Jag har i många år försökt göra knäck på 36 % grädde. det går INTE. Knäcken blir inte tillräckligt hård utan är mjuk ung som vanlig kola. Hur kan man få det att fungera i et land som inte har 40 % grädde?
Catarina
Recept med Vispgrädde
Näringsvärden
Vikt-Volym
Vispgrädde har 36-40% fett och den fungerar i alla recept som det står grädde i. Den går enkelt att vispa upp och använda till efterrätter och tårtor.
Om man vispar grädden med socker i så tar det längre tid innan den blir tjock. Det beror på att sockret försämrar proteinernas förmåga att stabilisera skummet.
Däremot om man blandar i socker efter man vispat grädden så håller skummet bättre.
I affären finns även oäkta vispgrädde med lägre fetthalt. Observera att denna vispgrädde innehåller en rad olika tillsatser som t.ex. betakaroten, kolla innehållsförteckningen! Generellt gäller att ju lägre fetthalt och längre hållbarhet desto mer tillsatser.
Om du inte är rädd för tillsatser kan du alltså även vispa grädde med lägre fetthalt. Det är jätteviktigt att grädden är kall när man ska vispa grädde med låg fetthalt och det går inte att få den lika hårt vispad som äkta vispgrädde. Ju lägre fetthalt desto svårare att vispa grädden och desto viktigare att den är riktigt kall!
Grädde med ca 30% fett brukar kallas mellangrädde och den går bra att vispa. Det finns också grädde med ca 20% fett som också går att vispa. Det tar dock nästan dubbelt så lång tid att vispa upp grädden jämfört med äkta vispgrädde.
När man inte behöver kunna vispa grädden så kan man använda matlagningsgrädde istället och dessa finns från 5% - 15% fett.
Observera dock att även matlagningsgrädde innehåller en massa olika tillsatser. Själv har jag slutat köpa matlagningsgrädde. Jag köper bara vispgrädde och blandar den med vatten eller mjölk om jag vill ha lägre fetthalt.
Vispgrädde med lång hållbarhet innehåller tillsatser, ofta karragenan. Den tar även lite längre tid att vispa än äkta vispgrädde. Hållbarheten för äkta vispgrädde är ca 5-7 dagar. Kolla datumet när du handlar!
Tillsatsfritt: kan innehålla tillsatser
Äkta vispgrädde med 40% fett med ca 1 veckas hållbarhet brukar var fri från tillsatser men kolla innehållsförteckningen för säkerhets skull! De sorter med lång hållbarhet brukar tyvärr innehålla karragenan som varken är hälsosamt och jag tycker även att det kan ge en besk bismak. Vispgrädde med lägre fetthalt innehåller i princip alltid tillsatser. Generellt gäller att ju lägre fetthalt och längre hållbarhet desto mer tillsatser!Laktosfritt: Kan innehålla laktos
Det finns laktosfria gräddsorter.Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av vispgrädde.
Energi: | 374 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 3 g |
Protein: | 2 g |
Fett: | 40 g |
Fibrer: | 0 g |
Engelskt namn:
creamFinns i affären:
Mejeriavdelningen.GI tips:
Vispgrädde innehåller mest mättat fett och nästan inga kolhydrater så vispgrädde har lågt GI.Hållbarhet och förvaring:
Vispgrädde med lång hållbarhet brukar hålla sig 2-3 månader. Vanlig vispgrädde med "normal" hållbarhet brukar hålla sig ca 1 vecka i kylskåp.Pris:
5 dl grädde brukar kosta ca 15-20 kr.Näringsvärdestips:
Näringsvärde per 100 g: Fett: 40g, varav mättat 26.61 g, enkelomättat 9.22 g, fleromättat 0.79 g, kolesterol 112.6mg Kolhydrater: 3 g, varav sockerarter 3 gErsätt med:
Andra sorters grädde med lägre fetthalt. Tål man inte laktos finns också olika låglaktos och laktosfria sorter samt helt vegetariska sorter som havregrädde och sojagrädde.Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!