar
Specerihandlare Bertil Olsson i Kristianstad lämnade detta recept till Hemmets Veckotidning på 70-talet. Det var hans mor som alltid gjorde denna inläggning av gurkor som var för stora att lägga in hela.
Receptet publicerades i en "skörda- och lägginbilaga" och blev en jättesuccé. Nästkommande höst fick tidningens sekretariat kopiera tidningssidan och skicka till alla som slängt tidning och gurkrecept!
Winborgs som på den tiden fanns i Kristianstad snappade upp receptet och tryckte det på etiketten till sin ättikssprit.
Skrivet av Lena
Det här ä världens godaste gurka
Skrivet av Sauli
Hejsan. Tack för receptet. Den här ska jag pröva.
Mvh Sauli
Rovaniemi Finland
Skrivet av Annie Arvidsson
Vilken glädje att hitta igen detta fantastiskt goda gurkrecept.Min mamma hade alltid en stor sats på gång i flera Höganäskrukor.Inläggningen ansågs som bäst år två.
Skrivet av Susanne
Roligt att höra att receptet kommer till användning för så många! :)
Skrivet av Ellinor
Ja, jag håller med. Jag blev alldeles paff när jag inte fann nåt recept på flaskan. Jag har haft en gammal i många år som jag fyllt på i men nu flyttade vi i höstas och då åkte alltför mycket i soporna. Bl.a. receptet på flaskan!! Tusen tack du som är så förutseende.
Skrivet av Robert
Kalas att du har sparat det!! trodde att vi hade tagit det från nån kokbok men fann det inte.Trodde jag skulle gå bet men det här blir spännanade att bjuda barnen på som nu är stora vi gjorde jämt dessa för c:a 20 år sen.Har fått kopiösa mängder på den egna lilla täppan i år
Skrivet av Anette
Tusen tack för receptet. Blev lite panik när det inte fanns på flaskan längre.... :)
Mitt absoluta favoritrecept på ättiksgurka.
Skrivet av Åsa
Å vad jag vart lycklig när jag hittade detta recept. Har i många år saknat de små påsarna som satt på Ättiksspriten. Helt underbar inlagd gurka.
Skrivet av Rolf Eriksson
Har under många år använt detta recept,helt oslagbart
Skrivet av Margareta
Ett suveränt gurkrecept, lätt att göra och håller jättelänge.
Skrivet av Barbro Gunnarsson
Hej!
Har många gånger anvånt detta recept.Enkelt och gott.