Recepten.se – Recept> Lunch> Ugnsomelett med svampstuvning

Ugnsomelett med svampstuvning

Ett recept på en god ugnsomelett med svampstuvning som min mormor brukade göra. Den blir godast med kantareller, men även annan svamp går bra.
omelett med svampstuvning
Mycket god omelett med svampstuvning gjord på kantareller som är enkel att göra med detta recept.
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Omelett:

Stuvad svamp:

Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk, smör och grädde.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter med över- och undervärme

Gör ugnsomelett med svampstuvning så här:

    Omelett:

  1. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm (eller motsvarande yta om du väljer t.ex. en oval form). Sätt på ugnen på 200°C.

    instruktion steg 1 ugnsomelett med svampstuvning
    Smord ugnsform.
  2. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull (ca 0.5 dl mjölk kan vara lagom att vispa ut 1,5 msk vetemjöl i). Vispa ner resten av mjölken.

    (Både mjölk och vispgrädde går bra, man kan också blanda. I original-receptet är det mjölk men vill man ha högre fetthalt och en mastigare omelett så blir det riktigt gott och bra med vispgrädde.)

    instruktion steg 2.1 ugnsomelett med svampstuvning
    1,5 msk mjöl och 0,5 dl mjölk.
    instruktion steg 2.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Mjöl och mjölk ihopvispat.
    instruktion steg 2.3 ugnsomelett med svampstuvning
    All mjölk nervispad.
  3. Låt koka upp under omrörning (så att det inte bränner fast i botten), sänk värmen och koka på svag värme några minuter.

    instruktion steg 3 ugnsomelett med svampstuvning
    Småkoka några minuter.
  4. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.

    instruktion steg 4.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner äggen i taget.
    instruktion steg 4.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner salt.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20-25 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

    instruktion steg 5.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Ugnsomelettsmeten i formen.
    instruktion steg 5.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Grädda i ugnen.
  6. Svampstuvning:

  7. Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar. Om du använder burkkonserverad svamp, häll av spadet.

    instruktion steg 6 ugnsomelett med svampstuvning
    Rensade trattkantareller i kastrull.
  8. Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

    instruktion steg 7 ugnsomelett med svampstuvning
    Tillsätt smörklickar.
  9. Gör en redning genom att röra ut vetemjölet med lite av grädden (knappt 1 dl kan vara lagom) i en liten skål till en jämn blandning utan mjölklumpar.

    Häll på resten av grädden på svampen. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg).

    Låt koka upp, sänk värmen. Vispa ner redningen.

    Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    instruktion steg 8.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Redning.
    instruktion steg 8.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Häll på resten av grädden, tillsätt salt.
    instruktion steg 8.3 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner redningen.
    instruktion steg 8.4 ugnsomelett med svampstuvning
    Svampstuvningen klar.
  10. När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!

    (Blir omeletten klar innan svampstuvningen så ta ut den ur ugnen och lägg ugnsfolie över så den håller värmen. Blir svampstuvningen klar före omeletten så låt den stå kvar i kastrullen på svag värme.)

    instruktion steg 9.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Färdiggräddad ugnsomelett.
    instruktion steg 9.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Ugnsomelett med svampstuvning.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (417 g): 586 kcal, 18 g kolhydrater, 49 g fett, 17 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

GI Tips

Ugnsomelett med svampstuvning har lågt GI.

