Följ det här receptet på risgrynsgröt så får du en riktigt god hemlagad gröt som inte bränner fast i kastrullen. Extra god blir den om du byter ut en del av mjölken mot vispgrädde. Servera gröten med mjölk och kanel eller saftsås.
Mät upp ris, vatten och salt och låt det koka upp. Rör om och lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 minuter på svag värme (jag tar 2 av 9 på min spis), precis så att det kokar. Det är lätt att det bränner fast annars.
Tillsätt mjölken (eller mjölk och grädde) och en eller flera bitar med hel kanel. Rör om och låt bli varmt (behöver inte koka), sänk därefter värmen till svag värme (jag tar 2 av 9 på min spis), det ska helst inte koka för om det kokar är det dels risk att det kokar över och dels stor risk att det bränner fast i botten. Lägg på locket och låt svälla i ca 40-60 minuter.
(Upp till hälften av mjölken kan bytas ut mot vispgrädde, gröten blir då ännu godare, mer mättande och får en fylligare smak med den högre fetthalten. Dessutom bränner inte gröten fast alls så lätt och det går bra att koka på svag värme så att gröten blir klar snabbare.)
Om gröten efter denna tid ändå har för lös konsistens låt den då fortsätta svälla på svag värme i 10-60 minuter till. Tiden det tar beror på hur varmt du har på spisen. Det tar visserligen längre tid på låg värme men du slipper diska fastbränd gröt och det kokar inte över.
(Det brukar ta totalt ca 2 timmar för mig när jag gör dubbel sats på bara mjölk. Men när jag tar drygt hälften mjölk, knappt hälften grädde så kokar jag på svag värme och då blir den klar på en timme utan att bränna fast.)
Gröten börjar bli klar.Risgrynsgröten är klar.
Om du vill ha saftsås: Blanda saft och vatten. Smaka, det ska vara lite starkare än du brukar dricka. Blanda i potatismjölet, tänk på att blanda i potatismjölet medan saften ännu inte blivit varm. Låt koka upp under omrörning. När första bubblan syns är det färdigt!
Servering: Servera med saftsås eller strö över kanel och häll på mjölk och/eller servera med en flera av följande ingredienser: ingefära, strösocker, farinsocker, råsocker, ljus sirap.
Näringsvärde per portion (289 g): 250 kcal, 35 g kolhydrater, 8 g fett, 7 g protein, 1 g fibrer
Tips & tricks
Om det bränner fast - rör inte upp det brända på botten för då kommer allt att smaka bränt! När du sedan ska diska - strö på maskindiskpulver och häll i lite varmt vatten och låt stå en stund. Ett annat alternativ är att ta en vanlig sockerbit och pyttelite vatten i botten av kastrullen. Gnugga med sockerbiten och det brända försvinner!
GI Tips
Risgrynsgröt har högt GI och tar man även socker eller sirap till så blir det ännu högre.
Planeringstips
Risgrynsgröten kan man gärna göra 1-3 dagar i förväg.
Hållbarhet och förvaring
Risgrynsgröten håller sig minst 5 dagar i kylskåp.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Linh
️ Skrivet av Susanne
Varsågod! Vad roligt att du tycker om min hemsida! 💕
️ Skrivet av Linh
Tack för dina alla recepten. Jag gillar din hemsidan. 🥰
webmaster
Svar till
anita ballazs
️ Skrivet av Susanne
Du kan dividera receptet om du vill det. Annars är ett tips att göra en hel sats gröt och förvara det som blir över i kylskåp och sedan värma i mikro.
️ Skrivet av anita ballazs
Jag vill ha recept på risgrynsgröt bara för en person jag är ensam
webmaster
Svar till
Lasse
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om risgrynsgröten!
️ Skrivet av Lasse
Bra gröt
webmaster
Svar till
Josefin
️ Skrivet av Susanne
Trevligt! :) Tack också för att du delar med dig av bra tips!
️ Skrivet av Josefin
Världens bästa gröt! Perfekt att blanda i några dl grädde när man kokar den. Gör alltid dubbel sats.
Den här gröten älskas av alla!
webmaster
Svar till
sandra
️ Skrivet av Susanne
Ja du kan dubbla eller tredubbla om du har en tillräckligt stor kastrull. Jag brukar alltid koka dubbel sats i en 5-literskastrull. Det skulle nog gå att koka tredubbel sats också i den kastrullen. Ja man kan ha i socker, annars är det ju gott att ha det på när man äter. Jag tycker råsocker eller farinsocker strö är extra gott, det blir nästan lite kolasmak. Lycka till med grötkokandet! :)
️ Skrivet av sandra
hej..
kan man dbbla denna satsen?? och kanske även tre dubbla den??
jag tyckte det fattades lite så slängde i en skvätt socket! mums!!!
️ Skrivet av Christina
Jag visste inte att det kan vara så enkelt att göra risgröt! Det är ett fantastikt recept.
(i Österrike recepten är utan vatten och det är alltid svart att koka bara med mjölk. Risgröt vi har är också olika, men jag tycker om gröten på svensk vis)
Jag provade ditt recept igår och det fungerade jättebra.
Svar till
Neta
️ Skrivet av Majsan
Tänk på att det inte fungerar på de nya hällspisarna...
Svar till
Olle
️ Skrivet av Majsan
Visst kan det vara enkelt att köpa färdig. Men inget går ju upp mot hemlagat! Känslan av att laga själv bara det gör den mycket godare! Men visst jag köper också ibland när tiden inte finns!!!
webmaster
Svar till
Olle
️ Skrivet av Susanne
Det kan man ju alltid göra :) men det är framförallt inte lika gott och dessutom brukar ingredienslistan innehålla en del tillsatser och socker som man kan klara sig utan.
️ Skrivet av Olle
Mitt tips är att köpa färdigt :D
️ Skrivet av Ann
Serveringstips!
Det är otroligt gott att äta risgrynsgröten med kanel, socker, russin och en rejäl klick äkta smör - med eller utan mjölk.
️ Skrivet av eeee
jag gillar gröt
️ Skrivet av stina
det finns ett mycket lätt sätt att göra risgrynsgröt på!! jag börjar med gröten på spisen, kokar upp vatten å ris, häller på mjölken och låter de koka upp, sen lägger jag på lock på kastrullen och ställer in den i ugnen i 100 grader. så får den stå där i ca 40- 45 min (tiden varierar beroende på vad man har för ugn) å sköta sig själv, så när man tar ut den sen är den färdig och man behöver inte bekymra sig för att de ska koka över eller bränna vid!! super enkelt!
️ Skrivet av göteborg
ska man inte blöt laga riset i två dagar eller???
️ Skrivet av Maria T-K
Varför äter Ni inte i Sverige hemma gröten med sylt, som det säljs annar i butikerna
️ Skrivet av Neta
Ett jättebra tips. Koka upp risgrynen med mjölken och sätt några småmynt på plattan, låt den sedan få stå och badda utan att plattan är på. Bränner inte fast i botten.
️ Skrivet av maja freden
så gott
️ Skrivet av Sussi
kan ni vara snälla o skriva recepten på Managrynspudding oxå. ?
️ Skrivet av Inga Persson
Jag brukar koka risgrynsgröten ugnen .Först kokar jag riset med vattnet i 10 min.sen häller jag på mjölken och låter det koka upp. Sedan i ugnen ugnsvärne 100 gr, en dryg timme det blit jättebra,
️ Skrivet av Jenny
Min gröt smakade bränt, men såg inte ut att vara det... vad har jag gjort för fel? Det gör väl inget om jag råkade röra om efter att jag hällde mjölken?