Köttbullar

Ingredienser:
- 500 g blandfärs
- 1,5 tsk salt
- 1,5 dl mjölk eller en blandning av mjölk och grädde
- 1 dl ströbröd
- 1,5 krm malen svartpeppar
- 1,5 krm kryddpeppar
- 2 msk hackad gul lök
- eller 2 msk hackad röd lök
- 1 st ägg
Stekning:
- 25 g smör
Ev: Sås:
- 2 msk vetemjöl
- 0,5 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 3 dl steksky (vatten + stekrester)
- 2 msk kalvfond
- eller 1 st köttbuljongtärning
- 1 tsk soja
Ev: Servering:
Utrustning:
-
Mät upp färs och salt i en bunke. Blanda ordentligt.
Köttfärs och salt. Köttfärs och salt blandat. -
Mät upp mjölk och ströbröd i en liten skål. Tillsätt svartpeppar och kryddpeppar. Rör om och låt stå och svälla minst 10 minuter.
- 1 dl ströbröd
- 1,5 dl mjölk eller en blandning av mjölk och grädde
- 1,5 krm malen svartpeppar
- 1,5 krm kryddpeppar
Mjölk och ströbröd. Svartpeppar och kryddpeppar. Blandat. Det ser ut ungefär som gröt. -
Hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek löken tills den blir blank och får lite färg.
(Man kan även ha löken rå i köttbullarna men det blir en godare, sötare smak om man steker den först.)
Hacka löken. Hetta upp en stekpanna. Stek löken. Färdigstekt lök. -
Tillsätt ägget till färsen och blanda.
- 1 st ägg
Tillsätt ägget. Köttfärs blandat med ägg. -
Tillsätt den färdigsvällda "gröten" och löken. Blanda ihop så det blir väl blandat men blanda inte onödigt länge för då kan smeten bli "seg".
Tillsätt lök och gröten. Köttbullesmet. -
Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken.
Trilla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.
Rulla köttbullar. -
Sätt på en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör och låt det bli varmt, när det slutar bubbla är det dags att böra steka.
Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan.
Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek.
Lägg upp köttbullarna på ett fat. Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna.
- 25 g smör
Stek köttbullarna i smör. Skaka stekpannan. Sänk värmen. -
Om du vill göra sås: Ta fram en såskastrull och vispa ut mjölet med grädden och ev. lite av mjölken. Vispa i resten av mjölken.
Häll i 3 dl varmt vatten i stekpannan (kallt vatten som du värmer) för att vara rädd om stekpannan och inte hälla kallt vatten direkt i den. Vispa ner skyn i såskastrullen.
Vispa ner kalvfond och soja. Låt koka upp och sedan puttra ca 3 minuter.
Servera köttbullarna med såsen och kokt potatis och lingonsylt.
- Ev: Sås:
- Ev: Servering:
Köttbullar med sås, potatis och lingonsylt.
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Tips & tricks
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Lotte
Följde receptet till punkt och pricka!

webmaster
tänkte göra dessa till jul, kan man rulla de dagen innan jul och sedan frysa in? Eller ska man steka de innan man fryser in? Eller ska de vara i kylen?
Tack gör fina recept.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster