Rabarberknäckpaj

Otroligt god och enkel rabarberpaj med knäcktäcke. Syrlig mjuk rabarber med sött knäckigt täcke är en fin kombination. Att rabarberknäckpajen dessutom är så enkel att göra är ett stort plus.
rabarberknäckpaj
Mycket god rabarberknäckpaj - syrlig rabarber med ett knäckigt täcke, serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 65 min varav 50 min i ugnen
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (160 g): 427 kalorier, 53 g kolhydrater, 21 g fett, 4 g protein, 3 g fibrer

Ingredienser:

Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°C.

    Smörj en pajform ca 25 cm i diameter med smör. (Låt smöret bli rumsvarmt och använd gärna slickepott så går det snabbt att smörja utan kladd.)

  2. Skölj och skala rabarbern. Skär den i 2 cm tjocka skivor. Lägg dem i den smorda pajformen.

  3. Mät upp smör, vispgrädde och ljus sirap i en kastrull. Smält på svag värme och rör om när smöret smält.

  4. Tillsätt havregryn, strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.

    Rör om till en jämn smet.

  5. Fördela smeten över rabarberbitarna.

  6. Grädda rabarberpajen mitt i ugnen i 150°C i ca 45-50 minuter tills pajen fått fin färg, ta inte ut den för tidigt för då blir den inte lika knäckig och god.

  7. Låt rabarberpajen svalna en stund och servera sedan t.ex. med vispad grädde eller vaniljglass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylen där den håller sig bra minst en vecka. Går bra att värma upp igen till ljummen i ugn eller mikro.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Sofia
Jättegod! Fick 10/10 av gästerna.
Godaste knäckiga paj jag gjort. Kommer fortsätta göra denna hädanefter.
✏️ Skrivet av Bo Sandström
Jag testade med tinade rabarber från frysen. Inte så bra då rabarbern släppte mycket vätska så pajen blev riktigt blöt.
Med nästa strödde jag på rejält med potatismjöl (och lite farinsocker) på rabarbern. Mycket bättre. Mycket av smaken finns ju i rabarbervätskan (vatten och oxalsyra).
Detta har verkligen blivit min favoritrabarberpaj. Jag gillar många av dina andra recept också.
💬 Svar till Bo Sandström ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den och tack för bra tips med nektariner och superbra att veta att det blev bra med glutenfritt mjöl också!
✏️ Skrivet av Bo Sandström
Verkligen god. Gjorde den första med rabarber, till nästa använde jag syrliga nektariner. Lika god. Använde glutenfritt mjöl (Lailas blå) då min hustru inte tål gluten. Inget problem.
✏️ Skrivet av Tore Pettersson
Jättegod knäckig o lagom söt och vaniljglass till

Visa alla kommentarer