Ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås

Gott och lyxigt recept på ankbröst med en söt potatispuré och en syrlig vinsås. Det söta och syrliga blir riktigt gott ihop med det möra fina köttet som man får salta lite.
Ankbröst med sötpotatispuré
Tid: 1 timme
4 portioner

Ingredienser:

Sötpotatispuré:

Syrlig vinsås:

Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 6-8 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Den här receptbeskrivningen är upplagd så att man ska kunna följa den för att få ankbröstet, potatispurén och såsen att bli klara samtidigt.

    Sätt på ugnen på 200°C. Se till att ankbrösten är helt tinade om frysta används.

    Förbered potatisen: Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och salt. (Låt stå så länge.)

    instruktion steg 1.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Skalad potatis och sötpotatis.
    instruktion steg 1.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Potatis och sötpotatis i bitar.
    instruktion steg 1.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Med vatten och salt.
  2. Förbered såsen:

    Hacka schalottenlöken fint.

    Hetta upp oljan i en såskastrull, sänk värmen och stek löken några minuter tills den blivit blank och fin.

    Ta därefter av kastrullen från plattan och häll på rödvin, balsamvinäger, fond, vatten, salt och peppar och smaka av. Det ska smaka syrligt. Man kan om man vill späda med vatten om man vill ha en mildare smak. (Låt detta stå tills vidare.)

    instruktion steg 2.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Hackad schalottenlök.
    instruktion steg 2.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Olja i en såskastrull.
    instruktion steg 2.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Löken är blank och fin.
    instruktion steg 2.4 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Häll på resten av ingredienserna till såsen.
  3. Skär ett rutmönster på skinnsidan av ankbrösten med en vass kniv.

    Hetta upp oljan i en stekpanna samtidigt som du låter potatisarna koka upp. Låt potatisarna koka ca 15 minuter samtidigt som du tillagar ankbrösten i kommande steg.

    instruktion steg 3.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Skär rutmönster.
    instruktion steg 3.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Dags att börja steka.
    instruktion steg 3.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Koka potatisen.
  4. Stek ankbrösten först med skinnsidan ner ca 7 minuter på hög värme. Salta och peppra. Eftersom detta brukar skvätta ganska mycket så är ett tips att använda ett stekpannestänkskydd.

    Vänd på ankbröstet och stek lite kortare tid på andra sidan ca 4 minuter.

    Lägg därefter över ankbrösten i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen i 200°C i 6-8 minuter.

    instruktion steg 4.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Stek på ena sidan.
    instruktion steg 4.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Använd gärna stänkskydd.
    instruktion steg 4.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Stek på andra sidan.
    instruktion steg 4.4 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Ankbrösten i ugnsform.
    instruktion steg 4.5 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    I ugnen.
  5. Sätt på såskastrullen på medelvarm värme och låt koka upp och sänk sedan värmen.

    Låt koka på svag värme ca 5 minuter, du kan röra lite då och då så det går bra att ta hand om potatisarna under tiden: Nu eller under tiden ankbrösten är i ugnen så bör potatisarna blivit klara.

    Häll av vattnet från potatisarna. Häll på grädden och mixa till en slät puré med mixerstav (eller mixa i en matberedare).

    instruktion steg 5.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Låt såsen koka upp.
    instruktion steg 5.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Såsen är klar.
    instruktion steg 5.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Häll av vattnet.
    instruktion steg 5.4 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Häll på grädde.
    instruktion steg 5.5 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Mixa.
    instruktion steg 5.6 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Sötpotatispuré.
  6. När ankbrösten är klara, låt dem vila några minuter. Skär sedan upp dem i sneda skivor.

    Servera några skivor per portion, en klick potatispuré och den syrliga rödvinssåsen och njut.

    instruktion steg 6.1 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Ankbrösten får vila.
    instruktion steg 6.2 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Ankbröst i skivor.
    instruktion steg 6.3 ankbröst med sötpotatispuré och syrlig vinsås
    Servera.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Joe
Toppen!
Svar till Ingegerd Mattsson Skrivet av Susanne
Så trevligt att ni alla tyckte om receptet! Tack för att du skrev!
Skrivet av Ingegerd Mattsson
Jag kan säga att detta blev kanon gott. Till och med vårat kräsna äldsta barnbarn åt i mängder.
Svar till Monkan Skrivet av Susanne
Tack detsamma! Trevligt att det blev bra! :)
Skrivet av Monkan
Hej och gott nytt år!
Lagade ankbröst från din sida till nyårsafton. Väldigt gott! Tack för tips och inspiration./Monkan

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest