Recepten.se – Recept> Efterrätter> Frasig Rabarberpaj

Frasig Rabarberpaj

Glutenfri rabarberpaj som smälter i munnen. Mycket god "marängaktig" rabarberpaj som verkligen rekommenderas även för icke-glutenallergiker. En favorit!
glutenfri rabarberpaj
Enkelt recept på mycket god frasig rabarberpaj som är glutenfri.
Skriv ut   Mejla
Tid: 40 minuter varav 20 min i ugnen
Mängd: 6-10 portioner

Ingredienser:

Att strö över:

Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Värm smöret bara så länge att drygt hälften smält, sedan kan resten smälta av befintlig värme. Då slipper smöret bli onödigt varmt och det svalnar fort.)

    instruktion steg 1 frasig rabarberpaj
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form ca 25 cm i diameter med smör.

    Tips: Använd slickepott så går det enkelt och kladdfritt att breda ut smöret (även kylskåpskallt smör går enkelt om du skär en tunn skiva).

    instruktion steg 2 frasig rabarberpaj
    Smörj formen med smör.
  3. Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm breda.

    instruktion steg 3 frasig rabarberpaj
    Rabarber i bitar.
  4. Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan bunke.

    instruktion steg 4.1 frasig rabarberpaj
    Äggvitorna i en bunke.
    instruktion steg 4.2 frasig rabarberpaj
    Äggulor.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken).

    Vänd ner sockret och rör försiktigt till en jämn smet.

    instruktion steg 5.1 frasig rabarberpaj
    Fast äggviteskum.
    instruktion steg 5.2 frasig rabarberpaj
    Tillsätt strösockret.
    instruktion steg 5.3 frasig rabarberpaj
    Blanda försiktigt ihop.
  6. Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och det avsvalnade smöret till äggulorna.

    Vispa till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till äggvitorna (visparna behöver ej göras rent emellan). Vispa tills det blivit en jämn smet. Först blir smeten lite torr och smulig men efter ett par minuter med elvisp på högsta hastighet blir det en jämnare och krämigare smet och då är den klar.

    instruktion steg 6.1 frasig rabarberpaj
    Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker, smält smör till äggulorna.
    instruktion steg 6.2 frasig rabarberpaj
    Torr, smulig smet. Fortsätt vispa.
    instruktion steg 6.3 frasig rabarberpaj
    En jämn och krämig smet.
  7. Rör försiktigt ihop den vita och gula smeten till en jämn smet. Använd slickepott eller en sked.

    instruktion steg 7.1 frasig rabarberpaj
    Häll ihop den vita och gula smeten.
    instruktion steg 7.2 frasig rabarberpaj
    En jämn smet.
  8. Häll smeten i den smorda formen.

    Tryck ner rabarberbitarna i smeten.

    instruktion steg 8.1 frasig rabarberpaj
    Smeten i formen.
    instruktion steg 8.2 frasig rabarberpaj
    Tryck ner rabarberbitarna.
  9. Strö över socker. Sikta över potatismjöl.

    (När du siktar, använd en sil. Det är viktigt att sikta potatismjölet för att undvika klumpar och ojämn fördelning.)

    (Angående mängd potatismjöl: Ju tidigare på sommaren desto mer potatismjöl för då "vattnar" sig rabarbern mer och potatismjölet binder vätskan.)

    instruktion steg 9.1 frasig rabarberpaj
    Strö över socker.
    instruktion steg 9.2 frasig rabarberpaj
    Sikta över potatismjöl.
  10. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills den fått lite färg.

    instruktion steg 10 frasig rabarberpaj
    Grädda i ugnen.
  11. Låt rabarberpajen svalna. Servera ljummen eller rumstempererad med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    instruktion steg 11.1 frasig rabarberpaj
    Färdiggräddad.
    instruktion steg 11.2 frasig rabarberpaj
    En bit paj serverad med grädde.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (77 g): 205 kcal, 28 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Variationstips

Potatismjölet i rabarberpajen kan bytas ut mot vetemjöl. Pajen blir då mjukare och mindre frasig.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i rumstemperatur eller svalare. Hållbarhet 4-5 dagar. Går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Maryann Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om det här receptet! Jag håller med dig! :) Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Maryann
Toppengod, påminner om Britatårtan, i smak och konsistens. Älskar denna, oavsett fyllning.
Svar till Aino Hellström Skrivet av Susanne
Ja det går bra enligt andra som provat (finns att läsa bland kommentarerna). Men jag tror det är viktigt att tina och hälla bort isvatten så det inte blir för blött.
Skrivet av Aino Hellström
Undrar om det går att använda frusna rabarber.
Tacksam för svar.
Aino
Svar till Maryann Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte så mycket om den och att du provat med hallon och jordgubbar också, låter gott!
Skrivet av Maryann
Den godaste paj jag ätit. Funkar med hallon el jordgubbar åxå.
Svar till DaStraycat Skrivet av Susanne
Varsågod och tack! Bra att veta att det blir gott även med krusbär (med lite extra potatismjöl)! 😊👍
Skrivet av DaStraycat
Hej! Tack för ett mycket bra recept!

Kan meddela att pajen blir jättegod även med krusbär i stället för rabarber! Dock har jag strött en liiiten aning mer potatismjöl på toppen, eftersom ju krusbären är lite vattnigare.
Svar till Inget Bergström Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om den! Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Inget Bergström
Bästa glutenfria pajen till rabarber o alla bär
Svar till Erika Skrivet av Susanne
Spännande, berätta gärna hur det blev!
Skrivet av Erika
Första gången jag gjorde den här blandade jag det mesta fel men den blev jättegod i alla fall! Den här gången testar jag att byta ut sockret mot en 1/2 dl sötströ. Spännande att se hur det blir. Hade också på några jordgubbar o lite kardemumma i smeten.
Svar till Victoria Skrivet av Susanne
Vad bra att det blev bra även med frysta rabarber! Tack för att skrev!
Skrivet av Victoria
Denna blev jättegod, tog dock frysta rabarber som jag tinat och tog inte allt men det hade jag kunnat göra och bara tryckt ner de lite mer i smeten.
Tack för ett bra recept.
Svar till Mia Skrivet av Susanne
Ja det kan ta längre tid än man tror för man behöver tänka att en mindre form som kanske inte har så stor skillnad i diameter kan bli en större procentuell minskning av ytan än vad man tänker sig och det påverkar ugnstiden ganska mycket när höjden på smeten i formen skiljer sig.
Skrivet av Mia
Alltså, jag har gjort pajen i rund form varje gång - helt enligt recept. Nu använde jag mig av en mindre form istället, men inte alls mycket mindre. Även jag har då fått lägga på 15 minuter i ugnen. Bra att veta för er som provar mindre formar!
Svar till Dan Skrivet av Susanne
Vad roligt att du och familjen tyckte om den! Tack för att du skrev!
Skrivet av Dan
Aldrig tyckt om rabarberpajer förr men den här blev väldigt bra. Bjöd på den när jag hade familjen över och de verkade också tycka om den. Blir att jag gör den igen!
Svar till Matilda Skrivet av Susanne
Det är inget jag provat så jag vet tyvärr inte. Mandelmjöl och potatismjöl har ju ganska olika egenskaper så det blir ju inte samma sak men kanske blir det också en god variant! Skriv gärna och berätta om du provar, vore kul att veta! :)
Skrivet av Matilda
Hej! Kan man använda mandelmjöl istället för potatismjöl i smeten?
Svar till Kicki Skrivet av Susanne
Det borde inte påverka gräddningstiden om du tar en form som är 1.5 ggr större yta. Du får räkna på det. Det är ju höjden på smeten i formen som är den viktigaste parametern för gräddningstiden. Men du kan ju annars se på pajen när den är klar. Så mitt råd är att utgå från samma gräddningstid och sedan kolla och eventuellt ge lite extra tid i ugnen om den ser blek ut.
Skrivet av Kicki
Hej!
Jag tänkte göra pajen i en större form och köra alla ingredienser gånger 1.5. Påverkar det längden på gräddningen?
Skrivet av Monica Nässlin
Jättegott,för att vara glutenfri.
Svar till Kristina Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat! Skriv gärna om du provar! :)
Skrivet av Kristina
Så bra att du justerar receptet, då ska jag prova det nästa gång! Ska testa med mina egna Filippa äpplen senare i sommar, de har också en syrlighet som jag tror kan passa denna goda paj, kanske med kanel/strösocker. Jag meddelar;)!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl