webmaster
Frosta av frysen
Publicerad 28 mars 2008 03:58 i Tips
Jaha, då var det dags att frosta av frysen igen! När frysen ser ut så här, då vet man att det är dags!
Så här frostar man av en frys:
- Välj helst en kall dag med minusgrader. Bär ut innehållet i frysen. Om det är varmt, försök täcka med tidningar runtom.
- Stäng av frysen och låt dörren stå öppen.
- Lägg tidningar eller en handduk framför frysen. Ställ en långpanna eller stor form framför frysen och försök om möjligt skjuta den lite under. Om det finns en avfrostningsanordning på frysen för vattnet att rinna genom längst ner så dra ut eller montera den. Ta fram instruktionsboken om du inte vet hur du ska göra.
- Låt sedan isen smälta och vattnet droppa ner. Om man vill snabba på processen kan man koka upp vatten på spisen eller ta varmt vatten från kranen och ställa i kastruller i frysen. Ställ dem där isen är som tjockast. När vattnet i kastrullen svalnat, värm på eller ta nytt och ställ in igen.
- Tänk på att inte använda några vassa knivar eller liknande om du försöker skrapa bort is. Då kan du skada frysen.
- Det enklaste är att vänta tills isen smält och droppat ner.
- Torka sedan ur frysen och låt sedan stå med öppen dörr en stund så att all fukt torkar bort.
- Sätt på frysen och stäng dörren. När frysen nått rätt temperatur ställ då in frysvarorna igen.
En avfrostad frys är mer energisnål och maten håller sig också bättre så det är viktigt att man frostar av frysen med jämna mellanrum.
Jag brukar frosta av frysen en gång om året och försöka göra det när det är så kallt ute som möjligt så att jag kan ställa ut alla fryskorgar under tiden. I år har det varit svårt att hitta en sådan dag här i södra Sverige och imorgon väntar varmare väder så det är bäst att passa på!
Dripp dropp, dripp dropp, pang, kling, klang... det är lite roliga ljud att lyssna på... men ändå måste jag säga att jag önskar att jag hade en frostfri frys. Ni som har det är inte det riktigt skönt? Det är ju inte bara att man slipper frosta av den, man slipper ju också all is som bildas i frysen och får därmed mera plats och maten håller sig bättre.
Frostfria frysar har ju funnits ett tag men det är vad jag vet först de senaste två åren som de rymmer lika mycket som de icke-frostfria frysarna. Skulle jag köpa en frys idag skulle jag definitivt köpa en frostfri!
webmaster
Jag hamrar på med hammare för att få bort isen och det funkar jättebra! Min frys har aldrig gått sönder genom det.
Då tar avfrostningen max 2 timmar!