Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Man skär skivor genom halva potatisen, har på smör och ströbröd. Potatisarna blir spröda och himmelskt goda och dessutom vackra att se på. En riktigt lyxig potatisrätt!
Tid: 1 timme och 10 minuter varav 45 minuter i ugnen
Näringsvärde per portion (165 g): 203 kalorier, 28 g kolhydrater, 7 g fett, 4 g protein, 3 g fibrer
Tips & tricks
Att göra Hasselbackspotatis innebär totalt ungefär lika mycket jobb som att göra klyftpotatis. Tricket är att skära skårorna med hjälp av en träsked, utan den är det lätt att man skär rakt igenom potatisen.
Att Hasselbackspotatisarna dessutom är fina att titta på är något som kan höja nivån på de flesta rätter.
Tips för att undvika tillsatser
Använd äkta smör och inte flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser. Det blir godare och nyttigare med smör. Bregott fungerar också.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Mattias
Supper goda blev dom 👍.
Nu ska de göras kladdkaka med condenserd mjölk i.
Smaskens Supper nöjd med receptena
️ Skrivet av Heike
Hey, jag kommer från Tyskland. Jag älskar svenska kökrecept och bakningsrecept. Tack så mycket för detta. Jag har mange recepte kokta och bakad :-)
️ Skrivet av Perik Lund
Baka ca1timma prova med sticka potatisen tar lång tid att bli färdig !
/Pralen
️ Skrivet av Martin
Spetsa potatisen med ett tunt grillspett av trä istället för att lägga den en sked. Underlättar extremt mycket. Man skär lätt ner längre o riskerar inte att ändbitarna på potatisen ramlar av. Greppet ökar också.
️ Skrivet av Jens Hansen
Hej
Kollade upp receptet och tack för bra hjälp att få till ingredienserna. Självklart smör när du gör god Hasselbackspotatis: smält på spisen om du har bråttom och blanda i en klick kalt smör i det smälta så blir det hela rumstempererat snabbt ;-) Dock vill jag utlysa en varning om bakplåtspappret! I receptet står att potatisen ska bakas med en temperatur på 225C grader och bakplåtspapper tål max 220C. Skippa pappret och orka diska. Pappret innehåller plaster som smälter och det vill du inte äta. Dessutom:
Sänk tempen till 200 grader kör utan papper och smörj formen med olivolja och vänta några minuter extra så blir potatisen ännu godare. Det blir ingen större diskning ändå med lite Yes först och superduper diskmaskinstablett i diskmaskinen och du har livet i behåll! Tänk på hälsan och var kritisk! Smaklig spis!
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl