Recepten.se – Recept> Lunch> Pasta carbonara

Pasta carbonara

Gott och klassiskt recept på pasta carbonara, men på ett lite enklare sätt med hela ägg och grädde som blir extra gott.
pasta carbonara
Spaghetti carbonara är väldigt gott. Det här är ett enkelt (utan krångel med äggulor) och en mycket god variant på denna klassiska maträtt.
Skriv ut   Mejla
Tid: 25 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar, men med olivolja i vattnet.

    olivolja i pastavattnet
    Olivolja i pastavattnet.
    spaghettin kokar
    Spaghettin kokar.
  2. Skär bacon i små bitar om du inte köpt bacontärningar. Hacka den gula löken fint. Om du vill ha vitlök, hacka vitlöksklyftan fint.

    hackad lök och vitlök
    Hackad lök och vitlök.
  3. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek först baconet tills det blir knaperstekt. Lägg över på ett fat.

    Stek löken så den blir genomstekt. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt.

    stek bacon
    Stek bacon.
    knaperstekt bacon
    Knaperstekt bacon.
    färdigstekt bacon
    Färdigstekt bacon.
    genomstekt gul lök
    Genomstekt gul lök.
  4. Vispa under tiden ihop ägg och grädde. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen.

    Riv pamesanosten om du inte köpt färdigriven. Rör ner den rivna parmesanosten och salt.

    ägg och vispgrädde
    Ägg och vispgrädde.
    vispade ägg och grädde
    Vispade ägg och grädde.
    riven parmesanost
    Riven parmesanost.
    tillsätt riven parmesanost och salt
    Tillsätt riven parmesanost och salt.
    blandad smet
    Blandad smet.
  5. Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med knaperstekt bacon och lök.

    avhälld pasta
    Avhälld pasta.
    häll på stekt bacon och lök
    Häll på stekt bacon och lök.
    blanda
    Blanda.
  6. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked.

    Servera på tallrik och strö över grovmalen svartpeppar och gärna lite persilja.

    tillsätt äggblandningen
    Tillsätt äggblandningen.
    blanda, rör kraftigt
    Blanda, rör kraftigt.
    servera med grovmalen svartpeppar
    Servera med grovmalen svartpeppar.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (218 g): 591 kcal, 57 g kolhydrater, 27 g fett, 27 g protein

GI Tips

Använd fullkornsspaghetti.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven pasta carbonara håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av PastaScandinava
Bra recept på en enkel maträtt. Alla svenskar som tror sig vara experter på italiensk pasta är skrattretande. Det finns inga regler, man tar det man har. Italienska köket uppstod bland folket, där man tig det man hade. Att ha grädde i gör rätten mer aristokratisk och överklass.
Skrivet av Dacke
Riktigt gott. Alla hemma älskade denna carbonara. Ett tips är att spara stekflottet efter bacon och steka lök i det. Jag kan lova att ingen här hemma tänkte på att det inte är äkta;)
Skrivet av Kim Juhlin
I klassisk Carbonara ska det vara griskind, och ingen grädde.
Skrivet av Karin Norén
Hej gjorde ditt recept på carbonara så gott, hamnar oftast på dina recept när jag söker en specifikt maträtt du är bäst, överskådligt och tydliga. Tack
Skrivet av Tomas
Det här är ingen carbonara. En billig kopia...
Skrivet av Julianne Hahn
Det här receptet var perfekt för oss. Jag gillar upplägget med steg för steg bilderna. Tack
Skrivet av Kurt
Det här är toppen för en amatör. Ditt upplägg är fantastisk bra just med tanke på att du genom dina bilder visar hela förloppet
Jag är 85 år o blev tvungen lära mig laga mat för något år sedan
Jag tackar för din goda ide`"
Skrivet av Rebecca
Fantastiskt god carbonara! Tack ☺️
Skrivet av Kocken
Ptjaa... jag kan gå med på att det är din variant av pasta alla carbonara, men det receptet är inte en klassisk carbonara. Ska man göra den enligt konstens alla regler, alltså en klassisk variant, skall det bara vara äggula, pecorino och pastavatten som göra carbonaran krämig. Säger ingenting om fläskvalet för jag tycker själv man kan använda bacon men föredrar sidfläsk eller helst guanciale.
Skrivet av Noname
Snacka om uttråkande och läsa alla negativa kommentarer från alla som tror sig veta hur man lagar äkta Pasta Carbonara. Ni negavtia sitter och läxar upp om hur en äkta carbonara tillagas men har ni själv stått i ett italiensk kök och sett med egna ögon? El ni har läst resept på google där det står äkta?

Och innan ni klagar så läs vad som står först och kan ni inte läsa mer än det ni själva väljer så står det GOTT OCH KLASSIGT RECEPT MEN PÅ ETT LITE ENKLARE SÄTT står alltså ingenstant RECEPT PÅ ÄKTA PASTA CARBONARA.

Hurvidar man sen väljer grädde eller inte är la upp till var och en. Finns italienare som använder grädde och dom som inte precis som överallt i världen och står la ingen lag som säger ingen grädde.

Grunden i receptet är förenklad pasta carbonara sen om man väljer o kasta i andra ingredienser som faller en in i smaken är en frihet vi alla har, mat ska la vara gott och mättande.

Utöver så vill jag bara säga att jag är tacksam för detta recept då jag är ensamstående och verken har tid mm på o stå o laga mat som tar timmar och kostar 100tals kr att tillaga.

Och själv vill jag ha min pasta med rejält med "sås" så mkt grädde är ett ja för mig, lika så lök och svamp villet jag även frågar om att få i min pasta carbona när jag beställer det på restauranger.
Skrivet av Elina
Toppen recept som gjordes till middag idag. Mängden grädde och ägg blev perfekt för oss.. skulle nog till och med kunna ha lite mer grädde i nästa gång. .😊
Skrivet av Anna
Mycket uppskattat recept! Ibland lägger jag i extra ägg och extra grädde :)
Svar till Simon Skrivet av Susanne
Nej det blir ingen soppa, läs igenom beskrivningen noga och följ den. Återkom gärna om något är otydligt. Det här är ett väl beprövat recept så jag vågar lova dig att det inte är fel på receptet.
Skrivet av Simon
på tok för mycket grädde i receptet, blev bara en soppa av det hela men 50% mer bacon + 50% mer ost och bara rinner om skiten!
Svar till Mauricio Skrivet av Susanne
Tack, jag håller med!
Skrivet av Mauricio
Gott recept med äkta carbonara med grädde… CARBONARA och alla dessa dystra försvarare av den klassiska carbonaran från 40-talet… Bara för att det går att göra personliga och godare varianter gör den inte mindre carbonara för det. Naturligtvis är det inte den klassiska carbonaran men ärligt talat, en stor del av matlagningen är just att få experimentera nya varianter..
Skrivet av monica Danell
Super god carbonara tack Sussane
Skrivet av George Leon
Stort tack!
/G
Skrivet av karin
Bästa carbonara någonsin.! Det sa alla 6 personer som åt.
Parmesan osten gör mycket!
Skrivet av shanty
Snälla byt namn på denna rätt.. En Carbonara har igen grädde eller lök!
Och man använder lite av pastavattnet för att få ihop det!
Det innerhåller stärkelse och avslutar man med svartpeppar!4

Som tidigare skrev det är mer en pasta med baconsås!
Skrivet av Charkel
Rättelse på namnet på denna maträtt: Pasta med BACONSÅS
Skinksås/baconsås är jättegott! men det är ingen carbonara.
DET ÄR INGEN GRÄDDE I CARBONARA SÅ DÄRFÖR KAN DETTA OMÖJLIGEN KALLAS CARBONARA.
Skrivet av Jacob
Olja i vattnet? Nej. Kräm med ägg? Nej. För att laga spaghetti, vänta på att vattnet börjar koka, häll sedan in lite salt och slutligen pastan. Lägg baconet till äggen (fläskkinnet är den del som ska användas för det traditionella receptet) först efter att det har svalnat, annars får du en omelett. För att få en krämigare blandning är det till slut möjligt att tillsätta lite kokvatten, men det senare är bara för experter.
Skrivet av Christoffer
Gjorde den med havregrädde och riven tacoost med gott resultat. 🙂
Skrivet av Ulrika
Toppenbra recept!
Skrivet av Sebastian
Är så förbannad nu att jag klankar ner på fel recept! Glöm tidigare kommentar, jag var här inne för att jämföra Ica’s carbonara recept som min kommentar handlar om.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl