Recepten.se – Recept> Efterrätter> Våfflor

Våfflor

Ett recept på frasiga och goda klassiska våfflor, frasvåfflor som är enkla att göra. Våfflorna innehåller inte ägg vilket bidrar till frasigheten. Bästa tipsen för att lyckas är att låta våffelsmeten stå och svälla innan man börjar grädda samt att inte glömma att vispa i smeten innan man häller smeten i våffeljärnet för varje våffla (allt detta står i receptbeskrivningen).
Våfflor
Mycket goda våfflor serverade med blåbär, hallon och grädde. Mums!
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: ca 5-8 st

Ingredienser:

Tillbehör:

Vegetariskt

Utrustning:

Så här gräddar du våfflor:

  1. Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.

    Förbered tillbehören. Ta upp ev. bär som ska tinas och vispa grädden.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Mät upp vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda.

    vetemjöl, bakpulver, salt
    Vetemjöl, bakpulver, salt.
    vetemjöl, bakpulver och salt blandat
    Vetemjöl, bakpulver och salt blandat.
  3. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.

    hälften av mjölken tillsatt
    Hälften av mjölken tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
    resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt
    Resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt.
  4. Låt våffelsmeten stå och svälla ca 20-30 minuter.

    den färdiga våffelsmeten
    Den färdiga våffelsmeten.
  5. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smör innan du gräddar första våfflan.

    Smöret smälter av värmen så det är enkelt att pensla ut. Det räcker att göra detta före första våfflan. Det är inte någon idé att ta för mycket smör, då rinner det bara ut.

    pensla laggen med smör
    Pensla laggen med smör.
  6. För varje våffla: Vispa runt i våffelsmeten, noga i botten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.

    Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.

    häller smet i våffeljärnet
    Häller smet i våffeljärnet.
    lagom med smet i våffeljärnet
    Lagom med smet i våffeljärnet.
    våffla gräddas i våffeljärnet
    Våffla gräddas i våffeljärnet.
  7. Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!

    färdiggräddad våffla
    Färdiggräddad våffla.
    våfflor på galler
    Våfflor på galler.
  8. Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per våffla, beräknat på 1 sats = 6 våfflor (114 g): 267 kcal, 25 g kolhydrater, 16 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Tips & tricks

Använd inte vetemjöl special, det blir som klister och våfflorna fastnar i våffeljärnet.

GI Tips

Gör recept på fullkornsvåfflor.

Variationstips

Våfflor utan ägg blir frasigare än våfflor med ägg. Med ägg blir våfflorna mjukare. Här finns recept på goda våfflor med ägg. Dessa våfflor kan man göra på vanligt vetemjöl om man inte vill göra fullkornsvarianten.

Hållbarhet och förvaring

Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras på en tallrik övertäckt med plastfolie i kylen. Hållbarhet några dagar, men frasigheten försvinner och våfflorna blir mjuka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Valentina Envall
Hej jag älskar era recepten tack att ni gör dem.
Skrivet av Livia
Fastnade på våffeljärnet fick inte av det😡👎👎👎👎👎😤😤😤😤
Skrivet av Pia
Toppen recept på riktigt frasiga våfflor! Rekommenderas verkligen! Det enda jag la till var att jag brynte en del av smöret för att få lite kolasmak och att jag vispade en äggvita riktigt hårt som jag sedan rörde ner i smeten precis innan jag skulle grädda. Supersmarrigt!
Skrivet av Britt
Jättegoda våfflor
Svar till Rahma Skrivet av Susanne
Jag tror inte det blir bra. Däremot blir det gott att servera ovanpå färdiggräddade våfflor.
Skrivet av Rahma
Kan man ha i små jordgubbsskivor i smeten
Skrivet av Andrea
Godaste våfflorna!
Skrivet av Mônica
Tack så mycket ❤️😚
Svar till Roland Skrivet av Susanne
Det låter som att ditt våffeljärn inte blir tillräckligt varmt. Tänk på att järnet måste värmas upp ordentligt innan du börjar grädda första våfflan. Första våfflan kan också ta lite längre tid. Annars, kan det vara för mycket vätska i våffelsmeten? Den behöver också stå och svälla minst 20 minuter innan man börjar grädda våfflorna.
Skrivet av Roland
Tjena,har försökt göra våfflor av färdig mix exakt men det funka inget vidare.Köpt nytt dubbel järn 1600w
hällt i smeten och väntat upp till 8 min !!! lite färg har dom fått men smakar mest papper.
Enligt konstens alla regler skall det räcka med drygt 2 min,men då är det bara smet efter ca 5-6 min är dom degiga inuti.Har du något tips varför dom inte blir genom gräddade och frasiga,så jäkla svårt kan det ju inte vara......eller?
Mvh Rolle
Svar till Hanna Skrivet av Susanne
Ja det tror jag borde gå bra. Roligt att du tycker om mina recept! 💕
Skrivet av Hanna
Hej! Älskar dina recept. Har en fråga dock kan man göra dessa lika goda med glutenfri mjölmix? Har gjort en egen glutenfri mjölmix och tänker de borde bara vara att byta ut vete mot mixen?
Skrivet av Yvonne Pettersson
Har letat länge efter ett bra recept på våfflor och det visade sig att det här var bara så bra vi njöt av dom Tack för det

Mvh Yvonne Pettersson
Skrivet av Parisa
Tack så mycket för alla dina recept. Det som gör din sida unik är att du har lagt bild på varje steg. Då vet man hur det ska se ut. Och dina tips är också supetbra. 👍👍
Vill jag ha en recept kollar jag alltid på din sida först.
Skrivet av Eva
Bästa receptet, perfekta våfflor varje gång 🤗
Skrivet av Anna
Hej! SÅ bra våfflor, tack för receptet! Använt det flera gånger, blivit kalasbra varje gång! Den här gången provade jag att göra smeten på morgonen och grädda dom på förmiddagen (ca. 6 timmar i förväg), gick jättebra! 😁
Skrivet av intisam
vad trevlig att du tycker det man kan alltid äta våfflor
Skrivet av Martina
Tack för jättebra recept, det blev fantastiskt goda våfflor!
Skrivet av Linn
Bästa våfflorna, tack för receptet! Brukar göra dubbelsats och frysa in. Och de är minst lika goda efter ett varv i brödrosten som när de är nygjorda, nästan godare faktiskt!
Svar till Teodor Gorgiev Skrivet av Susanne
Det beror på hur stort våffeljärn man har. Men jag ska kanske justera antalet. Själv brukar jag göra dubbel sats.
Skrivet av Teodor Gorgiev
Dåligt som fan av er, står 8-10 våfflor... fick fram 5 och en halv av alla dem mvh
Svar till benjamin Skrivet av Susanne
Vad trevligt att du tycker det! :) Man kan alltid äta våfflor! ;)
Skrivet av benjamin
Det här är världens godaste våffla som finns!!!!!!!!!!!!!!! Kan man göra detta på kvällen?
Svar till Filis Skrivet av Susanne
Varsågod! Vad roligt att du gillade dem! 😊
Skrivet av Filis
Äntligen frasiga våfflor! Smakens
Tack för receptet 😊
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl