Ugnsomelett med svampstuvning

Ingredienser:
Omelett:
- 1,5 msk vetemjöl
- 6 dl mjölk
- eller 6 dl vispgrädde
- 5 st ägg
- 1 tsk salt
Stuvad svamp:
- 400 g färska kantareller eller på burk
- eller ca 400 g champinjoner
- 2-3 msk smör
- 2,5 msk vetemjöl
- 3 dl grädde
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm vitpeppar
- ev. 1 tsk soja
Utrustning:
- 1 st ugnsform ca 20x30 cm
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm (eller motsvarande yta om du väljer t.ex. en oval form). Sätt på ugnen på 200°C.
Smord ugnsform. -
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull (ca 0.5 dl mjölk kan vara lagom att vispa ut 1,5 msk vetemjöl i). Vispa ner resten av mjölken.
(Både mjölk och vispgrädde går bra, man kan också blanda. I original-receptet är det mjölk men vill man ha högre fetthalt och en mastigare omelett så blir det riktigt gott och bra med vispgrädde.)
- 1,5 msk vetemjöl
- 6 dl mjölk
- eller 6 dl vispgrädde
1,5 msk mjöl och 0,5 dl mjölk. Mjöl och mjölk ihopvispat. All mjölk nervispad. -
Låt koka upp under omrörning (så att det inte bränner fast i botten), sänk värmen och koka på svag värme några minuter.
Småkoka några minuter. -
Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.
Vispa ner äggen i taget. Vispa ner salt. -
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20-25 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.
Ugnsomelettsmeten i formen. Grädda i ugnen. -
Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar. Om du använder burkkonserverad svamp, häll av spadet.
- 400 g färska kantareller eller på burk
- eller ca 400 g champinjoner
Rensade trattkantareller i kastrull. - 400 g färska kantareller eller på burk
-
Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.
- 2-3 msk smör
Tillsätt smörklickar. -
Gör en redning genom att röra ut vetemjölet med lite av grädden (knappt 1 dl kan vara lagom) i en liten skål till en jämn blandning utan mjölklumpar.
Häll på resten av grädden på svampen. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg).
Låt koka upp, sänk värmen. Vispa ner redningen.
Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Redning. Häll på resten av grädden, tillsätt salt. Vispa ner redningen. Svampstuvningen klar. -
När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!
(Blir omeletten klar innan svampstuvningen så ta ut den ur ugnen och lägg ugnsfolie över så den håller värmen. Blir svampstuvningen klar före omeletten så låt den stå kvar i kastrullen på svag värme.)
Färdiggräddad ugnsomelett. Ugnsomelett med svampstuvning.
Omelett:
Svampstuvning:
Näringsvärden
Matlåda
GI Tips
LCHF Tips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster
Vad gör jag för fel? Vid båda tillfällena har jag värmt färdiggjorda omeletten. Skulle bli så tacksam om jag kunde få hjälp.

webmaster

webmaster
Vad gick fel!?

webmaster
Svampomeletten jag gjorde enligt Ditt recept till julbordet blev utsökt! Tack så mycket!
Susanne

webmaster
Tänkte testa denna svampomelett till julbordet. Hur gör jag om jag vill förbereda innan, fungerar det? Ska jag i så fall göra allt klart och sen värma eller ska jag hålla isär stuvning och omelett och värma var o en för sig och sen lägga på stuvningen precis innan den ska fram på julbordet? Tacksam för vägledning. God Jul! Önskar Susanne

webmaster

webmaster
Är frestad att göra denna omelett, kan man få samma goda resultat med maizena mjöl, för att få den gluten fri?

webmaster

webmaster