Äppelpaj - Smulpaj med kokos

En mycket god och enkel äppelpaj - en smulpaj med kokos och kanel i smuldegen som är en mycket god smakkombination! Otroligt god klassisk svensk paj som smakar sött och syrligt, allra godast med syrliga äpplen, samt smuldeg med lite crunch. Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass. Måste provas!
Äppelpaj
En portion äppelpaj serverad med en klick vispgrädde! Mycket god smulpaj med kokosflingor i smuldegen.
Timglas Tid: 45 min (varav 25 min i ugnen)
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (170 g): 475 kalorier, 50 g kolhydrater, 28 g fett, 3 g protein, 6 g fibrer

Ingredienser:

Smuldeg:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och servera med laktosfritt grädde eller glass.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme

Baka så här:

  1. Börja med smuldegen. Mät upp vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker. Blanda. Tillsätt sedan smöret, gärna skuret i mindre bitar.

    Låt detta stå framme under tiden du gör resten så hinner smöret bli mjukt.

  2. Ta fram en ugnsform t.ex. en pajform ca 20 cm i diameter.

    Smörj formen med smör. (Detta är inte nödvändigt men det blir gott när äpplena suger upp smöret.)

    Tips för enkel smörjning: Skär några tunna skivor av smöret och bred ut med en liten slickepott. Snabbt och kladdfritt.

  3. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.

    (Äppelbitarna behöver inte bli snygga.)

  4. Strö över kanel och socker.

    Välj sockermängd utifrån hur syrliga äpplena är och eget tycke och smak.

    Om äpplena är vattniga kan man även strö över potatismjöl för att vätskan ska sugas upp - skippa annars potatismjölet.

  5. Rör ihop smuldegen. Antingen kan man använda fingrarna och arbeta ihop till en smulig deg. Det går också bra att använda elvisp med vispar. Kör tills degen är smulig och utan större smörklumpar.

  6. Fördela smuldegen över äpplena.

  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter tills äppelpajen fått fin färg.

  8. Låt gärna äppelpajen svalna ca 30 minuter eller mer före servering så blir den lagom ljummen. Fixa under tiden tillbehör till serveringen t.ex. vispad grädde eller vaniljglass.

byt ut Variationstips:

Istället för kokosflingor kan man ta havregryn eller krossad corn flakes eller en blandning av dessa.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara äppelpajen i kylskåp, där håller den sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Wilhelmina
Hej,

Super bra recepet och lätt att följa klockrent!
✏️ Skrivet av Benjamin Lundeqvist
detta är gott.
💬 Svar till Marie ✏️ Skrivet av Susanne
Ja du kan förvara en gräddad äppelpaj i kylskåp, håller sig minst en vecka. Du kan sedan värma upp den i ugnen. Jag har inte provat själv så jag kan inte lova exakt gradtal och tid men jag skulle rekommendera dig att prova ca 150°C i ca 15 minuter. Skriv gärna och berätta hur det gick om du provar! Frysa äppelpaj går nog också men det har jag aldrig provat så vågar inte säga så mycket om det. Du kan även förvara en ogräddad äppelpaj ett tag i kylen. Lycka till och skriv som sagt gärna och berätta om du provar något av alternativen så lär du mig och alla andra som läser här något! 
✏️ Skrivet av Marie
Kan man göra den innan och sätta i kyl eller frys? Vilket är att föredra?
Hur länge och hur många grader värmer man den sen på?
💬 Svar till jaina ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack för att du skrev!

Visa alla kommentarer