Frasig Rabarberpaj

Glutenfri rabarberpaj som smälter i munnen. Mycket god "marängaktig" rabarberpaj som verkligen rekommenderas även för icke-glutenallergiker. En favorit!
glutenfri rabarberpaj
Enkelt recept på mycket god frasig rabarberpaj som är glutenfri.
Timglas Tid: 40 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner 6-10 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (77 g): 205 kalorier, 28 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Att strö över:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Värm smöret bara så länge att drygt hälften smält, sedan kan resten smälta av befintlig värme. Då slipper smöret bli onödigt varmt och det svalnar fort.)

  2. Smörj en rund form ca 25 cm i diameter med smör.

    Tips: Använd slickepott så går det enkelt och kladdfritt att breda ut smöret (även kylskåpskallt smör går enkelt om du skär en tunn skiva).

  3. Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm breda.

  4. Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan bunke.

  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken).

    Vänd ner sockret och rör försiktigt till en jämn smet.

  6. Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och det avsvalnade smöret till äggulorna.

    Vispa till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till äggvitorna (visparna behöver ej göras rent emellan). Vispa tills det blivit en jämn smet. Först blir smeten lite torr och smulig men efter ett par minuter med elvisp på högsta hastighet blir det en jämnare och krämigare smet och då är den klar.

  7. Rör försiktigt ihop den vita och gula smeten till en jämn smet. Använd slickepott eller en sked.

  8. Häll smeten i den smorda formen.

    Tryck ner rabarberbitarna i smeten.

  9. Strö över socker. Sikta över potatismjöl.

    (När du siktar, använd en sil. Det är viktigt att sikta potatismjölet för att undvika klumpar och ojämn fördelning.)

    (Angående mängd potatismjöl: Ju tidigare på sommaren desto mer potatismjöl för då "vattnar" sig rabarbern mer och potatismjölet binder vätskan.)

  10. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills den fått lite färg.

  11. Låt rabarberpajen svalna. Servera ljummen eller rumstempererad med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

byt ut Variationstips:

Potatismjölet i rabarberpajen kan bytas ut mot vetemjöl. Pajen blir då mjukare och mindre frasig.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i rumstemperatur eller svalare. Hållbarhet 4-5 dagar. Går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Aino Hellström ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det går bra enligt andra som provat (finns att läsa bland kommentarerna). Men jag tror det är viktigt att tina och hälla bort isvatten så det inte blir för blött.
✏️ Skrivet av Aino Hellström
Undrar om det går att använda frusna rabarber.
Tacksam för svar.
Aino
💬 Svar till Maryann ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte så mycket om den och att du provat med hallon och jordgubbar också, låter gott!
✏️ Skrivet av Maryann
Den godaste paj jag ätit. Funkar med hallon el jordgubbar åxå.
💬 Svar till DaStraycat ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod och tack! Bra att veta att det blir gott även med krusbär (med lite extra potatismjöl)! 😊👍

Visa alla kommentarer