Pepparkakor

Baka dessa goda pepparkakor, ett av våra mest klassiska julrecept. Det här receptet är väl beprövat och ger mycket goda kakor med pepparkakskryddorna ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor till lucia och jul eller andra tillfällen.

Hembakade kakor är så mycket godare än köpta och man slipper tillsatser och råvaror av sämre kvalité. Det är inte svårt att baka själv, men lite tid och tålamod krävs.

Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid eftersom den behöver minst ett dygn i kylskåp.

Pepparkakor
Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan
ca 300 st

Ingredienser:

Pepparkaksdeg:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200-225 °C i mitten av ugnen i 4-5 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Så här bakar du pepparkakor:

  1. Mät upp smör, strösocker och ljus sirap och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fortare.

    pepparkakor steg 1: smör, strösocker, ljus sirap
    Smör, strösocker, ljus sirap.
  2. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd en köksmaskin med mördegsvispar eller elvisp med degkrokar som du kan använda genom alla steg i receptet tills pepparkaksdegen är klar.

    (Köksmaskin med mördegsvispar är att föredra eftersom detta blir en ganska tung deg med mycket vetemjöl.)

    smör, strösocker och sirap blandat
    Smör, strösocker och sirap blandat.
  3. Tillsätt sedan ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Rör ihop till en jämn smet.

    kryddor och bikarbonat tillsätts
    Tillsätt kryddor och bikarbonat.
    smör, socker, sirap, kryddor och bikarbonat blandat
    Rör ihop allt.
  4. Häll på vattnet.

    vatten tillsätts till smeten
    Häll på vatten.
  5. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått för då är risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl.)

    Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Om du inte använder någon maskin till detta så knåda in mjölet för hand på ett bakbord.

    vetemjöl uppmätt i litermått
    Mät upp vetemjöl.
    vetemjöl arbetas in med köksmaskin
    Arbeta in vetemjöl.
    pepparkakor steg 5: pepparkaksdegen klar
    Pepparkaksdegen klar.
  6. Svep in pepparkaksdegen i plastfolie och lägg in i kylen minst 1 dygn.

    pepparkaksdegen insvept i plastfolie
    Pepparkaksdegen insvept i plastfolie.
  7. Utbakning:

  8. Tag fram en bit i taget av pepparkaksdegen och kavla ut den tunn på ett bakbord.

    pepparkaksdegen utkavlad
    Kavla ut degen.
  9. Tag ut pepparkakor med mått, ta loss från bakbordet med hjälp av en tunn stekspade och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper.

    (Pepparkakorna blir jämnare och finare om man inte använder bakplåtspapper.)

    pepparkaksmått används för att trycka ut pepparkakor
    Använd pepparkaksmått.
    ogräddade pepparkakor på en plåt
    Lägg på plåtar.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 200-225°C i 4-5 minuter.

    Tag loss pepparkakorna direkt från plåten och lägg på plant underlag för att svalna, detta gäller framförallt om du inte använder bakplåtspapper eftersom pepparkakorna då kan fastna i plåten och lätt gå sönder.

    pepparkakor gräddas i ugnen
    Grädda pepparkakorna.
    färdiggräddade pepparkakor på en plåt
    Gräddade pepparkakor.

Näringsvärden

Näringsvärde per pepparkaka (7 g): 26 kalorier, 4 g kolhydrater, 1 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Planeringstips

Gör pepparkaksdegen i god tid, minst ett dygn innan utbakning och gräddning. Pepparkaksdegen håller sig minst 3 veckor i kylskåp eller minst 3 månader i frysen. Tänk på att plasta in den så den inte torkar.

Hållbarhet och förvaring

Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till viviann vallgren Skrivet av Susanne
Ja visst! Det går bra att halvera receptet! 👍 Det är ju en stor deg så det kan verkligen räcka med hälften om man inte har familjemedlemmar som smygäter av degen för då behövs en stor om det ska bli något kvar att baka av. 🙈😉 Vad roligt att du tycker om mina recept! 😊 God Jul!
Skrivet av viviann vallgren
Du har så många fina - goda recept

En sak jag inte bakat någonsin - det är pepparkakor

Visst kan jag halvera receptet ditt ? så i stället för 300
blir det ca 150

Hoppas på svar !

Mvh Viviann
Svar till Fabiola Skrivet av Susanne
Du får inte den rätta pepparkakssmaken om du byter ut sirap mot honung så det skulle jag avråda ifrån.
Skrivet av Fabiola
Kan jag användå flyttande honung istället av sirap och om ja ska det vara samma mängd?
Svar till Emil Skrivet av Susanne
Tack, jag har uppdaterat receptet me det nu!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest