Fudgetårta

En supergod tårta som består av en chokladbotten med fudge ovanpå. Det är precis så gott som det låter så du måste prova helt enkelt.
fudgetårta
Fudgetårta garnerad med siktad kakao.
Timglas Tid: 2 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner 8-10 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (106 g): 470 kalorier, 46 g kolhydrater, 30 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Chokladbotten:

Fudge:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna under tiden du gör resten. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm i diameter.

    (Tips: Använd slickepott för att snabbt och lätt utan kladd smörja formen med smör. Låt gärna även smörklicken ligga framme 5 minuter så det blir rumsvarmt.)

  3. Knäck äggen och mät upp strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en ljus fluffig smet med elvisp.

  4. Tillsätt kakao, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet, några sekunder med elvisp.

  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.

    (Tänk på att vispa så det blir väl blandat men inte längre tid än så. Det är viktigt att smeten inte överarbetas och att smeten kommer in i ugnen snabbt.)

  6. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

  7. Låt kakan svalna i formen ca 30 minuter eller mer. Gör fudgen under tiden.

  8. Fudge:

  9. Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur.

  10. Mät upp vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull.

  11. Låt koka upp under omrörning så chokladen smälter. Sänk värmen och låt koka ca 5-10 minuter tills smeten är blank och fin. Rör om lite då och då.

  12. Tag bort kastrullen från värmen. Rör i det rumsvarma smöret. Rör ordentligt ända tills det är blandat. Det tar ett par minuter.

  13. Häll smeten på chokladbotten och bred ut den.

  14. Låt stå och svalna först i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen tills fudgen stelnat. Har du bråttom kan du ställa in den i frysen en liten stund.

    Servera med vispad grädde. Man kan också pudra över lite kakao som dekoration.

byt ut Variationstips:

Tillsätt 2 msk kaffe i chokladbotten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Fudgetårtan håller sig minst en vecka i kylskåp. Går även bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Kräftskiva | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Linnea
Lätt att göra och perfekt att förbereda i god tid och förvara i frysen. Väldigt gott. Blev succé på vår sons dop!
Dekorerade med spritsad grädde längs kanten samt några jordgubbar i mitten. Serverade med tärnad mango och skivade jordgubbar. Mums!
✏️ Skrivet av Maria
Åh en ny favorit. Älskar kola och choklad. :)
✏️ Skrivet av Marcel
god tårta till min födelsedag!
💬 Svar till Johanna ✏️ Skrivet av Susanne
Det kan nog bli svårt att få den här att bli god med sötningsmedel eftersom den innehåller ganska mycket socker och dessutom sirap. Jag rekommenderar hellre att göra något annat recept.
✏️ Skrivet av Johanna
Hej, Den låter jättegod. Vet du om man kan använda andra sötningsmedel än socker? Och använder man samma mängd isåfall?

Visa alla kommentarer