Recepten.se – Recept> Tårtor & bakelser> Mandeltårta med smörkräm

Mandeltårta med smörkräm

God och mäktigt recept på tårta med mandelbottnar med smörkräm emellan. Tårtan brukar även kallas Oscar II:s tårta efter den folkkäre kungen som gillade denna tårta. Eftersom tårtan är gul passar den även bra till påsk. En stor fördel med denna tårta är att den går att förbereda och kan frysas in.
mandeltårta med smörkräm
Marängbottnar med mandel och smörkräm emellan. Ovanpå rostad flagad mandel. Gör gärna tårtan långt i förväg och frys in den.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar, varav 1 timmes jobb
Mängd: ca 12 bitar

Ingredienser:

Mandelbottnar:

Smörkräm:

Garnering:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och mjölk eller grädde.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Rita upp cirklar med 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Eftersom det ska bli 2 st bottnar till tårtan så behövs 2 st bakplåtspapper med en cirkel på varje.

    (Ett tips är att använda passare, eller om man har en tallrik med ungefär så stor diameter så kan man rita efter den.)

    ritar upp en cirkel med passare
    Ritar upp en cirkel med passare.
    cirkel på bakplåtspapper
    Cirkel på bakplåtspapper.
  2. Mal mandeln med en kvarn eller hacka fint i en mixer.

    sötmandel i mixer
    Sötmandel i mixer.
    finhackad sötmandel i mixer
    Finhackad sötmandel i mixer.
  3. Knäck äggen och skilj gulor och vitor.

    Lägg äggvitorna i en torr och fettfri bunke som rymmer minst 2 liter. Lägg äggulorna i en liten skål och täck med plastfolie och ställ in i kylen, de ska senare användas till smörkrämen.

    äggvitorna i en bunke
    Äggvitorna i en bunke.
    äggulorna i en liten skål
    Äggulorna i en liten skål.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa med maskin till ett blankt och hårt skum (det ska gå och vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut), det tar några minuter.

    vispade äggvitor
    Vispade äggvitor.
    tillsatt strösocker
    Tillsatt strösocker.
    vispade äggvitor och socker
    Vispade äggvitor och socker.
  5. Vänd försiktigt ner den malda mandeln och rör försiktigt till en jämn smet.

    mandeln tillsatt till marängsmeten
    Mandeln tillsatt till marängsmeten.
    smeten till marängbottnarna blandad och klar
    Smeten till marängbottnarna blandad och klar.
  6. Bred ut smeten i jämnt lager, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper.

    (Ett tips är att vända bakplåtspappren om man inte vill riskera få blyerts i tårtan, se bara till att måla tillräckligt starkt så man ser igenom. Dock flyter inte smeten ut så breder man bara ut den lite innanför så är inte det heller något problem.)

    hälften av marängsmeten innanför ringen på bakplåtspapper
    Hälften av marängsmeten innanför ringen på bakplåtspapper.
    marängsmeten utbredd på bakplåtspapper
    Hälften av marängsmeten utbredd på bakplåtspapper.
  7. Grädda en tårtbotten i taget i strax under mitten av ugnen i 175°C i ca 22 minuter.

    Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på bakplåtspapper på galler.

    tårtbotten gräddas i ugnen
    Tårtbotten gräddas i ugnen.
    färdiggräddad tårtbotten
    Färdiggräddad tårtbotten.
  8. Lägg äggulorna i en kastrull och häll på mjölk eller grädde samt strösocker i en kastrull.

    äggulor, mjölk och strösocker
    Äggulor, mjölk och strösocker.
  9. Vispa till en jämn smet. Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden! När smeten tjocknat, ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna någon minut.

    en jämn smet av äggulor, mjölk, socker
    En jämn smet av äggulor, mjölk, socker.
    smeten har tjocknat
    Smeten har tjocknat.
  10. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa till en jämn smet mellan varje smörklick tills allt smör har vispats ner och krämen är jämn, blank och fin.

    Låt sedan krämen kallna och stelna i kylskåp.

    smöret i bitar
    Smöret i bitar.
    vispa ner lite smör i taget
    Vispa ner lite smör i taget.
    smörkrämen klar
    Smörkrämen klar.
  11. Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min. Låt svalna innan du senare garnerar tårtan med dem.

    mandelspån rostas
    Mandelspån rostas.
  12. När tårtbottnarna svalnat, smörkrämen är kylskåpskall och de rostade mandelspånen svalnat till rumstemperatur så kan man lägga ihop tårtan.

    Lägg den ena tårtbottnen på ett tårtfat. Bred på halva mängden smörkräm.

    understa tårtbottnen på tårtfat
    Understa tårtbottnen på tårtfat.
    hälften av smörkrämen utbredd på understa tårtbottnen
    Hälften av smörkrämen utbredd på understa tårtbottnen.
  13. Lägg på den andra tårtbottnen och bred ut resten av smörkrämen ovanpå.

    den andra tårtbottnen ovanpå
    Den andra tårtbottnen ovanpå.
    resten av smörkrämen utbredd
    Resten av smörkrämen utbredd.
  14. Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm.

    Förvara mandeltårtan i kylskåp fram till servering. Den går även att frysa.

    mandeltårtan garnerad med rostade mandelspån
    Mandeltårtan garnerad med rostade mandelspån.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (82 g): 328 kcal, 24 g kolhydrater, 23 g fett, 6 g protein, 1 g fibrer

Tips & tricks

Istället för att göra en rund tårta kan man göra en rektangulär, som dessutom går fortare att göra eftersom den kan gräddas på en plåt. Bred istället ut smeten på ett bakplåtspapper i ca 25 x 35 cm. Grädda ca 25 min. Dela sedan den stora mandelbotten på mitten i två delar som du sedan breder smörkrämen mellan och ovanpå.

Variationstips

Man kan smaksätta smörkrämen med t.ex. apelsinjuice eller apelsinlikör.

Planeringstips

Tårtan går bra att förberedas dagen innan. Tårtan går även bra att frysa.

Hållbarhet och förvaring

Tårtan kan förberedas och förvaras i frysen i åtminstone 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Ulla Meliane Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Nej, jag är civilingenjör. 😊
Skrivet av Ulla Meliane
Bästa recepten...med tydlig beskrivning och foto....alltid lika lätt att förstå och lyckas med!!!! Är du småskollärare? Ska tipsa barnbarnen!!!( jag är småskollärare....underbart yrke!!!)
Skrivet av Barbara
Excellent 👌
Skrivet av Mia Sandberg
Relativt lättbakat 👍och fantastiskt god
Skrivet av Kerstin Stensson
Fantastiskt god!
Svar till bo ulrich Skrivet av Susanne
Hoppas tårtan smakar bra!
Skrivet av bo ulrich
Provbakat enl rec men inte smakat än (annat än slick av smet och sås - sött o gott). Som försiktig amatör gjordes såsen i vattenbad - när smöret vispas ner kan såsen värmas då o då i det svalnande vattenbadet. Nästa gång skall ha 1 msk citronjos+zest i såsen
Svar till Ditte Axén Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev, felet är nu fixat så att man kan läsa alla kommentarer igen!
Skrivet av Ditte Axén
Jag skulle vilja läsa kommentarerna!
Svar till Lisa Skrivet av Susanne
Tack! Kul att du tycker tårtan! 😊
Skrivet av Lisa
Underbar!!!
Svar till Eva Melin Skrivet av Susanne
Ja det går bra (det står även under receptet). Hoppas du tycker om tårtan! 😊
Skrivet av Eva Melin
Hej!
Tänkte göra denna i påsk, verkar smarrig!
Kan man lägga ihop den dagen innan och bottnarna blir bra? Ska inte frysas!
Svar till Maria Ban Skrivet av Susanne
Ja det kan man, mandelmjöl är lite mera finmalet än om man gör det själv men det går bra. Ta samma vikt bara.
Skrivet av Maria Ban
Kan man använda mandelmjöl istället för att mala mandeln själv?
Svar till Maria Landström Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om mandeltårtan! :)
Skrivet av Maria Landström
Super bra recept. Tack 😍 Jag lyckades utmärkt. Mandeltårta är min absoluta favorit.
Svar till Ulrika Allansson Skrivet av Susanne
Ja det går bra.
Skrivet av Ulrika Allansson
Går det bra att byta ut 150 g. mandel, som man mixar här i receptet, mot 150 g mandelmjöl? Någon?
Svar till inger Skrivet av Susanne
Det är äggulorna som gör att krämen tjocknar så det borde gå bra.
Skrivet av inger
HJÄLP!!!!!!!!
Jag glömde sockret i smörkrämen. jag tillsatte sockret och kokade upp den till 83 grader, jag är rädd för att den inte blir så tjock som jag vill, vad kan jag då göra??????
Svar till Lena Leijon Skrivet av Susanne
Jag vet inte exakt hur länge den håller sig men den borde ju hålla sig minst 5 dygn.
Skrivet av Lena Leijon
Jag undrar hur länge jag kan förvara smör/ äggkrämen i kylen. Jag har gjort den idag måndag - ska servera tortan på fredagen och tänker lägga ihop den på fredag morgon
Mvh Lena Leijon
Svar till Karro Skrivet av Susanne
Ja det är en klassiker, väldigt god!
Skrivet av Karro
Mormor gjorde alltid denna tårta till påsk. God!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl