Jag la i riven vitlök,
å brytbröd till all slags mat,,,
Kan rekommenderas ni som älskar vitlök,
mvh
kenny
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37°C.
(Rör om med en sked i botten och stoppa ner ett finger, när det varken känns varmt eller kallt så är det rätt temperatur, tag då bort kastrullen från värmen direkt).
Häll över lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt sedan resten av vattnet.
Tillsätt olja, sirap och salt. Rör om.
Tillsätt lantbrödsmjölet och blanda.
(För att mäta rätt häller man upp mjölet i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket.)
Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. När degen börjar släppa bunkens kanter är den klar.
(Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket.)
Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek, det tar ca 1 timme.
(Kolla gärna hur jäsningen går efter ca 45 minuter. Tiden det tar beror på inomhustemperatur och degvätskans temperatur. Låt jäsningen ta den tid den behöver. Brödet blir bara godare om jäsningen tar längre tid tycker jag så har man tid kan man sänka degtemperaturen ett par grader och jäsa degen lite svalare. Det viktigaste är att inte ta en varmare degvätska för vid 40°C dör jästen.)
Tag upp degen på en mjölad bänk och knåda igenom den. Dela en sats i 6 delar och baka ut till 6 baguetter. Använd lite extra vetemjöl om det behövs om degen är för kladdig. Lägg dem på baguetteplåtar eller plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 18 minuter tills de fått lite färg.
Låt svalna på baguetteplåt eller galler under bakhandduk.
Det kan bero på att det inte fick jäsa ordentligt i andra jäsningen. Prova att jäsa 5-10 minuter längre nästa gång i andra jäsningen. Jäsningstiden beror på rumstemperatur, har man svalare så tar det längre tid, varmare så går det fortare.
Bra att de blev goda ändå! ;)