Våfflor

Ingredienser:
- 100 g smör
- eller 50 g smör och 0,5 dl vispgrädde (ovispad)
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,25 tsk salt
- 4 dl mjölk
Tillbehör:
- ev. vispgrädde som vispas
- ev. florsocker
- ev. sylt t.ex. hallonsylt, jordgubbssylt
- ev. färska bär t.ex. blåbär, hallon
Utrustning:
-
Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.
Förbered tillbehören. Ta upp ev. bär som ska tinas och vispa grädden.
- 100 g smör
- eller 50 g smör och 0,5 dl vispgrädde (ovispad)
Smält smör. - 100 g smör
-
Mät upp vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda.
Vetemjöl, bakpulver, salt. Vetemjöl, bakpulver och salt blandat. -
Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.
- 4 dl mjölk
Hälften av mjölken tillsatt. En jämn smet. Resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt. -
Låt våffelsmeten stå och svälla ca 20-30 minuter.
Den färdiga våffelsmeten. -
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smör innan du gräddar första våfflan.
Smöret smälter av värmen så det är enkelt att pensla ut. Det räcker att göra detta före första våfflan. Det är inte någon idé att ta för mycket smör, då rinner det bara ut.
Pensla laggen med smör. -
För varje våffla: Vispa runt i våffelsmeten, noga i botten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.
Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.
Häller smet i våffeljärnet. Lagom med smet i våffeljärnet. Våffla gräddas i våffeljärnet. -
Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!
Färdiggräddad våffla. Våfflor på galler. -
Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!
- Tillbehör:
- ev. vispgrädde som vispas
- ev. florsocker
- ev. sylt t.ex. hallonsylt, jordgubbssylt
- ev. färska bär t.ex. blåbär, hallon
- Tillbehör:
Näringsvärden
Tips & tricks
GI Tips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
hällt i smeten och väntat upp till 8 min !!! lite färg har dom fått men smakar mest papper.
Enligt konstens alla regler skall det räcka med drygt 2 min,men då är det bara smet efter ca 5-6 min är dom degiga inuti.Har du något tips varför dom inte blir genom gräddade och frasiga,så jäkla svårt kan det ju inte vara......eller?
Mvh Rolle

webmaster
Mvh Yvonne Pettersson
Vill jag ha en recept kollar jag alltid på din sida först.

webmaster

webmaster

webmaster
Tack för receptet 😊