Recepten.se – Recept> Huvudrätter> Janssons frestelse

Janssons frestelse

En mycket god och krämig Janssons frestelse, en riktig klassiker som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
janssons frestelse
En klassisk Janssons frestelse är nästan ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 ½ timme
Mängd: 6 portioner

Ingredienser:

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.

    (Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)

    • ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
    potatis i strimlor
    Potatis i strimlor.
  3. Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan med en vass kniv eller använd allra helst mandolin så blir det fina tunna skivor snabbt och enkelt. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.

    lök i tunna strimlor
    Lök i tunna strimlor.
  4. Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.

    ansjovis i mindre bitar
    Ansjovis i mindre bitar.
  5. Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.

    potatis, lök, ansjovis blandat
    Potatis, lök, ansjovis blandat.
  6. Häll över ansjovisspad och grädde.

    häll på grädde och ansjovisspad
    Häll på grädde och ansjovisspad.
    grädde och ansjovisspad påhällt
    Grädde och ansjovisspad påhällt.
  7. Strö över ströbröd.

    strö över ströbröd
    Strö över ströbröd.
  8. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

    tunna skivor av smör
    Tunna skivor av smör.
  9. Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

    janssons frestelse i ugnen
    Janssons frestelse i ugnen.
    janssons frestelse klar
    Janssons frestelse klar.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (311 g): 464 kcal, 39 g kolhydrater, 29 g fett, 9 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Tips & tricks

För att undvika en vattnig Janssons frestelse: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.

Variationstips

Har du ingen ansjovis hemma? Det går att ta vanlig matjesill istället och skära i små bitar. Det blir nästan samma sak.

Planeringstips

Det är tyvärr svårt att förbereda Jansson utan att resultatet blir sämre. Men måste man förbereda så gör den helst helt klar i förväg, kyl ner och sedan värm upp igen vid servering.

Hållbarhet och förvaring

Förvara färdiglagad Jansson i kylskåp där den håller sig minst 5 dagar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Galina
Tack! Det var gott
Svar till Björn Hellström Skrivet av Susanne
Jag brukar oftast använda fast potatis men det ska gå bra med mjölig också. Det finns så klart en del skillnad på potatissorter, inte bara mellan fast och mjölig utan det är ju olika sorter som kallas fasta och mjöliga (i affären brukar inte explicit sort skrivas ut). Sedan kan även vatteninnehåll i potatisen variera på grund av hur den växt. Men man brukar få ett bra resultat om man inte själv lägger potatisen i blöt eller sköljer av den efter man skurit den. Det gäller att man inte sköljer bort stärkelsen för den vill man i gratängen för att den inte ska bli vattnig.
Skrivet av Björn Hellström
Frågan är om man ska ha fast eller mjölig potatis? Jag har gjort ditt recept och ett år blev det jättebra, nästa år inte så bra. Kan ju ha varit potatisen kanske? Vad tror du?
Skrivet av Göran
Gjort denna i många år. Såå god 😋
Skrivet av Josefina Nilsson
Tack för bästa receptet på Jansson som jag gör varje år.
Svar till Anita Brandelöve Skrivet av Susanne
Tack detsamma! Jag hoppas du lyckas i år med mitt recept på Janssons frestelse. Jag har skrivit hur man gör för att inte Jansson ska bli vattnig under tips i receptet så läs allt som står där. Det viktigaste är att inte lägga potatisstrimlorna i blöt.
Skrivet av Anita Brandelöve
Hej Susanne
Jag ska ge mig på att göra Janssons frestelse
har gjort detta varje år men misslyckas varje gång den blir så vattning. Jag följer alltid dina recept som jag tycker är enkla och jätte bra . God Jul på dig 🤶🎅🤶🎅🤶🎅🤶🎅🤶🎅
Skrivet av Therese
Jansson ska ha stekt karamelliserad lök för bästa smak. Några smörklickar på ströbrödet.
Skrivet av Jenny
Louisa, jaha, tydligen håller skalad potatis inte lång tid alls om den inte ligger i kallt vatten. Ursäkta, bortse från mitt tidigare inlägg. :(
Skrivet av Jenny
Louisa, ställ det i kylen bara så håller det sig. Kanske lägga något lock över. Jag hade väntat med att hälla över grädde och spad tills just innan ugnen, men det borde inte spela större roll egentligen.
Skrivet av Louisa
Hej
Kan man lförberedda Jansson dagen innan och laga i ugnen dagen efter?
Skrivet av Lasse
Jättebra recept och tips. Det enda som skiljer ljer ifrån mitt är att jag svettar löken i en stekpanna innan jag blandar i den. Jag tar också bara spadet av 2 av burkarna (100/65).
Skrivet av Kjell Ljungström
Mycket pedagogiskt recept.
Har ofta problem med att min Jansson blir vattning. Du berättade hur jag undviker detta.
Hälsningar och tack för tipset.
Kjell.
Skrivet av Lillemor Nordlund
Hej!
Detta varit det mest perfekta recept jag har använt
Jag gör precis efter receptet, blir alltid uppskattat
Skrivet av Johan
Bra recept, inga konstigheter, blev jättegott efter att den fick stå till sig över natten.
Skrivet av Lars Lans
Suveränt bra recept på Janssons. Jag har halverat det rakt av och det funkar jättebra. Då jag är själv så blir en Janssons frestelse i en ca 5cm hög form och 20cm diam lagom med ca tre portioner lunch och två matdosor.
Skrivet av Berthold I
Hej i 40år ha detta varit det mest perfekta recept jag har använt till de julbord jag serverat under mina verksamma år på krogar.
men jag använder lite mer grädde-.
Skrivet av Perik Lund
Stek löken till gyllenfärg, så försvinner vattnet och din Janssons skär sig inte
Skrivet av martin
Tips, om man som jag använder maskin för potatisen, skölj bunken och skäret efter du strimlat potatisen med grädden du ska hälla på, då får man med stärkelsen som "rymt", har alltid blivit perfekt krämig, tycker det blir bättre med maskin för man får så små bitar av potatisen,
Skrivet av Stefan
Hej

Vad är det för maskin som du märkt drar ur stärkeksen? Jag använder alltid multihackare för att göra strimlorna och tycker alltid den blir väldigt krämig och god jämfört med andra janssons. Hunnit göra den här i dubbla satsen några gånger nu med enda ändringarna är att jag bara tillsätter lite kanel och avrundar anjovismängden uppåt. Så otroligt gott! Tack för denna och God fortsättning!

Tack föresten för alla andra recept! För sen jag flyttade hemifrån för 14-15 års sedan har jag nästintill alltid använt endast dina recept och det borde va rätt många vid de här laget. Många gånger har man nog omedvetet bara googlat ett recept och tittat på flera sidor men ändå valt receptet som finns på denna. Annars söker jag alltid recept på din sajt först. Förutom att jag är väldigt nöjd med rätterna så tycker jag strukturen på recepten och förklaringarna funkar väldigt bra för mig.

Man kan säga att du lyft mig från hopplös ungkarl till bra-på-att-laga-mat nivå. Stort tack och hoppas den här sidan alltid kommer finnas kvar!

Mvh

Stefan
Skrivet av A Hansson
Denna Jansson är jättegod! Gjorde den förra julen och gör detsamma i år.

Dock blir den ännu godare om man bryner löken först (enligt gammal tradition)!!

Mvh och God Jul!
Anna
Skrivet av Christina
Så är det snart jul igen och dags att göra din jättegoda Janssons Frestelse. Gör ditt recept varje år. Det som skrevs om i kommentaren med Kalles kaviar heter Kaviarfrestelse och är också jättegott. Mvh Christina
Svar till Anonym Skrivet av Susanne
Tack för tips, kanske är det gott även om det låter lite konstigt! 😉 Jag har lagt in din kommentar som ett svar till Linda nedan. God Jul till dig också! 💕
Svar till Linda Skrivet av Anonym
Hej,
Detta är till kommentaren nedan, min morfar gör janssons med kaviar (kalles kaviar), alltså istället för ansjovis så kan man ta kaviar med ca 1 cm mellanrum när man trycket ut det.
Han säger att det är såpass gott att han aldrig kommer återgå till ansjovis.
man kan ju alltid testa.

God Jul!
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Nej jag tror tyvärr inte det blir bra med lax. I så fall är det nog bättre att skippa ansjovisen men då blir det ju mer som en potatisgratäng, ansjovisen sätter ändå en viss prägel på en Jansson tycker jag. Spadet man häller på ger även den smak och sälta. Annars kan du prova med matjesill det tror jag skulle fungera, men gissar att du inte gillar det heller om du inte gillar ansjovis. Hoppas du hittar någon lösning och det blir gott! God Jul önskar jag dig också!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl