Recepten.se – Recept> Efterrätter> Pannacotta

Pannacotta

Panna cotta är italienska och betyder kokt grädde. En underbar efterrätt med lyxkänsla som både är enkel att göra och går snabbt. Har man ingen vaniljstång kan man också använda vaniljsocker så blir det ännu enklare. Pannacotta är en av mina favoritdesserter - så god, len och krämig vaniljgrädde. En ljuvligt god italiensk dessert.
pannacotta
Pannacotta garnerad med hallon, blåbär och citronmeliss.
Skriv ut   Mejla
Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna
Mängd: 4-6 portioner

Ingredienser:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt - Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vanilj, grädde och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas.

Utrustning:

Gör pannacotta så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

    Gelatinblad i vatten. Pannacotta steg 1
    Gelatinbladen i vatten.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.

    Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen.

    instruktion steg 2.1 pannacotta
    Snitta vaniljstången.
    instruktion steg 2.2 pannacotta
    Skrapa ur vaniljfrön.
    instruktion steg 2.3 pannacotta
    Vaniljstång och vaniljfrön.
  3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången).

    Om du använder vaniljsocker så räcker det att det bara kokar upp.

    instruktion steg 3.1 pannacotta
    Låt koka upp.
    instruktion steg 3.2 pannacotta
    Koka några minuter för att få ut mer smak.
  4. Fiska upp vaniljstången (och släng den).

    instruktion steg 4 pannacotta
    Fiska upp vaniljstången.
  5. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.)

    Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.

    instruktion steg 5.1 pannacotta
    Urkramade gelatinblad.
    instruktion steg 5.2 pannacotta
    Vispa ner gelatinbladen som då löser sig.
    instruktion steg 5.3 pannacotta
    Pannacotta-blandningen klar.
  6. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

    (När man häller upp pannacottasmeten kan man för att undvika att det rinner efter kanten t.ex. använda en doseringstratt, vanlig tratt eller en såsslev.)

    instruktion steg 6 pannacotta
    Häll upp i portionsglas.
  7. Strö över (tinade) bär eller frukt samt eventuellt citronmeliss. Servera.

    instruktion steg 7 pannacotta
    Garnera med bär och ev. citronmeliss.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (91 g): 343 kcal, 10 g kolhydrater, 33 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Serveringstips

Garnera med säsongens färska frukter eller bär t.ex. blåbär, hallon, granatäpple, vindruvor, physalis. Även frysta bär blir bra. Man kan också garnera med hackad choklad. Vill man ha något grönt så är passar mynta och citronmeliss.

LCHF Tips

Byt ut strösocker mot sötströ. Se recept på LCHF-Pannacotta.

Planeringstips

Pannacottan kan göras 1-2 dagar innan servering. Täck då med plastfolie och låt stå i kylskåp.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 5 dagar i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Heidi Olsson
Det bästa receptet för panna cotta.
Skrivet av Anna Karlsson
Älskar pannacotta. Väldigt bra och tydlig recept.
Skrivet av Maria
Hej! Jag undrar om man kan frysa in pannacotta, ifall det blir över.?
Svar till Ingalill danielsson Skrivet av Susanne
Hej, ja det går utmärkt att halvera receptet! Gott Nytt År! 🌟
Skrivet av Ingalill danielsson
Hej jag undrar om ni har recept på 2 portioner vi är bara två på nyåret. Kan jag halvera receptet blir det bra.

Tacksam för svar mvh Ingalill Danielssom tack på förhand
Skrivet av Agneta
Limepannacotta
Skrivet av Agneta
Undrar hur man slipper ifrån att alla vaniljkorn hamnar i botten på glasen ?
Skrivet av Lisa
Använder alltid det här receptet när jag gör pannacotta :) Blir super :)
Skrivet av Julia
Hej, undrar om man kan använda både en vaniljstång och vanilj socker om man ska göra t.ex en dubbel sats?
Skrivet av Olof
Efter att det stelnat kokade jag en juice av havtorn ,sötade den och rörde i ett gelatinblad och hällde uppe på fick sedan stelna garnerade med hel rödvinbärsklase
Det kan inte bli godare
Skrivet av Alexander Dahlqvist
Mums
Skrivet av Sahar
Hej!
Kan man använda gelatin polwer eller agar agar polwer? Om ja, hur mycket för den här recepten?
Skrivet av Karina
Tack för tipset. Gjorde pannacottan med lättströ och hade sockerfri hallonsylt till. Super gott.
Svar till Karina Skrivet av Susanne
Pannacotta är jättebra att göra om man är diabetiker eftersom det innehåller ganska lite socker och sockret kan bytas ut mot sötningsmedel. Jag har provat med sötströ och det blev jättebra. Se receptet på LCHF-Pannacotta som är perfekt för diabetiker.
Skrivet av Karina
Kan jag som diabetiker använda mig av lättströ istället för vanligt socker eller kan jag utesluta sockret helt?
Svar till sofi Skrivet av Susanne
Du måste nog bara vänta längre tid. Jag tror inte du gjort något fel.
Skrivet av sofi
Hej HJÄLP
Jag håller på att göra en tårta till min som som fyller imorgon och den ska ha vit chokladpannacotta som fyllning. Har nu gått mer än 3 timmar sen jag gjorde den och ställde den i kylen och den har knappt ändrat konsistens. Kan jag göra något för att den ska stelna till en fastare form? Se receptet nedan
tacksam för all hjälp/råd jag kan få
Vit chokladpannacotta
4 gelatinblad
8 dl vispgrädde
400 g hackad vit choklad
1 krm vaniljpulver
Lägg gelatinbladen i blöt i lite vatten.Värm grädden (koka inte). Ta från värmen och rör ner gelatinblad, vaniljpulver och choklad. Rör till en slät smet. Sila. Låt stå i kylen minst 6 timmar.
Svar till Leila Skrivet av Susanne
Du kan ställa in den i kylen direkt om du vill det, att man låter det svalna först i rumstemperatur är mest för att man inte vill värma upp kylskåpet i onödan. Så du behöver inte vänta tills den uppnått rumstemperatur. Jag brukar vänta kanske 15 minuter men det är enbart för att jag inte vill ha in massa värme i kylen. Är det kallt ute kan man ju ställa ut pannacottan också. Plastfolie kan man sätta över så det inte tar smak av annat i kylen. Jag har förvarat pannacotta utan plastfolie också och det har gått bra det med. Jo det kan bli kondens men har svårt att tro att den inte skulle stelna p.g.a. det, dock brukar jag använda vanligt gelatin för det mesta och inte gelésocker, men har svårt att tro att gelésocker inte skulle stelna men du kan självklart vänta med att sätta på plastfolien till senare. Det går bra att förvara 2 dagar i kylskåp.
Skrivet av Leila
Hej!

Om jag gör pannacotta på gelesocker och sedan häller upp i plastglas, hur länge kan de då förvaras? (skall göras i förväg till ett bröllop)

Bör pannacottan svalna helt i rumstemperatur först för att sedan sättas in i kyl med plastfolie?

Jag testade att lägga in direkt i kylen med plastfolie, men upplever att det då blev kondens och pannacottan stelnar inte helt i kylen. Kanske man kan lägga in den i kylen först och efter ett tag plasta in glaset med pannacottan för att förvara ca 2 dagar i kyl?
Svar till Ida Skrivet av Susanne
Du kan låta dem stå och svalna lite i rumstemperatur först och sedan ställa in i kylen. Du behöver inte täcka med plastfolie, men ska du ha dem stå längre tid i kylen (flera dagar) kan det var bra med plastfolie.
Skrivet av Ida
Hej
Jag har en fråga Ang pannacotta när jag hällt den i portionsglas är den ju fortfarande varm, det står att man kan sätta in den i kylen täckt med plastfolie. Menar du att jag ska täcka den varma pannacottan med plastfolie och sedan sätta in den i kylen ?
Mvh och tack Ida
Svar till Ida Skrivet av Susanne
Bra fråga som jag också funderat på! Jag vet faktiskt inte hur länge de kan ligga men 20 minuter vet jag i alla fall att mina har legat och pannacottan har blivit bra!
Skrivet av Ida
Hej! Hur länge kan gelatinbladen ligga i kallt vatten? Tänker på då man gör pannacotta, det står ju på gelatinbladspåsen att de ska ligga i kallt vatten 5 min. Men det tar ju längre tid att koka upp grädden? Kan man helt enkelt lägga gelatinbladen i vatten och låta de ligga där till det andra är färdigt även om det tar ex en tjugo minuter?
Mvh Ida
Svar till Fanny Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet på pannacottan!
Skrivet av Fanny
Jette godt resept
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl