Florsocker är finamlet strösocker blandat med stärkelse för att förhindra klumpbildning. Florsocker används i glasyrer, i grädde och som dekoration.
Vanligt strösocker har mycket större sockerkristaller och när man inte vill se eller känna dem kan man använda florsocker att söta med.
Sikta florsocker
För att dekorera olika bakverk med florsocker är det bra att ha en liten sil som man tar lite florsocker i och slår lite på kanten över bakverket för att florsockret ska sprida sig fint. Detta kallas att sikta.
Dekorera med mönster
Vill man göra vackra mönster kan man klippa figurer i papper, t.ex. stjärnor eller hjärtan som man lägger på bakverket så att florsockret ej kommer på den ytan när man siktar florsockret över bakverket.
Glasyr
Florsocker används också för att göra glasyr. Då blandar man florsocker med någon vätska, t.ex. vatten, apelsinsaft, kaffe eller något annat. Viktigt att tänka på är att bara tillsätta lite vätska i taget och röra om ordentligt så att man får den konsistens på glasyren man vill ha. Konsistensen på glasyren avgör hur mycket den flyter ut på bakverket man ska breda den på och hur lång tid det tar innan den stelnar. Råkar man ta för mycket vätska - ta mera florsocker. Är glasyren för trög och fast - ta mera vätska. Det går alltid att späda med vatten.
I recepten står det angivet hur mycket vätska man ska ta till angiven mängd florsocker men vill man göra glasyr själv eller om man vill ändra lite i recepten efter eget tycke och smak så är detta bra att tänka på.
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av florsocker.
Energi:
406 kcal
Kolhydrater:
100 g
Protein:
0 g
Fett:
0 g
Fibrer:
0 g
Tips och info
Engelskt namn:
powdered sugar, icing sugar
Finns i affären:
På bakavdelningen bland socker och mjöl.
GI tips:
Florsocker har högt GI, högre än vanligt strösocker.
Hållbarhet och förvaring:
Torrt i rumstemperatur
Näringsvärdestips:
Innehåller per 100 g: 99.6 g kolhydrater varav 97.91 g sockerarter, 0 g protein, 0 g fibrer, 0.1 g fett och 0.3 g vatten.
Mineraler per 100 g: Kalium 2 mg, ntrium 1m g, kalcium 1 mg, järn 0,02 mg
Ersätt med:
Man kan tillverka eget florsocker genom att mixa strösocker med maizena (majsstärkelse) tills det blivit ett pulver. Tag ½ tsk maizena för varje deciliter strösocker. Rör om manuellt om det bildas klumpar.
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter.
Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!
Kommentarer
webmaster
Svar till
Malin
️ Skrivet av Susanne
En diabetiker bör inte äta potatismjöl precis som den inte bör äta socker. Det har samma effekt på blodsockret.
Sedan är det klart att om det är i mindre mängder så kan en diabetiker äta det precis som att den kan äta socker i mindre mängder.
️ Skrivet av Malin
Mjo, men om man bakar till en diabetiker så måste det väl vara bättre att göra så?
webmaster
Svar till
Malin
️ Skrivet av Susanne
Florsocker består av stärkelse och socker. Eftersom stärkelse har jättehögt GI precis som socker så är frågan om det överhuvudtaget är någon bra idé att göra florsocker av sötningsmedel eftersom poängen med sötningsmedel är att komma ifrån socker som snabbt höjer blodsockret (högt GI). Stärkelse som t.ex. potatismjöl är ju nästan lika illa som socker.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl