Flygande Jakob

Ingredienser:
- ca 1 kg kycklinglårfilé
- eller ca 1 kg kycklingfilé
- 140 g bacon
- 3 st bananer
- 2 dl chilisås
- 5 dl vispgrädde
- 1,5 dl jordnötter
Servering:
- ev. 6 portioner kokt ris
Utrustning:
- 1 st ugnsform ca 22x35 cm eller större
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i 15 minuter med över- och undervärme
-
Strimla kycklingfilé och bacon.
Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna i omgångar så det inte blir för mycket på en gång i stekpannan. Stek på medelstark värme tills filén fått fin färg. Jag brukar steka ca 2 minuter, vända på bitarna och steka ca 2 minuter till, det måste inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.
Jag brukar steka detta i 3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.
Sätt även igång med att koka riset så det hinner bli klart.
- ca 1 kg kycklinglårfilé
- eller ca 1 kg kycklingfilé
- 140 g bacon
- ev. 6 portioner kokt ris
Strimlad kycklingfilé. Kyckling steks. Färdigstekta kycklingbitar. - ca 1 kg kycklinglårfilé
-
Lägg över kyckling- och baconbitarna i en ugnsform där allt kött får plats plus lite marginal.
(Nu har jag en oval form på bilden men jag har även använt en en rektangulär ugnsform som är 22 x 35 cm och 4 cm djup. Huvudsaken att köttet får plats, det bubblar inte upp så mycket i ugnen.)
Kycklingbitarna i formen. Kyckling- och baconbitarna i formen. -
Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.
- 3 st bananer
Lägg på bananbitarna. -
Blanda grädden med chilisås. Häll över.
- 2 dl chilisås
- 5 dl vispgrädde
Grädde och chilisås blandat. Såsen hälld över kyckling, bacon och banan. -
Strö över jordnötter.
- 1,5 dl jordnötter
Utströdda jordnötter. -
Gratinera i mitten av ugnen i 225°C i 15 minuter.
Flygande Jakob i ugnen. -
Servera Flygande Jakob med kokt ris.
Färdig Flygande Jacob. Flygande Jakob serverad med kokt ris.
Näringsvärden
Matlåda
Hållbarhet och förvaring
I har gjort a variant of Flygande Jacob, som smakar valdigt gott. Jag anvande grilad kyckling, men istallet for bacon, anvande jag kubed skinka och stekt svamp. Eftersom Chili sas ar svart att fa tag i USA har jag anvande tomat ketchup med hot sas. Fungerar ganska bra.
Manga ar sen gjorde jag Flygande Jacob i Sverige nar jag bjudit in nga vanner. Den blev faktiskt flygande eftersom nar jag hamtat formen fran koket, snubblade jag pa matten under matsals bordet, och innehallet hammnade pa bordet.
Best
Mats

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Jag brukar lägga det stekta baconet på lite papper i några minuter så att det ska "fetta av sig" innan jag blandar det med resten. Det brukar förbättra såsen :)

webmaster
Har aldrig fått den "slabbig". Strö över jordnötter och knaperstekt bacon.

webmaster