Recepten.se – Recept> Lunch> Köttbullar

Köttbullar

De godaste köttbullarna gör du själv! Klassiskt recept som passar perfekt både på julbordet, buffén eller till vardags. Gör gärna även den goda såsen till köttbullarna som gärna serveras med lingonsylt och kokt potatis!
köttbullar
Goda hemgjorda köttbullar. Servera gärna med kokt potatis och lingon samt grönsaker.
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 min
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Stekning:

Ev: Sås:

Ev: Servering:

Utrustning:

Gör köttbullar så här:

  1. Mät upp färs och salt i en bunke. Blanda ordentligt.

    köttfärs och salt
    Köttfärs och salt.
    köttfärs och salt blandat
    Köttfärs och salt blandat.
  2. Mät upp mjölk och ströbröd i en liten skål. Tillsätt svartpeppar och kryddpeppar. Rör om och låt stå och svälla minst 10 minuter.

    mjölk och ströbröd
    Mjölk och ströbröd.
    svartpeppar och kryddpeppar
    Svartpeppar och kryddpeppar.
    köttbullar steg 2: blandat
    Blandat. Det ser ut ungefär som gröt.
  3. Hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek löken tills den blir blank och får lite färg.

    (Man kan även ha löken rå i köttbullarna men det blir en godare, sötare smak om man steker den först.)

    hacka löken
    Hacka löken.
    hetta upp en stekpanna
    Hetta upp en stekpanna.
    stek löken
    Stek löken.
    färdigstekt lök
    Färdigstekt lök.
  4. Tillsätt ägget till färsen och blanda.

    tillsätt ägget
    Tillsätt ägget.
    köttfärs blandat med ägg
    Köttfärs blandat med ägg.
  5. Tillsätt den färdigsvällda "gröten" och löken. Blanda ihop så det blir väl blandat men blanda inte onödigt länge för då kan smeten bli "seg".

    tillsätt lök och gröten
    Tillsätt lök och gröten.
    köttbullesmet
    Köttbullesmet.
  6. Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken.

    Trilla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.

    rulla köttbullar
    Rulla köttbullar.
  7. Sätt på en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör och låt det bli varmt, när det slutar bubbla är det dags att böra steka.

    Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan.

    Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek.

    Lägg upp köttbullarna på ett fat. Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna.

    stek köttbullarna i smör
    Stek köttbullarna i smör.
    skaka stekpannan
    Skaka stekpannan.
    sänk värmen
    Sänk värmen.
  8. Om du vill göra sås: Ta fram en såskastrull och vispa ut mjölet med grädden och ev. lite av mjölken. Vispa i resten av mjölken.

    Häll i 3 dl varmt vatten i stekpannan (kallt vatten som du värmer) för att vara rädd om stekpannan och inte hälla kallt vatten direkt i den. Vispa ner skyn i såskastrullen.

    Vispa ner kalvfond och soja. Låt koka upp och sedan puttra ca 3 minuter.

    Servera köttbullarna med såsen och kokt potatis och lingonsylt.

    köttbullar med sås, potatis och lingonsylt
    Köttbullar med sås, potatis och lingonsylt.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (205 g): 396 kcal, 11 g kolhydrater, 27 g fett, 27 g protein, 1 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera köttbullar och sås med kokt potatis, kokt broccoli och lingonsylt.

