Recepten.se – Recept> Bullar & vetebröd> Kanelbullar

Kanelbullar

Baka klassiska kanelbullar, kallas även kanelsnäcka eller kanelsnurra. Mycket goda och saftiga bullar med kanel och kardemumma som är enkla att göra med mitt kanelbullerecept. Njut av hembakat vetebröd.
Kanelbullar
Goda nybakade kanelbullar (kallas även kanelsnäckor eller kanelsnurror), redo att avnjutas!
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 2,5 timmar
Mängd: ca 50 st

Ingredienser:

Bulldeg:

Kanelfyllning:

Pensling:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 8-10 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med varmluftsfunktion

Baka så här:

    Bulldeg:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g jäst för söta degar
    smulad jäst
    Smula jästen.
  2. Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det.

    (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.)

    (Om det är kallare än 37°C gör däremot inte så mycket, jästen dör inte men jästiden blir lite längre.)

    smält smör
    Smält smöret.
    smöret har smält
    Smöret har smält.
    smält smör och mjölk
    Häll på mjölken.
  3. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.

    Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

    Rör ut jästen
    Rör ut jästen i lite av degvätskan.
    tillsätter smaksättning
    Häll på resten. Tillsätt smaksättningen.
    degvätskan
    Degvätskan.
  4. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det.

    (Att gräva med decilitermått i mjölpåsen är inte att rekommendera eftersom du nästan garanterat kommer ta alldeles för mycket mjöl eftersom det packas när man gräver och då blir det torra bullar.)

    vetemjöl i litermått
    Mät upp vetemjöl.
  5. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.

    använder köksmaskin
    Använd gärna köksmaskin.
    arbetar in mjölet
    Arbeta in mjölet.
    bulldegen klar
    Smidig och fin bulldeg.
  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.

    kanelbulledegen har jäst
    Kanelbulledegen har jäst.
  7. Utbakning och fyllning:

  8. Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt.

    Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.

    ingredienser till fyllningen
    Smör, socker och kanel till fyllningen.
    fyllningen klar
    Fyllningen ihoprörd.
  9. När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du gör en sats).

    bulldeg knådas
    Knåda degen.
    degen i 2 delar
    Dela degen i 2 delar.
  10. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.

    Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats) och rulla ihop.

    degen kavlas ut
    Kavla ut degen.
    fyllningen breds på
    Bred på fyllning.
    degen rullas ihop
    Rulla ihop.
  11. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.

    Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.

    ihoprullad bulldeg skärs i skivor
    Skär i skivor.
    bullskivor läggs i bullformar
    Lägg i bullformar.
  12. Pensling och garnering:

  13. Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden.

    uppvispat ägg
    Uppvispat ägg.
  14. Pensla försiktigt på de färdigjästa kanelbullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

    uppvispat ägg penslas på
    Pensla försiktigt på uppvispat ägg.
    pärlsocker strös över
    Strö över pärlsocker.
  15. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills kanelbullarna fått fin gyllenbrun färg.

    kanelbullar gräddas i ugn
    Grädda kanelbullarna i ugnen.
  16. Låt gärna kanelbullarna svalna på galler under bakhandduk.

    Frys helst in de kanelbullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.

    färdiggräddade kanelbullar
    Färdiggräddade kanelbullar.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bulle (37 g): 116 kcal, 16 g kolhydrater, 5 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna en hembakt kanelbulle med ett glas kall mjölk, fantastiskt gott!

Tips & tricks

Mina bästa tips för saftiga och goda bullar är att inte ta för mycket mjöl - ju mindre desto bättre samt att använda smör.

Variationstips

Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker, så blir det kardemummabullar respektive vaniljbullar istället!

En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g smör, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).

Planeringstips

Det går bra att göra dubbel eller tredubbel sats om du har en stor köksmaskin.

Hållbarhet och förvaring

Kanelbullarna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur blir bullarna snabbt torra så de man inte äter upp direkt rekommenderas att frysa in.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lisa Sundin
Så goda bullar det blev. Bakade med torrjäst och det gick bra! Bra med så tydliga instruktioner för den som är ny på att baka..jag är gammal och van, men tänker på alla yngre.
Lisa
Skrivet av Lola
Jättegott
Skrivet av Marianne
Tänkte jag skulle prova ditt recept idag och det blev supergoda bullar!
Skrivet av Mia Olsson
Tack för det tydliga receptet. Godaste kanelbullarna ever!
Svar till Jennie Blomgren Skrivet av Susanne
Ja visst det går bra. Följ instruktionerna för torrjäst, läs på förpackningen.
Skrivet av Jennie Blomgren
Kan man göra enligt samma recept om man använder torrjäst?
Skrivet av Anna
Till eot.
Jag gör dessa på 11dl mjöl.
Låt maskinen knåda degen i ca 10 min så glutenet får jobba.
Skrivet av Julie
Hi Susanne, thanks for a great recipe. I usually make them from the recipe in, Sju sorters kakor. With that recipe...

I have a few problems; the amount of flour always seem to be not enough and the dough is usually sticking to the sides of the mixing bowl (1,3 litre mjöl). I always thought it was because of the type of flour I was using, (ingen vetemjöl av Svensk typ här i England), but now, having read the comments below I don't think it's the type of flour but rather the quantity.

The other problem I had was the amount of filling, the basic recipe is 75 g butter for the whole dough. That's not enough for me, so I use 75 g smör, 1 tsk kanel, 1/2 dl söcker, for each half of dough. But I think, I will do as you say, which is 100 g smör, because the buns are usually quite oily at the bottom of the cupcake forms.

My next problem was the dimensions the dough needs to be rolled out at. Your step-by-step guide solved that. Many thanks 😂

And the last problem of course is, there's no fresh yeast to be bought in the UK! I use dry yeast, which is mixed with the flour, sugar and salt. Then add the melted butter mixed with the milk.

The temperature of the liquid has to be 45 C when using dried yeast.

As a guide, it's 8 g dried yeast to 500 g of flour. The yeast packet doesn't come with instructions either!

While I'm writing this, I thought of checking Amazon and of course, there's fresh yeast to be bought there.

That means I will be using fresh yeast again in the future

I haven't tried your recipe as yet because I found this site today and I baked cinnamon buns last night!

I bought your app about half-an-hour ago and I think it will be very useful.

Once again, thank you very much. Stay safe 😊
Skrivet av Andrea
Hej Susanne.
Först och främst vill jag tacka så mycket för recepten.se, fantastiska recept alltså och även enkla!
Jag bor i England men föredrar fortfarande följa svenska recept.
Saknar kanelbullar väldigt men problemet är att färsk jäst inte finns här, har kollat och frågat överallt 😞
Undrade om du kanske hade alternativ till färsk jäst, jag hoppas att du kanske har recept med torrjäst istället???
Tacksam för svar
Skrivet av eot
Jag behövde ca dubbla mängden fyllning (kanske lite mindre) för att få det att räcka till båda satserna, fastän jag spred ut den rätt ordentligt. Det blev lite för sött för min smak, så det går nog lika bra att späda ut fyllningen med mer smör och kanel. Annars funkade receptet utmärkt! Undrar dock om det här med mjölet, hade ca 13 dl och det gick bra, men efter jag haft i 11 dl var den fortfarande rätt kletig. Skulle vilja se hur nån lyckas baka ut med endast 11 dl mjöl.
Skrivet av Viveca
Tack för alla bra recept. Bra med bild jordgubbe.
Skrivet av Mikael
Jag har provat olika redskap men jag tror att blandningen kanske är lite för hård. Köra in den i mikron en kortis så att den blir med smetig. Det får bli nästa gång! Som sagt annars var bullarna jättegoda.
Svar till Mikael Skrivet av Susanne
Trevligt att du tycker om receptet! Är fyllningen hård? Vad använder du för redskap när du breder på fyllningen? Kanske prova något annat t.ex. en slickepott?
Skrivet av Mikael
Jättebra recept. Som vanligt bra och tydliga bilder med varje steg. Detta uppskattas alltid! Har gjort dessa några gånger och de blir alltid väldigt goda.

Det enda problemet jag alltid haft är att jag kan inte riktigt bre på fyllningen. Det fastnar i degen en aning när jag stryker och detta pajar formen så att det blir ojämna när jag skär ut dem. Jag får nästan dutta på fyllningen. Vad kan detta bero på?
Svar till Margareta Svensson Skrivet av Susanne
Vad kul att du och dina bekanta tycker om receptet!
Skrivet av Margareta Svensson
Fina kanelbullar. Jag bor i Brasilien, alla bekanta förtjusta i bullarna. Här finns liknande men inte lika
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Lite fastnar det alltid, det är nog svårt att undvika. Jag använder Toppitz. Jag lossar lite försiktigt när jag drar av det. Men annars, är bullarna gräddade ordentligt på undersidan? Använder du över- och undervärme och gräddar en plåt i taget? Kanske ska du utöka gräddningstiden något? Kanske sänka temperaturen något om det blir bränt ovanpå eller flytta ner plåten ett snäpp. Viktigt att bullen är välgräddad även på undersidan, tror det lossar lättare då, plus att bullen blir godare. Om man gräddar med varmluft tycker jag det är svårare att få bullarna jämnt och bra gräddade. Prova över- och undervärme istället, på det gamla hederliga sättet. ;) Vad roligt att du tycker om min hemsida! :)
Skrivet av Lena
Hej!

Måste bara ge Dig tummen upp för din hemsida, för detta är alltid toppen att leta bland recept i alla kategorier och så tydligt allt. Men jag har en liten fråga om du kanske kan tipsa mig. Mina bullar har en tendens att oftast fastna i bullformen, har provat olika märken på bullformar.
Svar till sidra Skrivet av Susanne
Vad roligt! Ja man kan ta mera fyllning om man vill! Tack för att du skrev! 💕
Skrivet av sidra
jag är 16 år men jag provade baka och de blev jätte bra och goda men man behöver mer fyllning för att få smaken av kanel.🙋❤️
Svar till Kenneth Flodin Skrivet av Susanne
Vad roligt att läsa! Tack för att du skrev! ❤️
Skrivet av Kenneth Flodin
Jag har bakat en sats bullar till jul och trots att jag inte bakat på 10 år, så blev de supersmarriga!
Väldigt bra och enkelt att följa instruktionerna (trots att jag fyllt 70 år).
Hälsningar från Piteå!
Svar till Amina Skrivet av Susanne
Tack!
Skrivet av Amina
Hej dina recept är bara for ever
Svar till Nema Skrivet av Susanne
Vad trevligt att du tycker så! 💕
  1   2   3   4   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl