Recepten.se – Recept> Lunch> Pannkakor

Pannkakor - Recept

Att steka pannkakor är lätt och framförallt så är de hemlagade nystekta pannkakorna fantastiskt goda! Det här är ett klassiskt recept på pannkakssmet som ger goda frasiga pannkakor eller plättar. För att pannkakan ska bli tunn och frasig så gäller det att inte ta för mycket smet och att inte snåla med smöret och ha stekpannan lagom varm. Variera med olika tillbehör som olika sorters sylt, bär och vispad grädde eller glass.
pannkakor
Med mitt pannkaksrecept steker du dessa goda pannkakor. Servera t.ex. med hallon och vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: ca 10 pannkakor

Ingredienser:

Ev: Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Tillaga pannkaka så här:

  1. Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Blanda.

    vetemjöl och salt i en bunke
    Vetemjöl och salt.
    vetemjöl och salt blandat i en bunke
    Vetemjöl och salt blandat.
  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa sedan i resten av mjölken.

    hälften av mjölken tillsatt
    Tillsätt hälften av mjölken.
    jämn smet av vetemjöl, salt och mjölk
    Vispa till en jämn smet.
    resten av mjölken har vispats ner i smeten
    Vispa ner resten av mjölken.
  3. Vispa i äggen.

    Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.

    ägg har tillsatts till pannkakssmeten
    Vispa ner äggen.
    pannkakssmet i en bunke
    Pannkakssmeten klar.
  4. Lägg på en smörklick i stekpannan (en smörklick för varje pannkaka). Hetta upp stekpannan på medelhög effekt.

    När smöret slutar bubbla är det dags att hälla på pannkakssmeten.

    stekpanna med smält smör
    Stekpanna med smör.
  5. För varje pannkaka: Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten).

    Häll på pannkakssmet i stekpannan, ca 0.5-1 dl, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan.

    stekpanna med ogräddad pannkakssmet
    Häll på pannkakssmet.
  6. När ytan stelnat och blivit matt (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft försiktigt med en stekspade och vänd snabbt.

    Den andra sidan går fortare (ca 30 sek - 1 min). Pannkakan är färdig när den fått fin färg på båda sidor utan att bli bränd.

    Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka.

    Glöm inte röra om i botten av smeten för varje pannkaka. Justera ev. värmen på spisen så att pannkakorna får fin färg utan att bli brända. Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.

    stekpanna med gräddad pannkakssmet redo att vändas
    Dags att vända pannkakan.
    stekpanna med gräddad pannkaka
    Stek andra sidan.
  7. Servera pannkakorna med goda tillbehör som t.ex. jordgubbssylt, vispad grädde eller hallon.

    pannkaka serverad på tallrik med hallon
    Pannkaka serverad med hallon.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per pannkaka (98 g): 149 kcal, 14 g kolhydrater, 8 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt eller blåbärssylt.

Tips & tricks

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

GI Tips

Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite nyttigare pannkakor med fibrer. Tänk också på tillbehören. Se recept på fullkornspannkakor.

Variationstips

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak på pannkakorna.

Hållbarhet och förvaring

Pannkakorna kan förvaras i kylskåp ca 5 dagar. De kan också frysas 3-6 månader. Varken efter förvaring i kylskåp eller frysen blir de lika frasiga och goda som nygräddade.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av August
Betyg 1000000000000000000000000000000000000
Skrivet av Oxy
Jättebra recept
Skrivet av Khaekhai Sungkhagul
Underbart! pannkakor recepten.se!!!! Tack jätte jätte jätte så mycket!
Skrivet av Christer
Helt grymt bra och enkelt recept, världsklass!!!
Skrivet av Viktoria
Svar till Martin: Du måste ha glömt att vispa smeten inför varje stekning. /mvh
Skrivet av Martin
Det där med att låta jäsa var inget bra. Jag gjorde dubbel sats som fick jäsa i 30 minuter. Varenda pannkaka gick sönder när dom skulle vändas. Och då lät jag pannkakan ligga 5 minuter innan jag skulle vända! Däremot göra smeten och stek med en gång är det enda som får pannkakorna att hålla när man vänder dom!
Skrivet av Mira Nylund
Älskar pannkakor!! Röker en fet och så lite pankakor med sylt och grädde så är man i himlen ❤️
Skrivet av Sandra
Bästa pannkakorna 👍👍👍👍
Skrivet av C.K
Älskar alla dina recept. Ska jag baka/ laga mat så kollar jag här först. Enkla goda och lyckade recept, såna man faktiskt lyckas följa och lyckas med själv. 😊
Skrivet av Bengt
Hejsan.
Tack.
FÖRSTA gången jag lyckas göra justa pannkakor.
Inte på grund av mig själv,utan efter det fantastiskt tydliga receptet. Jag är ändå 64 år.
Inte en enda misslyckad.
Kommer mer än gärna kolla extra på denna websida.

PannkaksBengan
Skrivet av Pernilla
Gjorde en lyckad sats pannkisar i dag, med hjälp av ditt recept och dina goda råd för att lyckas! Trots min höga ålder har jag ytterst få gånger gräddat pannkakor, kanske mest p g a att jag inte är så där jätteförtjust i det själv. Men nu ville min kära sambo ha det och det fick han.

Uppskattar också din sajt mycket och har använt många av dina recept. Ibland ändrar jag lite i recepten, men grunden är som sagt ofta just dina recept. Mycket pedagogiskt upplagt, med foton och allt. Tack!
Svar till Freshchungz Skrivet av Susanne
Så trevligt att du tyckte om receptet på pannkakorna! Tack för det fina omdömet!
Skrivet av Freshchungz
Så himla gott det blev! Följde receptet från punkt till pricka och det gick suveränt! Tack så mycket för detta goda receptet. Ska definitivt laga dessa som frukost framöver!
Svar till Natalie Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet på pannkakor! :)
Skrivet av Natalie
Bästa pannkakorna :) gör alltid efter detta recept, super goda!
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Hej Anna, vad duktig du är! Ja man kan använda t.ex. dinkelmjöl och grahamsmjöl, se receptet på fullkornspannkakor. Jag vet faktiskt inte hur många recept jag gjort! Kul att du och din familj tyckte så mycket om pannkakorna. Tack för att du skrev!
Skrivet av Anna
hej, Pannkakorna var jättegoda. Min familj tyckte att de var jättegoda och att jag var duktig för att jag är 9 år. Du är jättebra på att baka. Min mamma tyckte att de var godaste pannkakorna hon någonsin har smakat. Kan man använda olika sortes mjöl för att jag vill göra till min släkt i marocko. Förresten hur många recept har du gjort.
Svar till Alice Skrivet av Susanne
Ja det går väldigt bra att ha pannkakssmeten i kylen, den kan säkert stå ett par dagar om du skulle vilja det. Det är bara att vispa innan man använder smeten eftersom mjölet kommer sjunka till botten, så var noga med att röra om i botten ordentligt så att smeten blir jämn. Kul att du gillar min receptsida! :)
Skrivet av Alice
Hej, Susanne! Jag gillar verkligen din mat på denna matblogg! Jag har lagat en rad olika recept från dig och på detta recept undrar jag...
Jag undrar om man kan förvara smeten i kylskåpet innan stekning? Alltså så att man kan tex förbereda maten och sedan efter bara någon timme ta ut smeten och steka pannkakorna.
Hoppas du har ett svar!

Med Vänliga Och Smarriga Hälsningar
Alice
Svar till Larsa Skrivet av Susanne
Tack för bra information och synpunkter! Oftast tar man ju för mycket mjöl när man mäter upp med decilitermått och i det här fallet är det ju de som tycker det är för lite mjöl. Men som jag brukar skriva så är det vanligaste problemet att man inte vispar ordentligt i botten av smeten inför varje pannkaka då mjölet sjunker till botten väldigt snabbt. Men annars håller jag med om att man så klart kan ta mer mjöl om man vill det men det blir ju inte lika frasiga och goda pannkakor då precis som du skrev.
Skrivet av Larsa
Ser att det finns personer som klagar på att smeten är för tunn.
Jag kan meddela att mjölets ålder kan spela in en del, ett relativt nyinköpt mjöl innehåller mer vätska än ett som stått i ett skåp ett tag, lägg därefter till att mjöl kan ha lite olika densitet så att mäta med dl-mått kan skilja sig beroende på vem som mäter, jag tror det är därför som det blir så mycket bättre om man istället skriver ut vikt (i en parantes kanske)
En billig köksvåg får man för en hundralapp och du får samma resultat varje gång.

Sedan är det ju världens enklaste sak att modifiera om man vill ha en tjockare smet(mer mjöl). risken är att just ordet frasiga kommer att få sig en törn.
Svar till andreas Skrivet av Susanne
Det är viktigt att vispa i smeten i botten ordentligt innan man häller smeten i stekpannan, för varje pannkaka. Annars blir smeten för tunn då mjölet sjunker snabbt till botten, mycket snabbare än man kan tro. Men vill man kan man förstås ha mera mjöl i. Men jag har gjort detta recept väldigt många gånger och det blir alltid bra och om du läser alla kommentarer så är det fler än jag som också tycker det blir bra så jag håller inte med dig om att receptet är dåligt, i så fall hade jag ändrat det för länge sedan, men självklart är det fritt fram att göra som man själv vill.
Skrivet av andreas
Dåligt recept. Svårstekta pannkakor med för mycket mjölk.
Skrivet av Bertil Eriksson
Pannkakor steker man inte. Man gräddar dem.
Svar till Andreas Skrivet av Susanne
Ja receptet är korrekt, jag har gjort det 100 gånger minst och det har legat på nätet i nästan 10 år så det är många som gjort det här receptet så jag vågar lova att det är korrekt. Tråkigt förstås att det misslyckades för dig. Det du kan ha gjort fel är att du tagit för lite mjöl, glömt äggen? Sedan är det jätteviktigt att vispa ordentligt i botten precis innan man häller smeten i stekpannan, för varje pannkaka. Mjölet sjunker snabbt till botten och då blir smeten lövtunn som du skriver. Jag skulle säga att detta är det vanligaste felet att man glömmer vispa och det ska vara ordentligt så att mjölet som sjunkit till botten kommer upp och smeten blir jämn. Läs gärna igenom receptet en gång till och fundera över vad du kan ha gjort annorlunda. Skriv gärna och berätta om du kommer på vad det var eller om du har något förslag på hur jag kan göra receptet ännu tydligare. Mitt mål är att det ska vara omöjligt att misslyckas.
  1   2   3   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl