Recepten.se – Recept> Efterrätter> Cheesecake

Cheesecake

En mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta. Enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill. Perfekt till festen!
Cheesecake
Cheesecake - mycket god frusen glasstårta.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 min + 4 timmar i frysen
Mängd: 6-8 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Byt ut grädden mot sojagrädde och färskosten mot t.ex. Oatly "påMackan". Även laktosfri grädde och laktosfri philadelphiaost finns.
Glutenfritt - Välj glutenfria digestivekex eller andra glutenfria kaksmulor.
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.

    (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)

    äggvitorna i en bunke
    Äggvitorna i en bunke.
    äggulorna
    Äggulorna.
  2. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

    äggulor och socker
    Äggulor och socker.
    vispa
    Vispa.
  3. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.

    tillsätt färskosten
    Tillsätt färskosten.
    blanda
    Blanda.
  4. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.

    Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    tillsätt vispad grädde
    Tillsätt vispad grädde.
    blanda
    Blanda.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.

    (Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)

    vispa äggvitorna
    Vispa äggvitorna.
  6. Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.

    tillsätt äggviteskummet
    Tillsätt äggviteskummet.
    blandad smet
    Blandad smet.
  7. Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

    (När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Jag använder diskmedel och diskborste. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
    pressa ut citronsaften
    Pressa ut citronsaften.
    tillsätt citronsaft och citronskal
    Tillsätt citronsaft och citronskal.
    blanda glass-smeten
    Blanda glass-smeten.
  8. Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.

    krossa kexen
    Krossa kexen.
  9. Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.

    Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.

    Strö resten av kaksmulorna ovanpå.

    hälften av kaksmulorna
    Hälften av kaksmulorna.
    häll på glass-smeten
    Häll på glass-smeten.
    strö över andra hälften av kaksmulorna
    Strö över andra hälften av kaksmulorna.
  10. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

    Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.

    (Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)

    serverad cheesecake
    Serverad cheesecake.
    en tårtbit cheesecake
    En tårtbit cheesecake.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (120 g): 391 kcal, 30 g kolhydrater, 28 g fett, 6 g protein

Serveringstips

Servera gärna med hallon.

Variationstips

Byt ut digestivekex mot pepparkakor. Man kan också blanda i blåbär, hallon, jordgubbar och/eller sylt. I kommentarerna till detta recept finns massor av tips så läs gärna dem!

Hållbarhet och förvaring

Cheesecaken kan förvaras i frysen 3 månader innan servering.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Filippa Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om receptet och alla bilder och stort tack för att du tog dig tid att skriva!
Skrivet av Filippa
Den var väldigt god och jag älskar dig att ni hade bilder som man kunde se hur det ska åka ut för jag blir alltid lite förvirrad av det om man inte har.
Skrivet av Damith
amazing ..
Skrivet av Jeanette Fischier
Fantastisk god.
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet! Ja det går jättebra med pepparkakor istället. Jag har även ett recept på pepparkakscheesecake om du vill prova ytterligare en variant. :)
Skrivet av Johanna
Blir toppen varje gång!! Jag kör med pepparkakor istället för digestive nu i jultider!!
Skrivet av Susanne
Jag har tagit en citron och det blev bra.
Skrivet av Lena
Hur mycket cittonzest och citronsaft från färsk citron är lagom?
Skrivet av Alva Sax
Alltid lika god!!
Skrivet av Trinity
fyfan vad god. om jag ska göra en cheesecake så SKA det vara denna! hade en period där jag åt denna jätteofta haha
Skrivet av Jenny
Min favorit!! Följer alltid detta recept!
Skrivet av sara
Har gjort denna många gånger blir alltid lika god varje gång. Jag gör den alltid dagen innan :). Alltid populär när den görs.
Skrivet av Lotten Grundel
Så gott med färska jordgubbar.
Detta recept är det bästa
Skrivet av Sanna
Tips om man vill göra den vegansk,
Byt ut 3 ägg mot 9 msk kikärtspad och ha i vegansk färskost och tex sojagrädde. Sen brukar jag mosa oreokex och ha i om man vill ha den lite lyxigare 😍
Skrivet av Lilly
Har försökt mig på detta recept ett flertalet gånger nu och följt instruktionerna till punkt och pricka, men det tar bra mycket längre tid för cheesecaken att frysa än 4 timmar. Snarare 24 timmar - MINST. Har testat i olika frysar men väntetiden är alltid densamma. Efter 12 timmar är den fortfarande som en soppa i mitten på en 24 cm springform.
Skrivet av Johanna
Sån otroligt god cheesecake! Ska baka detta recept till dotterns dop :D
Skrivet av Izak
Så god. Min väninna sitter o frågar hela tiden när den är klar. Fått ge henne en lavett så hon blir tyst. Så god är den!
Skrivet av Erik
Bästa receptet på cheesecake jag gjort!
Skrivet av Maria Holmgren
Fantastiskt god cheesecake
En klassiker som jag gjorde för 20 år sedan men tappade bort receptet men nu hittade jag det igen här på nätet🙏tack! Förut brukade jag blanda ner kexen i smeten - det fungerar också. Nu ska jag testa lite dajm i smeten och flytande smör i kexbotten😋
Svar till Ernst Skrivet av Susanne
Ja den borde hålla sig i kylskåp ett tag, kanske att du behöver vispa den igen om det separerar. Du kan även frysa in den så blir det glass.
Skrivet av Ernst
Hade en mindre springform. Kan jag förvara överbliven fyllning tills vidare?
Förhandstippad favorit, men nu måste den stabiliseras.
Skrivet av Clas
Så god den blev 🤗
Svar till Amiz Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet! Tack för alla bra tips!
Skrivet av Amiz
Jag har gjort dessa cheescake i flera år. Har dock varierat lite med olika saker att ha i. Som glögg, smällt mint choklad, lakrits kross (turkiskt peppar) ja listan kan bli lång. Så himla bra recept. 👍 Har gjort en nu på morgonen, som vi ska ha till kvällen
Skrivet av Beatrice
Verkligen perfekt! Gjort många gånger om :)
  1   2   3   4   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl