Lisa
Kanelbullar

Ingredienser:
Bulldeg:
- 50 g jäst för söta degar
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 2 krm salt
- 3 tsk malen kardemumma
- 11-13 dl (660-780 g) vetemjöl
Kanelfyllning:
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk kanel
Pensling:
- 1 st ägg
Garnering:
- ca 1 dl pärlsocker
Utrustning:
- 50 st bullformar
- ev. köksmaskin
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i 8-10 minuter med över- och undervärme
- 200 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med varmluftsfunktion
-
Smula ner jästen i en degbunke.
- 50 g jäst för söta degar
Smula jästen. -
Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det.
(OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.)
(Om det är kallare än 37°C gör däremot inte så mycket, jästen dör inte men jästiden blir lite längre.)
Smält smöret. Smöret har smält. Häll på mjölken. -
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.
Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
- 1 dl strösocker
- 2 krm salt
- 3 tsk malen kardemumma
Rör ut jästen i lite av degvätskan. Häll på resten. Tillsätt smaksättningen. Degvätskan. -
Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det.
(Att gräva med decilitermått i mjölpåsen är inte att rekommendera eftersom du nästan garanterat kommer ta alldeles för mycket mjöl eftersom det packas när man gräver och då blir det torra bullar.)
- 11-13 dl (660-780 g) vetemjöl
Mät upp vetemjöl. -
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.
Använd gärna köksmaskin. Arbeta in mjölet. Smidig och fin bulldeg. -
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.
Kanelbulledegen har jäst. -
Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt.
Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk kanel
Smör, socker och kanel till fyllningen. Fyllningen ihoprörd. -
När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du gör en sats).
Knåda degen. Dela degen i 2 delar. -
Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.
Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats) och rulla ihop.
Kavla ut degen. Bred på fyllning. Rulla ihop. -
Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.
Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.
Skär i skivor. Lägg i bullformar. -
Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden.
- 1 st ägg
Uppvispat ägg. -
Pensla försiktigt på de färdigjästa kanelbullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
- ca 1 dl pärlsocker
Pensla försiktigt på uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. -
Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills kanelbullarna fått fin gyllenbrun färg.
Grädda kanelbullarna i ugnen. -
Låt gärna kanelbullarna svalna på galler under bakhandduk.
Frys helst in de kanelbullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.
Färdiggräddade kanelbullar.
Bulldeg:
Utbakning och fyllning:
Pensling och garnering:
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Variationstips
En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g smör, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Lisa

webmaster
Jag gör dessa på 11dl mjöl.
Låt maskinen knåda degen i ca 10 min så glutenet får jobba.
I have a few problems; the amount of flour always seem to be not enough and the dough is usually sticking to the sides of the mixing bowl (1,3 litre mjöl). I always thought it was because of the type of flour I was using, (ingen vetemjöl av Svensk typ här i England), but now, having read the comments below I don't think it's the type of flour but rather the quantity.
The other problem I had was the amount of filling, the basic recipe is 75 g butter for the whole dough. That's not enough for me, so I use 75 g smör, 1 tsk kanel, 1/2 dl söcker, for each half of dough. But I think, I will do as you say, which is 100 g smör, because the buns are usually quite oily at the bottom of the cupcake forms.
My next problem was the dimensions the dough needs to be rolled out at. Your step-by-step guide solved that. Many thanks 😂
And the last problem of course is, there's no fresh yeast to be bought in the UK! I use dry yeast, which is mixed with the flour, sugar and salt. Then add the melted butter mixed with the milk.
The temperature of the liquid has to be 45 C when using dried yeast.
As a guide, it's 8 g dried yeast to 500 g of flour. The yeast packet doesn't come with instructions either!
While I'm writing this, I thought of checking Amazon and of course, there's fresh yeast to be bought there.
That means I will be using fresh yeast again in the future
I haven't tried your recipe as yet because I found this site today and I baked cinnamon buns last night!
I bought your app about half-an-hour ago and I think it will be very useful.
Once again, thank you very much. Stay safe 😊
Först och främst vill jag tacka så mycket för recepten.se, fantastiska recept alltså och även enkla!
Jag bor i England men föredrar fortfarande följa svenska recept.
Saknar kanelbullar väldigt men problemet är att färsk jäst inte finns här, har kollat och frågat överallt 😞
Undrade om du kanske hade alternativ till färsk jäst, jag hoppas att du kanske har recept med torrjäst istället???
Tacksam för svar

webmaster
Det enda problemet jag alltid haft är att jag kan inte riktigt bre på fyllningen. Det fastnar i degen en aning när jag stryker och detta pajar formen så att det blir ojämna när jag skär ut dem. Jag får nästan dutta på fyllningen. Vad kan detta bero på?

webmaster

webmaster
Måste bara ge Dig tummen upp för din hemsida, för detta är alltid toppen att leta bland recept i alla kategorier och så tydligt allt. Men jag har en liten fråga om du kanske kan tipsa mig. Mina bullar har en tendens att oftast fastna i bullformen, har provat olika märken på bullformar.

webmaster

webmaster
Väldigt bra och enkelt att följa instruktionerna (trots att jag fyllt 70 år).
Hälsningar från Piteå!

webmaster

webmaster