Hem > Recept > Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås 💬 9 kommentarer Gott och lyxigt recept på ankbröst med en söt potatispuré och en syrlig vinsås. Det söta och syrliga blir riktigt gott ihop med det möra fina köttet som man får salta lite. Ankbröst serverat med sötpotatispuré, sallad och den syrliga såsen. Tid: 1 timme 4 portioner Ingredienser: 600 g (2-4 st) ankbröst med skinn smör att steka i salt svartpeppar Sötpotatispuré: 600 g sötpotatis 400 g potatis 1 dl vispgrädde Syrlig vinsås: 3 st schalottenlökar 1 msk olivolja 1 dl rött matlagningsvin 0,5 dl balsamvinäger 1 msk kalvfond (eller annan fond) 0,5 dl vatten 0,5 tsk salt 0,5 krm malen svartpeppar Glutenfritt Utrustning: mixer eller matberedare Ugn: Lär dig mer om ugnsinställningarSå gör du med en varmluftsugn 200 °C i mitten av ugnen i 6-8 minuter med över- och undervärme Gör så här: Visa endast textinstruktioner Den här receptbeskrivningen är upplagd så att man ska kunna följa den för att få ankbröstet, potatispurén och såsen att bli klara samtidigt. Sätt på ugnen på 200°C. Se till att ankbrösten är helt tinade om frysta används. Förbered potatisen: Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och salt. (Låt stå så länge.) 600 g sötpotatis 400 g potatis Skalad potatis och sötpotatis. Potatis och sötpotatis i bitar. Med vatten och salt. Förbered såsen: Hacka schalottenlöken fint. Hetta upp oljan i en såskastrull, sänk värmen och stek löken några minuter tills den blivit blank och fin. Ta därefter av kastrullen från plattan och häll på rödvin, balsamvinäger, fond, vatten, salt och peppar och smaka av. Det ska smaka syrligt. Man kan om man vill späda med vatten om man vill ha en mildare smak. (Låt detta stå tills vidare.) 3 st schalottenlökar 1 msk olivolja 1 dl rött matlagningsvin 0,5 dl balsamvinäger 1 msk kalvfond (eller annan fond) 0,5 dl vatten 0,5 tsk salt 0,5 krm malen svartpeppar Hackad schalottenlök. Olja i en såskastrull. Löken är blank och fin. Häll på resten av ingredienserna till såsen. Skär ett rutmönster på skinnsidan av ankbrösten med en vass kniv. Hetta upp oljan i en stekpanna samtidigt som du låter potatisarna koka upp. Låt potatisarna koka ca 15 minuter samtidigt som du tillagar ankbrösten i kommande steg. 600 g (2-4 st) ankbröst med skinn smör att steka i Skär rutmönster. Dags att börja steka. Koka potatisen. Stek ankbrösten först med skinnsidan ner ca 7 minuter på hög värme. Salta och peppra. Eftersom detta brukar skvätta ganska mycket så är ett tips att använda ett stekpannestänkskydd. Vänd på ankbröstet och stek lite kortare tid på andra sidan ca 4 minuter. Lägg därefter över ankbrösten i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen i 200°C i 6-8 minuter. salt svartpeppar Stek på ena sidan. Använd gärna stänkskydd. Stek på andra sidan. Ankbrösten i ugnsform. I ugnen. Sätt på såskastrullen på medelvarm värme och låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt koka på svag värme ca 5 minuter, du kan röra lite då och då så det går bra att ta hand om potatisarna under tiden: Nu eller under tiden ankbrösten är i ugnen så bör potatisarna blivit klara. Häll av vattnet från potatisarna. Häll på grädden och mixa till en slät puré med mixerstav (eller mixa i en matberedare). 1 dl vispgrädde Låt såsen koka upp. Såsen är klar. Häll av vattnet. Häll på grädde. Mixa. Sötpotatispuré. När ankbrösten är klara, låt dem vila några minuter. Skär sedan upp dem i sneda skivor. Servera några skivor per portion, en klick potatispuré och den syrliga rödvinssåsen och njut. Ankbrösten får vila. Ankbröst i skivor. Servera. Se även dessa recept | Fågel | Huvudrätter | Nyår | Asiatisk oxfilé Burgundisk oxfilé Citronmarinerad lammstek Helstekt inlindad kotlettrad med pesto Ugnsbakad lammstek under örttäcke med mintsås Marinerad fläskfilé med citron Lättrimmad ugnsbakad lax Helstekt entrecôte Kommentarer och betyg Namn: * E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att: skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com Betyg: Det är frivilligt att sätta betyg. Sätt endast betyg om du gjort receptet. Förklara varför du satt det betyg du satt. Meddelande: * Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. Posta kommentar ⭐ webmaster 💬 Svar till Ingegerd Mattsson ✏️ Skrivet av Susanne 2017-05-31 12:53 Så trevligt att ni alla tyckte om receptet! Tack för att du skrev! ✏️ Skrivet av Ingegerd Mattsson 2017-05-30 22:32 Jag kan säga att detta blev kanon gott. Till och med vårat kräsna äldsta barnbarn åt i mängder. ⭐ webmaster 💬 Svar till Monkan ✏️ Skrivet av Susanne 2015-01-06 01:42 Tack detsamma! Trevligt att det blev bra! :) ✏️ Skrivet av Monkan 2015-01-01 13:15 Hej och gott nytt år! Lagade ankbröst från din sida till nyårsafton. Väldigt gott! Tack för tips och inspiration./Monkan 💬 Svar till Susanne ✏️ Skrivet av TONY 2013-10-02 15:08 BRA SKALL TÄNKA PÅ DET NEXT TIME HÄLSN. TONY Visa alla kommentarer
⭐ webmaster 💬 Svar till Ingegerd Mattsson ✏️ Skrivet av Susanne 2017-05-31 12:53 Så trevligt att ni alla tyckte om receptet! Tack för att du skrev!
✏️ Skrivet av Ingegerd Mattsson 2017-05-30 22:32 Jag kan säga att detta blev kanon gott. Till och med vårat kräsna äldsta barnbarn åt i mängder.
⭐ webmaster 💬 Svar till Monkan ✏️ Skrivet av Susanne 2015-01-06 01:42 Tack detsamma! Trevligt att det blev bra! :)
✏️ Skrivet av Monkan 2015-01-01 13:15 Hej och gott nytt år! Lagade ankbröst från din sida till nyårsafton. Väldigt gott! Tack för tips och inspiration./Monkan