Så här bakar du dina egna fantastiskt goda semlor. Luftiga semlebullar med ljuvligt god hemgjord mandelmassa och vispad grädde. Hembakade semlor eller fettisdagsbullar är mycket godare än köpta. Mängden mandelmassa kan man naturligtvis ta så mycket man vill eller göra kokosmassa alternativt vaniljkräm om man inte gillar eller tål mandel. Ett tips är även att ta nymald kardemumma i degen. Baka och njut!
Ljuvligt goda semlor - fettisdagsbullar. Hembakat är godast!
Gör degspadet: Mät upp smöret i en kastrull och smält det. Häll på mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Tag bort kastrullen från värmen.
(Tänk på att röra om ordentligt i botten av kastrullen, annars är det lätt att det blir för varmt där. Är degspadet för varmt så kan jästen dö och då jäser det inte. Är det kallare tar bara jäsningen längre tid vilket faktiskt bara ger godare bullar.)
Arbeta in vetemjölet lite i taget. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
Arbeta ihop till en blank fin deg som släpper bunkens kant.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Ta hellre för lite än för mycket. För mycket vetemjöl ger torra kompakta bullar, så ta så lite vetemjöl som möjligt utan att degen blir för kladdig.)
Grädda semlebullarna mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakhandduk.
Frys dem sedan för att äta senare eller gör fyllningen och servera direkt.
Semlebullarna gräddas i ugnen.Färdiggräddade semlor.
Fyllning:
Skär av locket på semlebullarna. Gröp ur lite av inkråmet.
Locket avskuret på semlorna.Inkråm gröps ur med en sked.Inkråmet urgröpt.
Med hemgjord mandelmassa (rekommenderas): Lägg inkråmet i en mixerskål och tillsätt sötmandel, strösocker och mjölk. Mixa till en slät smet.
Med köpt mandelmassa eller hemgjord kokosmassa: Lägg inkråmet i en skål, tillsätt rumsvarm mandelmassa eller rumsvarm kokosmassa. Värm mjölken och tillsätt den också. Blanda till en så jämn blandning som möjligt. Tillsätt mer varm mjölk om det behövs. Man kan även använda en mixer om man vill, det beror på hur noga man tycker det är.
Näringsvärde per semla (171 g): 563 kcal, 49 g kolhydrater, 36 g fett, 10 g protein, 3 g fibrer
Serveringstips
Servera gärna traditionellt i djup tallrik med varm mjölk, s.k. hetvägg.
Tips & tricks
Det är samma deg till minisemlor, semletårta och semlelängd. Degen räcker till 14 bullar eller 32 minisemlor eller 2 semletårtor eller 3 semlelängder. Så om man vill kan man t.ex. baka 1 semletårta och 7 semlebullar eller 1 semletårta, 1 semlelängd och 2 bullar. Se respektive recept för utbakning, tider i ugnen och andra tips. Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha fler semlor.
GI Tips
Ta dinkelmjöl istället för vetemjöl.
Variationstips
För den som inte gillar mandelmassa kan man byta ut mandelmassan mot kokosmassa eller vaniljkräm, eller äta bara vispad grädde med t.ex. hallon eller blåbär.
Hållbarhet och förvaring
Semlorna går bra att frysa (utan fyllning).
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Frida
️ Skrivet av Susanne
Roligt att du tycker om receptet! Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Frida
Återkommer till detta receptet! Fina bullar, blanka mörka får de gärna vara och fluffiga med mycket kardemummasmak! Egengjord mandelmassa är grejen och så enkelt!
️ Skrivet av Giuliana
Min femåring och jag provade på att göra semlor förra året med ditt recept och jag är ingen expert men åh sååå gooooda.
Vad som även var så fantastiskt var att de var lika goda när man värmt de i mikron efter nedfrysning.
Idag kavlar vi upp ärmarna och gör de igen:)
Tack för ett toppenrecept. Letade för att hitta det igen och så glad att jag funnit det. Stjärnmärkt det nu:)
Önskar trevlig Fettisdag!
G&G
️ Skrivet av Ulf
Hej. Härligt att se att du gröper ur inkråmet ur bullen och har med det i mandelmassan. Tycker att det ofta fuskas med det, även på dyrare bagerier. Då borde det inte få kallas semla. Mvh
webmaster
Svar till
Stefan
️ Skrivet av Susanne
Jag har bakat dem som jag skrivit i receptet många gånger men om det diffar för dig på knappt 1 dl mjöl så är det inget konstigt. Det är bättre att ta för lite än för mycket mjöl så jag skriver hellre för lite mjöl i ett recept än tvärtom eftersom det är enkelt att bara tillsätta lite extra. Tänk även på att olika fabrikat av vetemjöl kan bete sig olika. Nej semlorna blir normalstora om du gör 14 st på en sats, de jäser upp och blir stora och fina. Om jäsningen går som den ska blir det stora fluffiga och fina semlebullar. Om du bakar ut dem till bara 6 st så bör man sänka ugnstemperaturen, se mina recept på semlelängd och semletårta. Färgen blir mörk p.g.a. att man penslar med ägg och delvis kanske min bildbehandling har bidragit till extra mörkt för de var inte brända men däremot kunde de varit i ugnen en minut kortare så hade de blivit finare det håller jag med om. Ugnstemperaturen är alltså korrekt om du gör det antal jag skrivit.
️ Skrivet av Stefan
Har du verkligen bakat dessa med 540 g mjöl? För mig blev degen som en seg klet, och jag behövde öka med 55 g för att det skulle bli bra.
Men jag förstår inte hur du degen skulle räcka till 14 st semlor, då blir de ju jättesmå. Själv bakade jag ut degen till 6 st, och då fick de lagom storlek.
Avslutningsvis, tror jag att 225 grader som du rekommenderar är för varmt, eftersom dina semlor är väldit mörka och ser nästan svarta ut. Själv provade jag med 175 grader i 20 minuter, och då ett bra resultat.
webmaster
Svar till
Bitte
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om dem! Ja när man väger mjölet tar man inte för mycket vilket annars är lätt gjort. Ju mindre mjöl desto luftigare och saftigare bullar!
️ Skrivet av Bitte
Helt fantastiskt goda och luftiga! Bästa receptet jag testat. Vägde mjölet och tydligen ger det ett bättre resultat 😋
️ Skrivet av Pelle
If you're a Swede in the US, note that most big grocery chains will carry both Marzipan and Almond Paste in their bakery aisles.
️ Skrivet av Eva
Testade göra dessa semlor, och resultatet blev bra 👍
Rekommenderar dock bakmaskin med degkrok. Hade ingen så jag knådade för hand, de "sprack i sömmarna" men inget som påverkade slutsmaken.
Degspadet behövs inte värmas länge, fick ner temp. till 36 och det blev bra 👍
Tack för ett tydligt och bra recept.
webmaster
Svar till
Lena
️ Skrivet av Susanne
Man behöver inget hjorthornssalt, jag hade det tidigare i receptet men jag har gjort receptet både med och utan och jag märkte ingen skillnad, så varför krångla till det i onödan? Därför tog jag bort det. Om någon mot förmodan vill veta mängden hjorthornssalt som fanns i det gamla receptet så får den höra av sig, annars är receptet likadant.
️ Skrivet av Lena
I kommentarerna står det om Hjorthornssalt men jag ser inte annat än jäst som jäsmedel i receptet.
Du skrev att man kan använda 1/2 tsk bakpulver i stället för Hjorthornsalt.
Det är 18 år sedan jag åt semlor i Sverige. Ska prova att göra dem med kokos massa så att mitt barnbarn kan äta dem också.
webmaster
Svar till
Diana
️ Skrivet av Susanne
You have powdered sugar on top but in the dough you have granulated sugar.
️ Skrivet av Diana
Hi,
What a cool site I stumbled upon! I used to make these when I lived in Sweden many years ago. I remember making them with powdered sugar. Would it be ok to use that instead of granulated sugar?
Thank you!
webmaster
Svar till
Michael Watson
️ Skrivet av Susanne
Hi Michael, I have now updated the recipe with some numbers although of course those numbers are not exact in any way, it also depends on taste - how much you like mandelmassa. The amount of milk is also not exact, the amount depends on how much of the bread you dig out (I recommend 1-2 cm) and how firm/loose/flowing you want the mandelmassa to be. Good luck and you are very welcome to write again and tell me if you liked it or not! Also remember you can always mix your own mandelmassa which I think taste even better, that is also described in the recipe.
️ Skrivet av Michael Watson
Hi, I loved these when I visited Sweden and I brought back some Mandelmassa to make them with, I noticed on your recipe it does not give an indication of how much mandelmassa I should use for the filling. I bought a 500g roll, how much would I use for one batch?
Thank you
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och angiven mängd på mandelmassa.
️ Skrivet av Mr. Semmelman
Hej Susanne. Gott med semlor! Vill passa på att tipsa om en låt om semlor som man kan ha som soundtrack till semmelbaket.
https://open.spotify.com/track/4q9DQv19TFmpAxfk094Isa
Videon: https://youtu.be/qLSBmw80llo
Flygande semlor utlovas! :)
️ Skrivet av Amme
Hur många gram mandelmassa ska man ha ungefär? Kan säga att jag gillar ganska mkt mandelmassa i mina semlor :)
️ Skrivet av Elsa
Hur mycket mandelmassa och mjölk ska man ha till fyllingen ungefär? :)
webmaster
Svar till
mojib
️ Skrivet av Susanne
Menar du jäst för söta degar? I så fall är svaret nej det måste inte vara det men det fungerar bäst så jag rekommenderar att använda jäst för söta degar för bästa resultat. Semmeldeg är en söt deg.
️ Skrivet av mojib
måste det vara sötdeg man ska använda
️ Skrivet av Emily
Grädden ska vispas hårt ju! Nästan så att det börjar skära sig :))
webmaster
Svar till
Carl
️ Skrivet av Susanne
Man kan säkert göra det men frågan är hur bra det blir. Brödet, särskilt locket kan nog bli torrt och tråkigt. Sedan hur mandelmassan blir när den tinar vet jag inte.
Om du provar att frysa in dem med mandelmassa i så skriv gärna hur det blev! Jag har aldrig provat så det är alltid intressant att veta! :)
️ Skrivet av Carl
Varför skulle man inte kunna frysa in bullarna med mandelmassa i?