Rabarbermuffins

Mycket saftiga och goda rabarbermuffins med vanilj och kardemumma som går snabbt och enkelt att göra med detta recept.
rabarbermuffins
Tid: 35 minuter varav 15 minuter i ugnen
20 st muffins (normalstora, ej amerikanska)

Ingredienser:

Muffinssmet:

Rabarber:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    Placera ut bakformar på en plåt.

    instruktion steg 1 rabarbermuffins
    Smör och strösocker.
  2. Skala rabarbern och skär i små bitar, ca 1 cm. Strö över mjölet. Om rabarbern är extra syrlig (oftast på försommaren) så kan man även strö på socker.

    Blanda runt så det fastnar på rabarbern (detta kan man göra direkt på skärbrädan, tar man socker kan det vara lättare att blanda runt i en skål).

    instruktion steg 2.1 rabarbermuffins
    Skalad rabarber i bitar.
    instruktion steg 2.2 rabarbermuffins
    Rabarberbitar med mjöl.
  3. Rör ihop smör och socker till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp med vispar som man kan fortsätta använda i alla steg i receptet fram till att man blandar ner rabarberbitarna.

    Sätt ugnen på 200°C.

    instruktion steg 3 rabarbermuffins
    Smör och socker blandat.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa med elvisp ca 5 sek för varje ägg till en fluffig smet.

    instruktion steg 4.1 rabarbermuffins
    Första ägget.
    instruktion steg 4.2 rabarbermuffins
    Sista ägget.
    instruktion steg 4.3 rabarbermuffins
    Alla äggen nervispade.
  5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och vispa till en jämn smet, ca 5 sek med elvisp.

    instruktion steg 5.1 rabarbermuffins
    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, kardemumma.
    instruktion steg 5.2 rabarbermuffins
    Vispa till en jämn smet.
  6. Tillsätt vetemjölet och vispa till en jämn smet (ca 10 sek med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (När du mäter upp vetemjölet så ska det vara löst strukna mått, gräv helst inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till torra och kompakta muffins. Väg eller häll upp mjölet istället.)

    instruktion steg 6.1 rabarbermuffins
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 6.2 rabarbermuffins
    En jämn smet.
  7. Tillsätt rabarbern och blanda ihop med smeten. Använd en sked eller lägsta hastighet på elvispen.

    instruktion steg 7.1 rabarbermuffins
    Tillsätt rabarberbitarna.
    instruktion steg 7.2 rabarbermuffins
    Blanda.
  8. Klicka ut smeten i bakformar.

    instruktion steg 8 rabarbermuffins
    Smeten fördelad i bakformar.
  9. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter till gyllene färg.

    Låt rabarbermuffinsarna svalna under bakhandduk.

    instruktion steg 9.1 rabarbermuffins
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 9.2 rabarbermuffins
    Färdiggräddade rabarbermuffins.

Näringsvärden

Näringsvärde per muffins (41 g): 131 kalorier, 15 g kolhydrater, 7 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Tips för att undvika tillsatser

Fritt från tillsatser om du använder riktigt smör.

Hållbarhet och förvaring

Muffinsarna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av helena
Hej!

Undrar om det går att byta ut rabarber mot hallon och behålla samma recept på degen?.

hälsn helena
Svar till Lotta Skrivet av Susanne
Låter jättegott! Tack för tipset! :)
Skrivet av Lotta
Ersatte ca hälften av rabarbern med frysta hallon och gräddade muffinsen i ca 10 minuter. De blev saftiga och jättegoda. Kommer definitivt att göras igen! :)
Svar till Karin Thulin Skrivet av Susanne
Ja det går nog bra både med potatismjöl och vetemjöl, det fyller ju samma funktion - att suga upp vätskan från rabarbern så att inte muffinsarna blir blöta och kladdiga. Om den frusna rabarbern är väldigt blöt så kan du ta lite mera potatismjöl.
Skrivet av Karin Thulin
Hej..Jag undrar om jag kan ta lite potatismjöl och socker istället för vetemjöl och socker, om rabarberna varit frusna?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest