Janssons frestelse

Ingredienser:
- ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
- 2 st (ca 300 g) gula lökar
- 200 g (ej avrunnen vikt) ansjovisfilé
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk ströbröd
- 2-4 msk smör
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.
Smord ugnsform. -
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.
(Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)
- ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
Potatis i strimlor. -
Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan med en vass kniv eller använd allra helst mandolin så blir det fina tunna skivor snabbt och enkelt. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.
- 2 st (ca 300 g) gula lökar
Lök i tunna strimlor. -
Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.
- 200 g (ej avrunnen vikt) ansjovisfilé
Ansjovis i mindre bitar. -
Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.
Potatis, lök, ansjovis blandat. -
Häll över ansjovisspad och grädde.
- 3 dl vispgrädde
Häll på grädde och ansjovisspad. Grädde och ansjovisspad påhällt. -
Strö över ströbröd.
- 3 msk ströbröd
Strö över ströbröd. -
Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.
- 2-4 msk smör
Tunna skivor av smör. -
Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.
Janssons frestelse i ugnen. Janssons frestelse klar.
Näringsvärden
Matlåda
Tips & tricks
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
Jag ska ge mig på att göra Janssons frestelse
har gjort detta varje år men misslyckas varje gång den blir så vattning. Jag följer alltid dina recept som jag tycker är enkla och jätte bra . God Jul på dig 🤶🎅🤶🎅🤶🎅🤶🎅🤶🎅
Kan man lförberedda Jansson dagen innan och laga i ugnen dagen efter?
Har ofta problem med att min Jansson blir vattning. Du berättade hur jag undviker detta.
Hälsningar och tack för tipset.
Kjell.
Detta varit det mest perfekta recept jag har använt
Jag gör precis efter receptet, blir alltid uppskattat
men jag använder lite mer grädde-.
Vad är det för maskin som du märkt drar ur stärkeksen? Jag använder alltid multihackare för att göra strimlorna och tycker alltid den blir väldigt krämig och god jämfört med andra janssons. Hunnit göra den här i dubbla satsen några gånger nu med enda ändringarna är att jag bara tillsätter lite kanel och avrundar anjovismängden uppåt. Så otroligt gott! Tack för denna och God fortsättning!
Tack föresten för alla andra recept! För sen jag flyttade hemifrån för 14-15 års sedan har jag nästintill alltid använt endast dina recept och det borde va rätt många vid de här laget. Många gånger har man nog omedvetet bara googlat ett recept och tittat på flera sidor men ändå valt receptet som finns på denna. Annars söker jag alltid recept på din sajt först. Förutom att jag är väldigt nöjd med rätterna så tycker jag strukturen på recepten och förklaringarna funkar väldigt bra för mig.
Man kan säga att du lyft mig från hopplös ungkarl till bra-på-att-laga-mat nivå. Stort tack och hoppas den här sidan alltid kommer finnas kvar!
Mvh
Stefan
Dock blir den ännu godare om man bryner löken först (enligt gammal tradition)!!
Mvh och God Jul!
Anna

webmaster
Detta är till kommentaren nedan, min morfar gör janssons med kaviar (kalles kaviar), alltså istället för ansjovis så kan man ta kaviar med ca 1 cm mellanrum när man trycket ut det.
Han säger att det är såpass gott att han aldrig kommer återgå till ansjovis.
man kan ju alltid testa.
God Jul!

webmaster