Recepten.se – Recept> Paj, Piroger & Pizza> Pizza med pizzadeg med jäst

Pizza med pizzadeg med jäst

Gör god och äkta pizzadeg med jäst enkelt med detta recept.
pizzadeg pizza
God pizza med recept på pizzadeg som görs med jäst. På bilden ses Hawaii special, min favorit!
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 ½ - 2 timmar, varav ½ - 1 timme jäsning
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Pizzadeg:

Ev: Fyllning 1: Kebab:

Ev: Fyllning 2: Hawaii special:

Ev: Fyllning 3: Skaldjur:

Ev: Fyllning 4: Zucchini och tomat (vegetarisk):

Glutenfritt - Byt ut mjölet mot glutenfri mjölmix.
Vegetariskt - Välj en vegetarisk fyllning.

Utrustning:

Ugn:

  • 225-250 °C i mitten av ugnen i 10-15 minuter med över- och undervärme

Gör pizzadeg med jäst så här:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.

Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.

Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.

Lägg på någon fyllning (se förslag i receptet) och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.

pizza med pizzadeg med jäst steg 1-3
OBS! På dessa bilder gör jag 3 satser pizzadeg, så om du bara gör en sats så blir inte din deg lika stor. 1. Smula ner jästen. 2. Värm vattnet till 37°C. 3. Lös upp jästen i lite av vattnet.
pizza med pizzadeg med jäst steg 4-6
4. Häll på resten av vattnet. 5. Tillsätt olja. 6. Tillsätt salt och blanda.
pizza med pizzadeg med jäst steg 7-9
7. Mät upp mjölet. Använd gärna litermått. 8. Tillsätt lite av mjölet i taget till degen. 9. Arbeta ihop till en deg med maskin eller för hand.
pizza med pizzadeg med jäst steg 10-12
10. Låt degen jäsa till dubbel storlek. 11. Den färdigjästa degen (3 satser på bilden). 12. Ta upp degen på bakbord och knåda den. Kavla sedan ut till tunna pizzor. Med tre satser deg så blev det 8 plåtar för mig.
pizza tomatsås
13. Kavla ut degen tunt på plåtar. Formen behöver inte vara så snygg - pizzan blir lika god ändå. 14. Bred ut tomatsås över hela pizzan. Var noga med att breda ut såsen ordentligt i kanterna. Samma sak med fyllningen - ta inte mindre fyllning på kanterna för då kommer kanten bli bränd.
skaldjurspizza och pizza med zucchini
Lägg på den fyllning du önskar. Här är två exempel: 15. Skaldjurspizza med räkor, musslor, champinjoner och paprika. 16. Pizza med zucchini, champinjoner, röd lök och körsbärstomater.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (189 g): 467 kcal, 82 g kolhydrater, 9 g fett, 11 g protein, 5 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

GI Tips

Använd dinkelmjöl.

Hållbarhet och förvaring

Färdig pizza går bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Bella
Hej! Super bra recept 😊då så jästen min det över skålen så lite lång jäs tid kanske men det funkade hur bra som helst en då 😂😂
Skrivet av Alexandra Karlström
Blev torr och tråkig deg trots 2 försök
Svar till Marcus Skrivet av Susanne
Roligt att höra! 😊👍Tack för att du skrev! 💕
Skrivet av Marcus
Det bästa receptet på pizzadeg jag har hittat online. Kör numer bara efter det här.
Svar till Ana Skrivet av Susanne
Hej det verkar konstigt om du bara behövde 10 dl mjöl till dubbel sats. Om det var det du menade?
Skrivet av Ana
Hej. Verkar vara ett bra recept. Jag dubblade det. Men vill en sats 7-8 dl mjöl? Kan ej stämma få jag tog 10 dl mjöl till dubbel sats.
Svar till Josefine Skrivet av Susanne
Varsågod! Roligt att höra! :) Tack för kreativa tips!
Skrivet av Josefine
Tack för ett superbra grundrecept! Pizzorna häromkvällen blev kanon och degen var lättjobbad.

Jag använder ditt recept så fort det är lite bråttom, och varierar det efter humör och vad som finns hemma. Idag blev det lite grötrester i och jag bakar ut små bollar istället som ska användas som tillbehör till fiskgryta.
Svar till Stefan Skrivet av Susanne
Ta den olja du vill t.ex. olivolja.
Skrivet av Stefan
Vilken olja?
Svar till Snb Skrivet av Susanne

Kul att du tycker om min receptsida! Jag får nog be att få återkomma om tomatsåsen! ;)

Uppdatering: Nu har jag ett recept på en fantastiskt god tomatsås!

Skrivet av Snb
Älskar dina recept, vänder mig alltid till din hemsida!

Undrar vad du använder för recept för att göra en god tomatsås till pizzan? :)
Svar till nadia Skrivet av Susanne
Tack för ditt receptförslag, jag skriver upp det! Kul att du gillar mina recept!
Skrivet av nadia
Hej Susanne
Jag gillar dina recept kan du baka åt oss pumpa paj
Tack för bra recept
Med vänliga hälsningar
Nadia
Svar till Lena Skrivet av Susanne
En dag borde gå bra. Tänk på att plasta in degen bara så den inte torkar. Skriv gärna om du provar hur det blev! :)
Svar till Annika Skrivet av Hasse
Låter ju som ett helt annat recept, eller?!?!?
Skrivet av Hasse
Den här kunde jag innan jag läste den här!
Jag kom på receptet!
Skrivet av Mikael
Mycket god pizzadeg.
Gjorde den i en långpanna och den blev lite tjock, men jättegod!
Den här gör vi igen!
VAB-Micke
Skrivet av Lena
Hej,
Den här pizzadegen tycker jag är jättebra.
Jag undrar om man kan spara den färdiga degen i kylen några dagar, eller måste man baka ut direkt.
Tack för ett bra recept.
Svar till Anders Skrivet av Susanne
Ja man får kavla ganska tunt. Jag kanske ska förtydliga receptet med mått på ungefärlig lagom yta att kavla ut till som jag får mäta upp.
Om det blev nästan pan-pizza kan du säkert göra dubbelt eller tredubbelt så stor pizza nästa gång. Lycka till! :)
Skrivet av Anders
Hej!

Pizzan blev god, men den jäste lite väl mycket i ugnen så det blev lite pan-pizza över det hela. Vi bakade ut degen på en ugnspanna, nu i efterhand borde jag nog ha reagerat över att det var enkelt att kavla ut degen så att den nådde kanten av ugnspannan.

Ha det!
/Anders
Svar till Ubax Skrivet av Susanne
Hur många plåtar det blir beror på hur stora plåtar du har och hur tunt du kavlar ut degen. Så det är svårt att ge något exakt svar.
Skrivet av Ubax
Hej!
Jag undrar hur många plåtar det blir om man gör två satser??
Skrivet av Christoffer
Detta deg-receptet är klockrent och blir ännu bättre om man tar 3/4 paket jäst, degen blir ännu fluffigare och godare :)
Skrivet av Anna
Gör denna pizzadeg idag :) Det är ju så himla enkelt!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl