Recepten.se – Recept> Huvudrätter> Flygande Jakob

Flygande Jakob

Klassiskt gott recept på Flygande Jakob med kyckling, banan, jordnötter och chilisås. Servera gärna med kokt ris. I receptet har jag utgått från kycklinglårfilé, men det går lika bra med kycklingfilé och man kan även köpa färdigstrimlad. Vill man spara mer tid kan man köpa färdigtillagat kycklingkött, t.ex. en grillad kyckling, så slipper man steka det.
Flygande Jakob
Flygande Jakob. Mycket gott, enkelt och klassiskt recept.
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 minuter varav 15 minuter i ugnen
Mängd: 6 portioner

Ingredienser:

Servering:

  • ev. 6 portioner kokt ris
Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
Glutenfritt
Vegetariskt - Byt ut kycklingen mot quorn-bitar och ta bort baconet.

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 15 minuter med över- och undervärme

Tillaga så här:

  1. Strimla kycklingfilé och bacon.

    Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna i omgångar så det inte blir för mycket på en gång i stekpannan. Stek på medelstark värme tills filén fått fin färg. Jag brukar steka ca 2 minuter, vända på bitarna och steka ca 2 minuter till, det måste inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.

    Jag brukar steka detta i 3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.

    Sätt även igång med att koka riset så det hinner bli klart.

    strimlad kycklingfilé
    Strimlad kycklingfilé.
    kyckling steks
    Kyckling steks.
    färdigstekta kycklingbitar
    Färdigstekta kycklingbitar.
  2. Lägg över kyckling- och baconbitarna i en ugnsform där allt kött får plats plus lite marginal.

    (Nu har jag en oval form på bilden men jag har även använt en en rektangulär ugnsform som är 22 x 35 cm och 4 cm djup. Huvudsaken att köttet får plats, det bubblar inte upp så mycket i ugnen.)

    kycklingbitarna i formen
    Kycklingbitarna i formen.
    kyckling- och baconbitarna i formen
    Kyckling- och baconbitarna i formen.
  3. Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.

    lägg på bananbitarna
    Lägg på bananbitarna.
  4. Blanda grädden med chilisås. Häll över.

    grädde och chilisås blandat
    Grädde och chilisås blandat.
    såsen hälld över kyckling, bacon och banan
    Såsen hälld över kyckling, bacon och banan.
  5. Strö över jordnötter.

    utströdda jordnötter
    Utströdda jordnötter.
  6. Gratinera i mitten av ugnen i 225°C i 15 minuter.

    flygande jakob i ugnen
    Flygande Jakob i ugnen.
  7. Servera Flygande Jakob med kokt ris.

    färdig flygande jacob
    Färdig Flygande Jacob.
    flygande jakob serverad med kokt ris
    Flygande Jakob serverad med kokt ris.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (399 g): 786 kcal, 26 g kolhydrater, 57 g fett, 43 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp, hållbarhet minst 5 dygn. Går även att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sarah
Absolut Klassiker! Jag brukar göra min egen chilisås och addera rödlök.
Skrivet av Marlene
Italiensk salladskrydda är supergott både i gräddchiliblandningen och strö över kycklingen/baconet blandningen
Skrivet av Linh
Behöver inte smaka av salt , peppar ?
Skrivet av Mats Sanden
Hej Sussane,
I har gjort a variant of Flygande Jacob, som smakar valdigt gott. Jag anvande grilad kyckling, men istallet for bacon, anvande jag kubed skinka och stekt svamp. Eftersom Chili sas ar svart att fa tag i USA har jag anvande tomat ketchup med hot sas. Fungerar ganska bra.
Manga ar sen gjorde jag Flygande Jacob i Sverige nar jag bjudit in nga vanner. Den blev faktiskt flygande eftersom nar jag hamtat formen fran koket, snubblade jag pa matten under matsals bordet, och innehallet hammnade pa bordet.
Best
Mats
Skrivet av IdkIdc
Kan man använda chilisåsen som heter sriracha??
Skrivet av Magnus
Det går utmärkt att köpa en färdiggrillad kyckling också och stycka den på allt kött då blir Flygande Jacob perfekt.
Svar till Monika Skrivet av Susanne
Det ska vara "vanlig" chilisås, den du refererar till brukar man kalla "thai sweet chilisås". Jag förstår att det kan vara rörigt men just därför finns alltid möjligheten att klicka på ingrediensen i recepten på recepten.se så kommer man till en sida med mer info om ingrediensen och bild på den, så vet man förhoppningsvis vilken ingrediens som jag menar. Därmed inte sagt att det kan fungera med thai sweet chilisås också. Men jag kan ju inte testa alla olika varianter när jag gör recept så jag länkar alltid ingrediensen i receptet till information om den chilisås eller vad det nu är som jag själv har använt. Hoppas du kan ha nytta av den informationen nu när du vet att den finns!
Skrivet av Monika
En sak jag alltid undrat är vad som precis menas med chilisås?Sån där thai sötsur chilisås, eller mer en mexikansk tomat-chilisås?
Svar till aliciq Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra, kanske något kortare tid i ugnen när det är mindre mängd i ugnsformen.
Skrivet av aliciq
Funkar det att halvera receptet ? :)
Svar till Belle Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Och kul att du gillar min receptsida! :)
Skrivet av Belle
Jag hade med en halv buljongtärning i såsen och det blev helt gudomligt gott. :) Tack för ett fantastiskt recept och en bra hemsida.
Svar till Barbro Skrivet av Susanne
Varsågod! Roligt att du uppskattar bilderna! Tack för att du skrev!
Skrivet av Barbro
Tack för ett enkelt o mkt gott recept. Bilderna till era recept är hur bra som helst.
Svar till Robin Skrivet av Susanne
Det blir ju sås i gratängen så det känns lite överflödigt med ännu mera sås, men om du provar skriv gärna vad du tycker! :)
Skrivet av Robin
Jag undrar om jordnötssås passar till detta eller blir det för mycket med jordnötter då? :-)
Svar till Tore Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Jag brukar alltid steka i smör och inte ta för mycket - utnyttja fettet som kommer ur baconet, tycker det är synd att slänga då det har god smak och mättat fett är inte onyttigt heller enligt modern forskning. :)
Svar till Kabi Skrivet av Susanne
Så bra att det blev gott ändå! :) Varsågod, tack för att du skrev! :)
Skrivet av Kabi
Jag glömde köpa bananer, men min man sa att det var mumsigt i alla fall och det tyckte jag också. Tack för så utförligt recept :-)
Skrivet av Tore
Angående "simmigheten", om man steker kycklingen och baconen med för mycket fett är det lätt att det skär sig och blir simmigt. Särskilt om man steker i olivolja.

Jag brukar lägga det stekta baconet på lite papper i några minuter så att det ska "fetta av sig" innan jag blandar det med resten. Det brukar förbättra såsen :)
Svar till Ewa stolth Skrivet av Susanne
Smaken beror mycket på chilisåsen och saltet från bacon och jordnötter. Så prova gärna en annan chilisås som smakar mer eller salta mer beroende på vad ni tycker saknas.
Skrivet av Ewa stolth
God.. men lite för lite smak för oss.
Skrivet av Aijes
I original receptet hade man Italiensk salladskrydda på kycklingfilén och bananerna sedan lättvispad grädde med chilisås.
Har aldrig fått den "slabbig". Strö över jordnötter och knaperstekt bacon.
Svar till Jessika Skrivet av Susanne
Tack för tipset! :)
Skrivet av Jessika
Ett tips är att byta ut jordnötterna mot saltade cashewnötter istället, de har en bättre konsistens för att hettas upp. Men tack för inspirationen, ska ta och göra 80-tals klassikern här någon dag.
  1   2   3   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl