Kladdkaka

Ingredienser:
- 150 g smör
- eller margarin
- 3 st ägg
- 2,25 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 4,5 msk kakao
- 0,75 tsk salt
- 2,25 dl vetemjöl
Servering:
- ca 3-4 dl vispgrädde
- ev. ca 1 tsk florsocker
Utrustning:
- ev. elvisp
- 1 st form med löstagbar kant / springform eller annan form som tål ugn ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 150 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret (eller margarinet) i en kastrull på svag värme på spisen.
Tag bort kastrullen från spisen och värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills resten av smöret smält som då smälter av redan befintlig värme. På så sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra när vi tillsätter resten av ingredienserna.
Drygt hälften av smöret smält. Allt smöret smält. -
Smörj och beströ en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med ströbröd eller kokosflingor.
(Man kan hoppa över detta steg om man har en form med bra yta som det inte fastnar på så lätt.)
Smord och bröad rund form. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.
Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag brukar använda elvisp.)
- 3 st ägg
- 2,25 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 4,5 msk kakao
- 0,75 tsk salt
Ägg, socker, kakao, salt tillsatt. En jämn kladdkakesmet. -
Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.
- 2,25 dl vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Häll smeten i formen.
Kladdkakssmeten i formen. -
Grädda i 150°C i ca 22 minuter i mitten av ugnen.
Om man vill ha en kladdig kladdkaka så ska den fortfarande dallra i mitten om man skakar lite på den när man tar ut den ur ugnen. Ju mer den dallrar desto kladdigare kladdkaka. Vill man ha en extra kladdig kladdkaka ska den alltså gräddas kortare tid i ugnen och hela kakan ska dallra (inte bara mitten) när man tar ut den.
Färdiggräddad kladdkaka. -
Låt den färdiggräddade kladdkakan stå och stelna.
Först kan den stå i rumstemperatur och sedan i kylskåp eller motsvarande, det brukar ta ca 1-2 timmar innan den stelnat.
Servera med vispad grädde. Sikta eventuellt florsocker över kladdkakan.
- ca 3-4 dl vispgrädde
- ev. ca 1 tsk florsocker
Svalnad och stelnad kladdkaka. Kladdkaka med siktat florsocker på.
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring
NVH: RIMA
Så tack för att du delar med dig av dina recept.

webmaster
Kick-ass kladdkaka. Rekommenderas!
Kakan älskades av alla❤️

webmaster
Hej Wilma,
Här kommer det gamla receptet:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 2 krm salt
- 2 dl vetemjöl
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme

webmaster
Kom ihåg som nybörjare att inte lägga ner äggen direkt i kokvarmt smör för då blir de stekt ägg.
Man ska heller absolut inte använda elvisp. Socker och ägg ska vispas ordentligt, men resten av ingredienserna röras ner och vispas försiktigt, vilket undelättas med mindre mjöl.
Kakan kommer vara rinnig när den tas ur ugnen, varför jag tycker den blir godast om den görs långt i förväg. Bäst brukar den vara dagen efter, när den stått i kylen, tycker jag.
Men allt detta kanske är en smaksak. Jag ville i alla fall framföra min åsikt, för jag älskar kladdkaka, men inte enligt detta receptet.