Ansjovisfilé

ansjovisfilé
Ansjovisfilé i konservburk.

Ansjovisfilé är oftast filé av inlagd och kryddad skarpsill fångad vid Bohusläns kust, nordostatlanten eller i Östersjön.

Äkta ansjovis kommer från Medelhavet och säljs under namnet sardell. Den är rik på Omega-3.

Ansjovis används kanske mest som ingrediens i Janssons frestelse men kan användas även som smaksättare i t.ex. leverpastej. Ansjovis är även gott att äta på smörgås tillsammans med kokt ägg.

Innehållsinformation

röd flagga Tillsatsfritt:  Nej

Brukar innehålla konserveringsmedel.

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ansjovisfilé.

Energi: 190 kcal
Kolhydrater: 14 g (varav sockerarter: 12.0 g)
Protein: 9.7 g
Fett: 11 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

Anchovy fillets

Hitta Finns i affären:

I kyldisken i närheten av sill, gravad lax och kaviar.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig 6-12 månader, se bäst före datum.

Sedlar Pris:

Ganska dyrt, ca 25 kr för en konserv.

Byt ut Ersätt med:

Ansjoviskryddad sillfilé eller matjesill som är grövre men går att skära i mindre bitar själv till t.ex. Janssons frestelse.
gubbröra

Gubbröra

Klassiskt recept på gubbröra med lök, potatis, ägg och ansjovis. Gott på julbord, påskbuffé, som förrätt och kvällsmat serverat på en bit bröd.

klocka Tid: 1 timme varav 25 minuters jobb
janssons frestelse

Janssons frestelse

Krämig och god Janssons Frestelse. Mammas klassiska recept. Enkel att göra. Ett måste på julbordet!

klocka Tid: 1 ½ timme
leverpastej

Leverpastej

Gott och enkelt recept på leverpastej. Jo man kan faktiskt göra själv. Den blir bredbar och god. Enkelt med bilder steg för steg.

klocka Tid: 2 timmar varav en timme i ugnen
wienerschnitzel

Wienerschnitzel

Klassiskt recept på Wienerschnitzel - dubbelpanerat kalvinnanlår. Gott och enkelt!

klocka Tid: ca 30 minuter

Text och foto: Susanne Jarl

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest