Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås

Ingredienser:
- 600 g (2-4 st) ankbröst med skinn
- smör att steka i
- salt
- svartpeppar
Sötpotatispuré:
- 600 g sötpotatis
- 400 g potatis
- 1 dl vispgrädde
Syrlig vinsås:
- 3 st schalottenlökar
- 1 msk olivolja
- 1 dl rött matlagningsvin
- 0,5 dl balsamvinäger
- 1 msk kalvfond (eller annan fond)
- 0,5 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm malen svartpeppar
Utrustning:
-
mixer
eller matberedare
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 6-8 minuter med över- och undervärme
-
Den här receptbeskrivningen är upplagd så att man ska kunna följa den för att få ankbröstet, potatispurén och såsen att bli klara samtidigt.
Sätt på ugnen på 200°C. Se till att ankbrösten är helt tinade om frysta används.
Förbered potatisen: Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och salt. (Låt stå så länge.)
- 600 g sötpotatis
- 400 g potatis
Skalad potatis och sötpotatis. Potatis och sötpotatis i bitar. Med vatten och salt. -
Förbered såsen:
Hacka schalottenlöken fint.
Hetta upp oljan i en såskastrull, sänk värmen och stek löken några minuter tills den blivit blank och fin.
Ta därefter av kastrullen från plattan och häll på rödvin, balsamvinäger, fond, vatten, salt och peppar och smaka av. Det ska smaka syrligt. Man kan om man vill späda med vatten om man vill ha en mildare smak. (Låt detta stå tills vidare.)
- 3 st schalottenlökar
- 1 msk olivolja
- 1 dl rött matlagningsvin
- 0,5 dl balsamvinäger
- 1 msk kalvfond (eller annan fond)
- 0,5 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm malen svartpeppar
Hackad schalottenlök. Olja i en såskastrull. Löken är blank och fin. Häll på resten av ingredienserna till såsen. -
Skär ett rutmönster på skinnsidan av ankbrösten med en vass kniv.
Hetta upp oljan i en stekpanna samtidigt som du låter potatisarna koka upp. Låt potatisarna koka ca 15 minuter samtidigt som du tillagar ankbrösten i kommande steg.
Skär rutmönster. Dags att börja steka. Koka potatisen. -
Stek ankbrösten först med skinnsidan ner ca 7 minuter på hög värme. Salta och peppra. Eftersom detta brukar skvätta ganska mycket så är ett tips att använda ett stekpannestänkskydd.
Vänd på ankbröstet och stek lite kortare tid på andra sidan ca 4 minuter.
Lägg därefter över ankbrösten i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen i 200°C i 6-8 minuter.
Stek på ena sidan. Använd gärna stänkskydd. Stek på andra sidan. Ankbrösten i ugnsform. I ugnen. -
Sätt på såskastrullen på medelvarm värme och låt koka upp och sänk sedan värmen.
Låt koka på svag värme ca 5 minuter, du kan röra lite då och då så det går bra att ta hand om potatisarna under tiden: Nu eller under tiden ankbrösten är i ugnen så bör potatisarna blivit klara.
Häll av vattnet från potatisarna. Häll på grädden och mixa till en slät puré med mixerstav (eller mixa i en matberedare).
- 1 dl vispgrädde
Låt såsen koka upp. Såsen är klar. Häll av vattnet. Häll på grädde. Mixa. Sötpotatispuré. -
När ankbrösten är klara, låt dem vila några minuter. Skär sedan upp dem i sneda skivor.
Servera några skivor per portion, en klick potatispuré och den syrliga rödvinssåsen och njut.
Ankbrösten får vila. Ankbröst i skivor. Servera.

webmaster

webmaster
Lagade ankbröst från din sida till nyårsafton. Väldigt gott! Tack för tips och inspiration./Monkan

webmaster
Antar att du har induktionshäll eller gasspis och att max värme är 12?
Sedan kanske det här inte riktigt fungerar på en vanlig spis eftersom den tar 2-3 ggr så lång tid innan den blir varm och då blir det inte lika knaprigt?
Men jag som har induktionshäll kan ju göra detta dock måste jag tänka på att anpassa även för vanliga spisar när jag skriver mina recept eftersom alla inte har induktion eller gas.
alltid lika goda o knapriga samt saftiga, lärde mig detta då jag var i shanghaj, bästa hälsn. tony