Köttfärspaj

Min goda köttfärspaj. Enkelt recept på matig pajdeg. God fyllning med köttfärs, paprika, champinjoner och lök.
Köttfärspaj
Min goda köttfärspaj, direkt från ugnen. Servera gärna med sallad.
Timglas Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (392 g): 662 kalorier, 37 g kolhydrater, 44 g fett, 30 g protein, 5 g fibrer
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.

Utrustning:

Ugn:

  • Pajskal: 200 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme
  • Hela pajen: 200 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör köttfärspaj så här:

    Pajdegen:

  1. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl och smör i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar).

  2. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp med degkrokar och arbeta ihop till en jämn och fin pajdeg. Om du gör alternativet med kvarg, tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt vattnet och arbeta in det.

  3. Tryck ut degen i en pajform ca 22-24 cm i diameter, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.

  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200°C i 10-12 minuter tills det fått fin färg.

    Lägg en bakhandduk över och låt stå och svalna tills fyllningen till köttfärspajen är färdig.

  5. Pajfyllningen:

  6. Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och paprika tills vätskan kokat bort och allt är genomstekt. Lägg över på ett fat.

  7. Stek köttfärsen i smör.

  8. Strö över vetemjöl, rör sedan runt så att köttfärsen suger upp mjölet.

  9. Häll på chilisås eller tomatpuré. Tillsätt köttbuljong, salt och timjan. Häll på vattnet. Rör om och låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme ca 5 minuter.

  10. Rör ihop med löken, svampen och paprikan. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.

  11. Häll röran i pajskalet, strö över riven ost.

  12. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

servera Serveringstips:

Servera gärna köttfärspajen med sallad.

glödlampa Tips & tricks:

Krydda med chilipeppar och vill man lite mera sting: ha i lite chili flakes.

planera Planeringstips:

Köttfärspajen går att göra i förväg och förvara i kylskåp och sedan grädda den före servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven köttfärspaj kan förvaras i kylskåp minst 5 dygn. Den går också bra att frysa.

Se även dessa recept

| Billigt | Buffé | Huvudrätter | Lunch |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Sussie
Var försiktig med saltet. Både buljongtärning och 1 tsk i köttfärsen blev lite väl mycket. Annars bra👌
✏️ Skrivet av Eva Nihlén
Pajskalet blev bra. Följde innehållet men tog kantareller istället och bacon. Slutresultatet blev så tort att det inte gick att äta. Tyvärr. Annars gillar jag dina recept.
💬 Svar till Åsa ✏️ Skrivet av Susanne
Receptet är uppdaterat med 2 msk vatten i pajdegen för att den ska bli mindre torr. Tack för feedback!
✏️ Skrivet av Åsa
Verkligen en god paj som kommer göras fler gånger MEN vattnet till pajskalet saknas i receptet så tyvärr blev pajskalet som torr sand😔
✏️ Skrivet av Anders
God smak om man kryddade upp den lite med peppar (ett måste, vit e svart) samt ett par klyftor vitlök. Pajdegen blev tyvärr bara smulor, kan bero på att det saknades två msk vatten i receptet, tänkte jag skulle göra som det stod dvs utan vatten, men nej det funkade så klart inte. Men annars så, helt ok paj.

Visa alla kommentarer