Chokladsufflé

Otroligt goda chokladsuffléer - varma krämiga chokladbakelser. Med dessa chokladsuffléer imponerar du på dina gäster lätt med detta recept.
chokladsufflé
Tid: 30 minuter, varav 10 i ugnen
6 portioner

Ingredienser:

Till formarna:

Chokladsufflé:

Servering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör chokladsuffléer så här:

  1. Ta fram små portionsformar och tål ugn. (Jag använder 6 st portionsformar som rymmer ca 1 dl till en sats.)

    Smörj formarna med smöret och strö socker i dem, så mycket socker som fastnar i smöret.

    Ställ formarna i frysen.

    smorda och sockrade portionsformar
    Smorda och sockrade portionsformar.
  2. Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Dela under tiden chokladen i mindre bitar.

    Ta bort kastrullen från värmen när grädden kokat upp och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen smält och du fått en krämig chokladsmet.

    Rör ner saltet.

    grädden kokar
    Grädden kokar.
    chokladbitar i varm grädde
    Chokladbitar i den varma grädden.
    jämn chokladsmet
    En jämn chokladsmet.
  3. Dela äggen i äggulor och äggvitor, ett i taget. Häll äggvitorna i en vispskål och äggulorna vispas ner en i taget i chokladsmeten.

    äggvitor
    Äggvitor.
    en äggula i taget vispas ner i chokladsmeten
    En äggula i taget vispas ner i chokladsmeten.
    alla äggulor ivispade
    Alla äggulor ivispade.
  4. Vispa äggvitorna till ett tjockt fast skum med elvisp (det ska gå att vända upp och ner på vispskålen utan att det rinner ut).

    Tillsätt strösockret, och fortsätt sedan vispa med elvisp först några sekunder på lägsta hastighet så det blir blandat men höj sedan till högsta hastighet och vispa tills smeten blir fast igen. Det ska gå och vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rinner ut.

    fast äggviteskum
    Fast äggviteskum.
    strösocker tillsatt till äggviteskummet
    Strösocker tillsatt till äggviteskummet.
    fast skum av äggvitor och socker
    Fast skum av äggvitor och socker.
  5. Blanda sedan ner äggvitesmeten i chokladsmeten försiktigt. Det är viktigt att man rör ner detta väldigt försiktigt, till en början vänder man ner, snarare än rör ner, sedan kan man röra lite mera på slutet tills det blir en jämn smet.

    äggvitesmeten tillsatt till chokladsmeten
    Äggvitesmeten tillsatt till chokladsmeten.
    vänd ner äggvitesmeten
    Vänd ner äggvitesmeten.
    en jämn chokladsufflésmet
    En jämn chokladsufflésmet.
  6. Fördela smeten i formarna. Formarna kan fyllas nästan upp till kanten, men ha gärna en centimeters marginal upp till kanten eftersom de höjer sig lite i ugnen.

    Till hit kan chokladsuffléerna förberedas om man vill. Ställ i så fall in dem i kylen där de kan stå upp till 4 timmar (ev. längre, har ej testat).

    chokladsufflésmeten fördelad i portionsformar
    Chokladsufflésmeten fördelad i portionsformar.
  7. Ställ portionsformarna på en plåt eller i en ugnsform så att det går snabbt och smidigt att sätta in och ta ut ur ugnen.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i 10-12 minuter. De ska vara gräddade på ytan med rinniga inuti. Mot slutet höjer sig suffléerna lite grann i ugnen och då är de klara.

    chokladsuffléerna gräddas i ugnen
    Chokladsuffléerna gräddas i ugnen.
    färdiggräddade chokladsuffléer
    Färdiggräddade chokladsuffléer.
  8. Ställ chokladsuffléerna på ett fat. Sikta florsocker över. Servera ev. med hallon till.

    (Om man vill kan man även låta chokadsuffléerna svalna och de går även att förvara flera dygn i kylskåp om man vill. De är goda att äta kalla också.)

    chokladsufflé serverad med hallon och florsocker
    Chokladsufflé serverad med hallon och florsocker.

Tips & tricks

Det är viktigt att inte grädda chokladsuffléerna för länge för då kommer de sjunka ihop.

Variationstips

Ta något annat syrligt istället för hallon. Det kan också vara gott med något kallt t.ex. glass eller sorbet till de varma suffléerna. Prova gärna hallonglass eller mangosorbet.

Planeringstips

Små formar som tål ugn finns att köpa billigt på IKEA.

Hållbarhet och förvaring

Överblivna chokladsuffléer kan man låta stå i rumstemperatur tills de svalnat. Sätt därefter på plastfolie och förvara i kylen där de håller sig åtminstone 3 dagar. Vid servering kan man värma dem ca 10-15 minuter i 100°C varm ugn så att de blir lite varma - men inte gräddade.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jennie
Bra
Skrivet av Emil Johansson
Älskar den här sidan!
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och ännu tydligare beskrivning.
Svar till Rebecca Skrivet av Susanne
De är godast nygräddade men går att värma igen också eller äta kalla. Det står i receptet under "hållbarhet och förvaring". De kan även förberedas och förvaras i kylskåp före gräddning, det står i receptet.
Skrivet av Rebecca
Hej!
går dessa att förbereda eller måste de göras direkt innan gräddning? :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest