Recepten.se – Recept> Jäsmedel> Jäst

Jäst

Jäst för söta degar
Färsk jäst för söta degar.

Jäst används när man bakar bröd för att brödet ska jäsa och bli luftigt.

Det finns torrjäst och vanlig färsk jäst och så finns båda dessa sorter för söta degar och för matbröd.

Vilken jäst ska jag välja? För matbröd eller för söta degar?

Jäst för söta degar (förpackning med röd text) kan användas om det är mer än 1 msk socker eller sirap i degen då man använder 50 g jäst. Annars kan man använda den jästen för matbröd (förpackning med blå text).

Jag rekommenderar följande:

  • mindre än 1 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för matbröd
  • mellan 1-3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj vilket som
  • över 3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för söta degar

Färsk jäst kan ersättas med torrjäst

Oftast så avses färsk jäst i recepten men man kan oftast ta torrjäst istället men då måste man följa de instruktioner som gäller torrjästen (som står på torrjästförpackningen) med att blanda torrjästen med mjölet och värma degvätskan till ca 40°C istället för 37°C för vanlig jäst.

Mäta jäst

Ett tips när man ska ta 25 g jäst, skär diagonalt så är det mycket lättare att ta exakt hälften.

En påse torrjäst innehåller 4 tsk jäst, så vill man ta motsvarande 25 g färsk jäst där så är det alltså 2 tsk.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av jäst.

Energi: 110 kcal
Kolhydrater: 14 g
Protein: 12 g
Fett: 0 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Engelskt namn:

yeast

Finns i affären:

Färsk jäst finns i kyldisken ofta i närheten av smör. Torrjäst finns bland bakgrejer.

Hållbarhet och förvaring:

Förvara färsk jäst i kylskåp. Se bäst-före-datum. Torrjäst förvaras i rumstemperatur oöppnad, men öppnad förpackning bör förslutas med en klämma i kylskåp max 1 vecka, därefter försämras jäskraften. Förvara gärna i glasburk i kylskåp för längre hållbarhet. Jästen kan användas så länge den inte är möglig men jäskraften kan avta något.

Pris:

50 g färsk jäst kostar ca 3 kr.

Köptips:

Jag brukar alltid ha torrjäst hemma ifall andan faller på och man vill baka något.

Ersätt med:

Torrjäst. 1 frp (50 g) färsk jäst motsvarar 1 frp (12 g) torrjäst. Tänk på att degvätskan oftast ska värmas mera. Läs på torrjäst-förpackningen. Ska man byta jäsmedel till något annat t.ex. bakpulver eller bikarbonat så blir receptet annorlunda och det blir inte heller lika bra.

Kommentarer

  1
Skrivet av Sonja Andersson
Om jag har 10 g jäst och vill ersätta det med antal gram surdeg. Hur mycket surdeg ska jag då ta?
Svar till Linn Skrivet av Susanne
Då skulle jag välja den blå jästen. Dock finns ingen anledning att byta ut allt socker mot sötströ. Det jäser bättre med lite socker. Du behöver ca 2 tsk strösocker eller ca 1 msk sirap till 50 g jäst för att få en bra jäseffekt. Det finns ingen anledning att byta ut den lilla mängden mot sötströ eftersom det lilla mängden socker försvinner i jäsprocessen. Bakning är kemi.
Skrivet av Linn
Hej! Om man bakar med sötströ i stället för socker, vilken jäst ska jag välja då?
Svar till Ghandie Skrivet av Susanne
Du behöver betydligt mer jäst till så mycket mjöl. Har du inget recept att utgå från?
Skrivet av Ghandie
Kan jag använda 50 gram av den här röda jästen för 50 kilo mjöl? Jag har en pizzarestaurang
Svar till Per Skrivet av Susanne
Tack för input. Ja det skulle säkert påverka försäljningen. Skriv gärna och berätta hur det går! Själv vågar jag inte prova och riskera ett helt bak. :)
Skrivet av Per
Har googlat runt lite om huruvida man kan frysa jäst (färsk) och enligt de som testat går det alldeles utmärkt. Hur länge den tål att vara i frysen verkar dock lite oklart men iaf några veckor.
Brukar vara så att tillverkarna skyddar sig och säger det inte är bra så blir försäljningen även högre då många slänger sin jäst efter bäst-före-datum.
Ska testa själv till nästa bak :)
Svar till Barbro Morin Skrivet av Susanne
Jästbolaget säger att jästen inte ska frysas eftersom jästcellerna då kan frysa sönder och förlora jäskraften.
Skrivet av Barbro Morin
Kan man frysa in överblivna jästpaket ?
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Oftast brukar det bara ta 30-60 minuter att jäsa upp andra gången. Det ska jäsa till ungefär dubbel storlek.
Skrivet av Linda
Jag har idag gjort en kalljäst deg med kallt vatten och torrjäst (och rapsolja och salt) och vetemjöl special som har jäst upp helt normalt, men det tog givetvis längre tid.

Jag plastade skålen med degen, som jag även oljade in, och la över en bakduk. Degen har stått i rumstemperatur, i ugnen, eftersom mitt kök är riktigt kallt med mycket drag från ytterdörren och balkongdörren (och förmodligen fönstrena). Men inte mycket att göra åt när man bor i en hyresrätt hos en snål hyresvärd som aldrig renoverar eller tar tag i problemen man felanmäler. :-(

Jag planerar nu att baka ut den till små frallor eller bollar och använda till pizza.
Jag vet inte hur länge de kommer att behöva jäsa andra gången eller om de ens orkar jäsa upp en gång till. Men det skulle iallafall gå att använda degen nu direkt.

Jag följde receptet på torrjästpaketets baksida - för pizzadeg. Men det kan lika gärna bli frallor av en pizzadeg :-)
Svar till OLLE Skrivet av Susanne
Inte färsk jäst. Läs på förpackningen för att vara helt säker.
Skrivet av OLLE
Innerhåller jäst konserveringsmedel?
Svar till Håkan Skrivet av Susanne
Om man använder bakmaskin så måste man använda torrjäst men annars så går det bra med färsk jäst. Själv brukar jag nästan alltid använda färsk jäst, dels för att jag gillar det och dels för att det är billigare och dessutom är de flesta recept skrivna för färsk jäst och då kan man följa dem rakt av. Vissa recept där man inte värmer degvätskan fungerar inte med torrjäst, t.ex. kalljäst bröd.
Skrivet av Håkan
Hejsan!
Kanske en dum fråga(finns inga dumma frågor iofs)
Finns det användningsområden som passar bättre eller sämre med torr respektive färsk jäst?
med tanke på hållbarheten så borde man ju bara handla torr, jag har alltid använt färsk men tänkte prova torr idag.
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Den håller sig lika länge men se till att plasta in den i en plastpåse eller plastfolie så den inte torkar.
Skrivet av Lena
Hur länge håller sig färsk jäst som är öppnad? Om man tex bakar på 25g och inte vill/hinner baka något mer samma dag med resten av jästen.
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Jag vet inte om det stämmer med vitaminerna. Men generellt så är det olika typer av bröd så man kan oftast inte byta jäsmedel rakt av.  
Skrivet av Anna
Hej! Jag har hört att bikarbonat och bakpulver förstör vitaminerna i brödet, men mitt favoritrecept är ett bikarbonatbröd, så jag undrar om det finns något sätt man kan byta ut bikarbonaten mot jäst?
Svar till Annika Skrivet av Susanne

Om man har för varm degvätska så kan man döda jästsvamparna.

Om man har för kall degvätska så tar det längre tid för degen att jäsa än vad som står i receptet.

Generellt så kan man om det inte jäst så mycket låta degen stå ett tag till så brukar den jäsa upp. Att det tar längre tid kan förutom degvätskans temperatur bero på rumstemperatur och drag.

Snart kommer en artikel om hur man får sina bröd att jäsa, generella tips och felsökning och det kommer bli en länk från denna sida!

Skrivet av Annika
Vad gör jag för fel när jag inte får degen att jäsa upp? Har gjort som det står på receptet.
  1