LCHF Tips

Ta vispgrädde istället för mjölk. Visserligen är det lite vetemjöl i receptet men det är inte mycket per portion.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Susanne S
Tack för fantastisk bra recept på ugnsomelett med kantarellstuvning! Så omtyckt på vårt julbord och jag har gjort den tidigare men denna gång ”fuskade” jag och gjorde den sent på kvällen den 23:e men det funkade jättebra att bara värma den försiktigt på julafton.
Svar till Ingela Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om receptet och gillar min sida! Tack för att du skrev!
Skrivet av Ingela
Jättegod omelett. Tack så mycket för alla fina recept, den här sidan är en inspirationskälla.
Skrivet av Marianne
Supergod
Svar till Anki Skrivet av Susanne
Tyvärr är det svårt att styra reklamen så exakt, jag är inte själv inblandad i att välja annonser, det är ett mer eller mindre ett automatiskt system och väldigt mycket jobb med att gå in och blockera specifika företag. Januari är en månad då annonsmarknaden tyvärr är i botten, väldigt få vill annonsera då. Självklart hade jag hellre velat ha bättre, helst bara matrelaterad reklam. Jag hoppas att februari blir bättre, det brukar vara så.
Skrivet av Anki
Fruktansvärt motbjudande att mitt i receptet få reklam med bilder på fotsvamp😱Det gör i alla fall att jag inte blir sugen på att testa detta recept. Borde väl gå att styra reklamen någorlunda!?
Svar till Marita Skrivet av Susanne
Lite vätska i botten blir det. Fettet ovanpå stuvningen kommer antagligen av att du värmt den färdiga omeletten.
Skrivet av Marita
Hej, jag älskar den här omeletten för den brukade min nu döda mamma göra. Jag har försökt göra den två gånger men lyckas inte riktigt. Första gången blev det vätska/vatten i botten av formen och andra gången flöt det fett ovanpå stuvningen.
Vad gör jag för fel? Vid båda tillfällena har jag värmt färdiggjorda omeletten. Skulle bli så tacksam om jag kunde få hjälp.
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Det blir lite vätska i botten, det är inget fel. Dock låter det kanske lite mycket om du säger att den flyter omkring.
Skrivet av Eva
Var kom allt vatten ifrån? Omeletten såg fin ut men när jag tog den ur ugnen flöt den omkring i en vatten. Varför blir det så?
Svar till Pia Höglund Skrivet av Susanne
Kanske tog du för mycket mjöl?
Skrivet av Pia Höglund
Tyckte tyvärr den blev lite för kompakt samt utsidan liknade en ugnspannkaka.
Vad gick fel!?
Svar till Susanne S Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Susanne S
Hej,
Svampomeletten jag gjorde enligt Ditt recept till julbordet blev utsökt! Tack så mycket!

Susanne
Svar till Susanne Skrivet av Susanne S
Tack för hjälpen!
Svar till Susanne S Skrivet av Susanne
Jag skulle nog göra klart alltihop, kyla ner och förvara i kylen och sedan värma upp den i ugnen. Så klart blir den ju bäst när den är nygjord, det blir ju allt. Lycka till och God Jul!
Skrivet av Susanne S
Hej,

Tänkte testa denna svampomelett till julbordet. Hur gör jag om jag vill förbereda innan, fungerar det? Ska jag i så fall göra allt klart och sen värma eller ska jag hålla isär stuvning och omelett och värma var o en för sig och sen lägga på stuvningen precis innan den ska fram på julbordet? Tacksam för vägledning. God Jul! Önskar Susanne
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Vad bra! Tack för att du delar med dig!
Svar till Carola Bladh Skrivet av Emma
Jag testade med maizena idag och det blev jättebra. Hällde dock på grädde först, och rörde ner maizena när det blivit varmt.
Svar till Carola Bladh Skrivet av Susanne
Vet tyvärr inte, jag har inte provat det eller något liknande.
Skrivet av Carola Bladh
Hej
Är frestad att göra denna omelett, kan man få samma goda resultat med maizena mjöl, för att få den gluten fri?
Svar till lena larsson Skrivet av Susanne
Roligt att höra och bra att veta att det blev bra även med blandsvamp!
Skrivet av lena larsson
Så jättegod omelett ! Enkel att göra, kommer att göra den många gånger till, använde blandsvamp o det blev också bra ! MVH,Lena
Svar till Agneta Skrivet av Susanne
Tack och Varsågod! :)
Skrivet av Agneta
Den bästa ungnsomeletten någonsin! Alla älskade den! Tack för idiotsäkert recept :-)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl