Salt
Recept med Salt
Näringsvärden
Vikt-Volym
Salt består huvudsakligen av natriumklorid (NaCl).
Olika typer av salt är:
- Koksalt som är det vanliga saltet inom matlagning. Ett torrt och rent salt.
- Havssalt används också i hushållet men är ej renat från andra mineraler eller ev. föroreningar.
- Bergssalt som i Sverige främst används som vägsalt.
Koksalt används som krydda, smakförstärkare och konserveringsmedel.
Ingår ofta i kryddblandningar, buljonger, charkprodukter etc.
Jod är oftast tillsatt i salt för att förebygga struma.
Man kan välja bland olika former av salt som fint och grovt salt, kvarnsalt, smaksatt flingsalt etc.
I små mängder är salt viktigt för både människor och djur men för mycket salt kan orsaka högt blodtryck.
Det finns även t.ex.mineralsalt med lägre natriuminnehåll men det saltet lämpar sig ej för inläggningar, konservering eller gravning.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Nej
Klumpförebyggande medel E551 och E535, KaliumjodidLaktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av salt.
Energi: | 0 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 0 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
saltFinns i affären:
Salt finns oftast i nära anslutning till kryddor.Hållbarhet och förvaring:
Salt är hållbart minst ca 1,5 år och skall förvaras torrt då det lätt drar till sig fukt.Ersätt med:
Krydda med lök, vitlök och örter.Vad väger salt?
Måttomvandla salt mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!
Läs gärna:
- Krydda maten - Lär dig krydda maten. Tips för den ovane kocken.