Pannacotta

Ingredienser:
- 5 dl vispgrädde
- 1 st vaniljstång
- eller 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl strösocker
- 2 st gelatinblad
Garnering:
- säsongens bär eller frukt
- ev. citronmeliss
Utrustning:
- 6 st portionsglas
- ev. doseringstratt
-
Lägg gelatinbladen i blöt.
- 2 st gelatinblad
Gelatinbladen i vatten. -
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.
Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen.
- 1 st vaniljstång
- eller 1 tsk vaniljsocker
Snitta vaniljstången. Skrapa ur vaniljfrön. Vaniljstång och vaniljfrön. - 1 st vaniljstång
-
Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången).
Om du använder vaniljsocker så räcker det att det bara kokar upp.
- 5 dl vispgrädde
- 0,5 dl strösocker
Låt koka upp. Koka några minuter för att få ut mer smak. -
Fiska upp vaniljstången (och släng den).
Fiska upp vaniljstången. -
Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.)
Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.
Urkramade gelatinblad. Vispa ner gelatinbladen som då löser sig. Pannacotta-blandningen klar. -
Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.
(När man häller upp pannacottasmeten kan man för att undvika att det rinner efter kanten t.ex. använda en doseringstratt, vanlig tratt eller en såsslev.)
Häll upp i portionsglas. -
Strö över (tinade) bär eller frukt samt eventuellt citronmeliss. Servera.
- säsongens bär eller frukt
- ev. citronmeliss
Garnera med bär och ev. citronmeliss.
Näringsvärden
Serveringstips
LCHF Tips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Tacksam för svar mvh Ingalill Danielssom tack på förhand
Det kan inte bli godare
Kan man använda gelatin polwer eller agar agar polwer? Om ja, hur mycket för den här recepten?

webmaster

webmaster
Jag håller på att göra en tårta till min som som fyller imorgon och den ska ha vit chokladpannacotta som fyllning. Har nu gått mer än 3 timmar sen jag gjorde den och ställde den i kylen och den har knappt ändrat konsistens. Kan jag göra något för att den ska stelna till en fastare form? Se receptet nedan
tacksam för all hjälp/råd jag kan få
Vit chokladpannacotta
4 gelatinblad
8 dl vispgrädde
400 g hackad vit choklad
1 krm vaniljpulver
Lägg gelatinbladen i blöt i lite vatten.Värm grädden (koka inte). Ta från värmen och rör ner gelatinblad, vaniljpulver och choklad. Rör till en slät smet. Sila. Låt stå i kylen minst 6 timmar.

webmaster
Om jag gör pannacotta på gelesocker och sedan häller upp i plastglas, hur länge kan de då förvaras? (skall göras i förväg till ett bröllop)
Bör pannacottan svalna helt i rumstemperatur först för att sedan sättas in i kyl med plastfolie?
Jag testade att lägga in direkt i kylen med plastfolie, men upplever att det då blev kondens och pannacottan stelnar inte helt i kylen. Kanske man kan lägga in den i kylen först och efter ett tag plasta in glaset med pannacottan för att förvara ca 2 dagar i kyl?

webmaster
Jag har en fråga Ang pannacotta när jag hällt den i portionsglas är den ju fortfarande varm, det står att man kan sätta in den i kylen täckt med plastfolie. Menar du att jag ska täcka den varma pannacottan med plastfolie och sedan sätta in den i kylen ?
Mvh och tack Ida

webmaster
Mvh Ida

webmaster