Tips & tricks

Tillsätt 1 tsk örtkryddor t.ex. timjan, basilika, mejram eller oregano

Variationstips

Kryddpeppar kan uteslutas men det blir verkligen gott med kryddpeppar. Om man vill ha en lösare smet kan man öka mjölkmängden i mjölk och ströbröds-blandningen. Skulle smeten bli för lös kan man tillsätta lite potatismospulver eller potatismjöl. Man kan även byta ut allt eller delar av ströbrödet mot mosad eller riven kall potatis. 1 mosad potatis och ½ dl ströbröd t.ex eller 2 mosade potatisar och inget ströbröd. Vill man inte ha lök i köttbullarna är det bara att utesluta den.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överblivna köttbullar i kylen där de håller sig en vecka. De går också bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Hans Eriksson
Tips: tillsätt gärna lite svartvinbärsgelé till såsen. Det gör underverk för den färdiga såsen.
Skrivet av Anne
Mat är gott, men jag tycker att man ska pröva sig fram, experimentera lite det kan bli underbart gott. Lagar mycket mat tillsammans med min man, vi hittar på nya rätter tillsammans. Med olika annorlunda kryddor kan man hitta maträtter som ingen annan har gjort. Tack för mig.
Lotte
Skrivet av Inger Holmberg
Mormor hade alltid lite tomatpuré i såsen. Värt att prova!
Skrivet av Emma Louise
Inte de godaste köttbullarna jag gjort. Helt ok! Går lätt sönder och är torra.
Följde receptet till punkt och pricka!
Skrivet av Bodil Olsson
Jag passar på att göra många köttbullar när det är extrapris på blandfärs. Sådär 100 - 150, styckfryser dem på brickor och lägger dem snabbt i plastpåsar ( jag brukar ha 12 i varje), så att de ligger i ett lager bara och sedan i frysen igen staplade på varandra. Då är de lätta att hitta när de har sin plats. Ta sedan ut efter behov, lägg i micron, en minut på varje sida om de är normalstora och stek som vanligt! Då är de som nygjorda! Klarar minst två månader i frys!
Svar till lina Skrivet av Susanne
Jag brukar frysa in dem efter jag stekt dem så är det klart - en mindre sak att göra på julafton. Men de går säkert att frysa in ostekta också, dock är ju hållbarheten på rå färs ca 1 dygn så det gäller att man fryser in dem snabbt och tinar dem snabbt i så fall så de inte hinner bli dåliga. Färdigstekta köttbullar håller sig minst 5 dygn i kylskåp.
Skrivet av lina
Hej,
tänkte göra dessa till jul, kan man rulla de dagen innan jul och sedan frysa in? Eller ska man steka de innan man fryser in? Eller ska de vara i kylen?

Tack gör fina recept.
Skrivet av Magnus
Jag brukar strunta i ströbröd och riva löken
Svar till Hanna Dymek Skrivet av Susanne
Vad roligt och vad duktig du är! Tack för att du skrev!
Skrivet av Hanna Dymek
Hej! Jag testade göra det här receptet till mamma pappa och mina syskon och dom älskade det! PS, jag är 10 år <333
Svar till Flávia Skrivet av Susanne
Kul att du uppskattar receptet! Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Flávia
Tack Susanne för det här underbara recept! Jag lagade det i går och det gick utmärkt. Hälsningar från Brasilien
Skrivet av Pernilla Pii
superbra recept, go kryddning behövde inte ens korrigera smaksättningen efter provstekningen. Jag tog dock endast hälften av ströbrödet + 3/4 av gräddmjölken och de fick perfekt konsistens.
Svar till Fanny Skrivet av Susanne
Grädde är alltid gott, det ska jag också prova nästa gång! :)
Skrivet av Fanny
Ren delikates det är vad dem är! Min enda rekommendation är att ha i lite grädde i färsen men annars så var dem otroligt goda!
Skrivet av Senita
Har letat eter ett gott recept på klassiska köttbullar och dessa blir mycket goda. Det kommer jag fortsätta med... tack!
Svar till Jojo Skrivet av Susanne
Vad bra! Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Jojo
Detta recept kommer jag följa varje gång vi ska ha köttbullar. Jättegott!
Svar till thomas Skrivet av Susanne
Nej hemgjorda köttbullar är godast! :)
Skrivet av thomas
första gången jag gjorde egna köttbullar kasta i lite extra vitlök och peppar så det blev lite drag i dom men slutsatsen är då inge mer SCANS färdiglagade tack för mig :)
Svar till Pippi Skrivet av Susanne
Nej man behöver förstås inte följa mina recept till punkt och pricka :) Det låter gott med vitlök i!
Skrivet av Pippi
Jag följer aldrig recept till punkt och pricka. Hade i mer salt och peppar samt 2 finhackade gula lökar och 5 vitlöksklyftor till 1½ kg nötfärs. Kanongoda bullar *tummen upp*
Svar till Rickard Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Nej det är svårt att få till runda köttbullar, men riktigt goda blir dem tycker jag också! :)
Skrivet av Rickard
Mina köttbullar blev riktigt bra. Inte så runda och fina, men både jag och barnen älskade dem.
Svar till Christian Skrivet av Susanne
Tråkigt att höra! Det är viktigt att man låter smeten stå och svälla eftersom vätskan då sugs upp och binds av ströbrödet. Sedan så kan smeten bli för lös om man använder ett större ägg och olika sorters ströbröd kan svälla olika mycket. Det man kan göra om smeten blir för lös är att blanda i mera ströbröd eller potatismjöl som suger och binder vätskan och så klart kan man även ta mindre vätska från början om du provar receptet igen.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl