Pannkakor - Recept

Ingredienser:
Ev: Servering:
- jordgubbssylt
- eller hallonsylt och annan sylt
- vispad vispgrädde
- bär t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar
Utrustning:
-
Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Blanda.
Vetemjöl och salt. Vetemjöl och salt blandat. -
Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
Vispa sedan i resten av mjölken.
- 6 dl mjölk
Tillsätt hälften av mjölken. Vispa till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken. -
Vispa i äggen.
Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.
- 3 st ägg
Vispa ner äggen. Pannkakssmeten klar. -
Lägg på en smörklick i stekpannan (en smörklick för varje pannkaka). Hetta upp stekpannan på medelhög effekt.
När smöret slutar bubbla är det dags att hälla på pannkakssmeten.
- ca 50 g smör
Stekpanna med smör. -
För varje pannkaka: Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten).
Häll på pannkakssmet i stekpannan, ca 0.5-1 dl, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan.
Häll på pannkakssmet. -
När ytan stelnat och blivit matt (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft försiktigt med en stekspade och vänd snabbt.
Den andra sidan går fortare (ca 30 sek - 1 min). Pannkakan är färdig när den fått fin färg på båda sidor utan att bli bränd.
Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka.
Glöm inte röra om i botten av smeten för varje pannkaka. Justera ev. värmen på spisen så att pannkakorna får fin färg utan att bli brända. Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.
Dags att vända pannkakan. Stek andra sidan. -
Servera pannkakorna med goda tillbehör som t.ex. jordgubbssylt, vispad grädde eller hallon.
- Ev: Servering:
- jordgubbssylt
- eller hallonsylt och annan sylt
- vispad vispgrädde
- bär t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar
- jordgubbssylt
Pannkaka serverad med hallon. - Ev: Servering:
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Tips & tricks
GI Tips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Tack.
FÖRSTA gången jag lyckas göra justa pannkakor.
Inte på grund av mig själv,utan efter det fantastiskt tydliga receptet. Jag är ändå 64 år.
Inte en enda misslyckad.
Kommer mer än gärna kolla extra på denna websida.
PannkaksBengan
Uppskattar också din sajt mycket och har använt många av dina recept. Ibland ändrar jag lite i recepten, men grunden är som sagt ofta just dina recept. Mycket pedagogiskt upplagt, med foton och allt. Tack!

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Jag undrar om man kan förvara smeten i kylskåpet innan stekning? Alltså så att man kan tex förbereda maten och sedan efter bara någon timme ta ut smeten och steka pannkakorna.
Hoppas du har ett svar!
Med Vänliga Och Smarriga Hälsningar
Alice

webmaster
Jag kan meddela att mjölets ålder kan spela in en del, ett relativt nyinköpt mjöl innehåller mer vätska än ett som stått i ett skåp ett tag, lägg därefter till att mjöl kan ha lite olika densitet så att mäta med dl-mått kan skilja sig beroende på vem som mäter, jag tror det är därför som det blir så mycket bättre om man istället skriver ut vikt (i en parantes kanske)
En billig köksvåg får man för en hundralapp och du får samma resultat varje gång.
Sedan är det ju världens enklaste sak att modifiera om man vill ha en tjockare smet(mer mjöl). risken är att just ordet frasiga kommer att få sig en törn.

webmaster

webmaster