Hem > Recept > Saffransostkaka Saffransostkaka 💬 4 kommentarer En mycket god härlig ostkaka med smak av saffran. Passar perfekt till jul, nyår och påsk. Enkelt recept med liten arbetsinsats som måste provas! Saffransostkaka serverad med vispad grädde och hallon. Tid: 1 h och 20 minuter, varav 20 minuters jobb 6 portioner Ingredienser: Ostkaka: 0,5 g saffran 0,5 dl sötmandel 3 st ägg 4 msk strösocker 1 krm salt 0,5 dl vetemjöl 500 g keso 2 dl vispgrädde eller 2 dl mjölk Servering: 3 dl vispgrädde 3 dl färska eller frysta bär t.ex. hallon, blåbär, björnbär eller sylt Utrustning: 1 st ugnsform som rymmer minst 1 liter Ugn: Lär dig mer om ugnsinställningarSå gör du med en varmluftsugn 175 °C i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter med över- och undervärme Gör så här: Visa bilder steg för steg Sätt på ugnen på 175°C. Smörj en ugnsform som rymmer minst 1 liter. Tips: Använd gärna en liten slickepott för att smörja med smör så slipper du kladd. Sätt på ugnen på 175°C.Stöt gärna saffranet tillsammans med 1 tsk strösocker i en mortel. Det är inte nödvändigt men gör att man får ut mer saffranssmak i ostkakan. Hacka mandeln grovt. Använd en vass kniv eller kör i mixer. Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet. Tillsätt saffran (det du mortlat tidigare eller bara saffranet som det är), salt och vetemjöl. Vispa till en jämn smet. Tillsätt keso, den grovhackade mandeln och grädden (eller mjölken). Vispa till en jämn lös smet. Häll smeten i den smorda ugnsformen. Grädda ostkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 50-60 minuter. Ostkakan ska få lite färg ovanpå och i kanterna. Låt ostkakan svalna. Servera ljummen med bär och vispad grädde. GI Tips: Ostkakan har medel-GI, men lågt GI för att vara en efterrätt så ta gärna en bit med gott samvete. Hållbarhet och förvaring: Saffransostkakan är godast nygräddad men kan sparas i kylskåp upp till 5 dagar. Värm till ljummen i mikron före servering. Se även dessa recept | Baka till jul | Efterrätter | GI | Julmat | Påsk | Äppelostkaka Ostkaka Ostkaka med keso Cheesecake Klassisk cheesecake Saffranskaka Saffranspannacotta Ostkaka LCHF Kommentarer och betyg Namn: * E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att: skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com Betyg: Det är frivilligt att sätta betyg. Sätt endast betyg om du gjort receptet. Förklara varför du satt det betyg du satt. Meddelande: * Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. Posta kommentar ✏️ Skrivet av Tom Persson 2020-12-24 23:13 Hej kan man frysa denna kaka? ✏️ Skrivet av Kicki Pettersson 2020-02-22 19:34 Ostkaka ⭐ webmaster 💬 Svar till ullbritt ✏️ Skrivet av Susanne 2016-12-28 23:48 Ja visst är den god! :) Roligt att du tyckte om saffransostkakan! ✏️ Skrivet av ullbritt 2016-12-25 22:40 Oväntat goda /ullbritt Visa alla kommentarer
⭐ webmaster 💬 Svar till ullbritt ✏️ Skrivet av Susanne 2016-12-28 23:48 Ja visst är den god! :) Roligt att du tyckte om saffransostkakan!