Recepten.se – Recept> Bröd> Matiga baguetter

Matiga baguetter

Baka dessa goda lite mer matiga baguetter till utflykten eller för att servera till maten. Receptet är enkelt och man kan använda både vanlig plåt eller baguetteplåtar.
baguetter
Goda och matiga baguetter. Passar bra att skära upp i små bitar och servera till lunch eller middag. De passar också bra att att göra utflyktssmörgåsar av.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 2 timmar
Mängd: 6 baguetter

Ingredienser:

Laktosfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 18 minuter

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g jäst för söta degar
    matiga baguetter steg 1: smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Värm vattnet till 37°C.

    (Rör om med en sked i botten och stoppa ner ett finger, när det varken känns varmt eller kallt så är det rätt temperatur, tag då bort kastrullen från värmen direkt).

    matiga baguetter steg 2: ljummet vatten
    Ljummet vatten.
  3. Häll över lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt sedan resten av vattnet.

    matiga baguetter steg 3: jästen upplöst
    Jästen upplöst.
  4. Tillsätt olja, sirap och salt. Rör om.

    • 1 msk olja t.ex. rapsolja, olivolja eller matolja
    • 1 msk brödsirap eller ljus sirap
    • 1 tsk salt
    matiga baguetter steg 4: olja, sirap och salt tillsatt
    Olja, sirap och salt tillsatt.
  5. Tillsätt lantbrödsmjölet och blanda.

    (För att mäta rätt häller man upp mjölet i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket.)

    matiga baguetter steg 5: lantbrödsmjöl tillsatt
    Lantbrödsmjöl tillsatt.
  6. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. När degen börjar släppa bunkens kanter är den klar.

    (Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket.)

    matiga baguetter steg 6: arbetar in mjölet
    Arbetar in mjölet.
  7. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek, det tar ca 1 timme.

    (Kolla gärna hur jäsningen går efter ca 45 minuter. Tiden det tar beror på inomhustemperatur och degvätskans temperatur. Låt jäsningen ta den tid den behöver. Brödet blir bara godare om jäsningen tar längre tid tycker jag så har man tid kan man sänka degtemperaturen ett par grader och jäsa degen lite svalare. Det viktigaste är att inte ta en varmare degvätska för vid 40°C dör jästen.)

    matiga baguetter steg 7: degen före jäsning
    Degen före jäsning.
    matiga baguetter steg 7: degen efter jäsning
    Degen efter jäsning.
  8. Tag upp degen på en mjölad bänk och knåda igenom den. Dela en sats i 6 delar och baka ut till 6 baguetter. Använd lite extra vetemjöl om det behövs om degen är för kladdig. Lägg dem på baguetteplåtar eller plåtar med bakplåtspapper.

    matiga baguetter steg 8: knåda degen
    Knåda degen.
    ojästa baguetter på baguetteplåt
    Hälften av den utbakade degen på baguetteplåt.
  9. Låt jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter.

    matiga baguetter steg 9: färdigjästa baguetter
    Färdigjästa baguetter.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 18 minuter tills de fått lite färg.

    Låt svalna på baguetteplåt eller galler under bakhandduk.

    matiga baguetter steg 10: gräddade baguetter
    Gräddade baguetter.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per baguette (234 g): 506 kcal, 99 g kolhydrater, 5 g fett, 14 g protein

Serveringstips

Servera uppskuren i ca 5-6 cm långa bitar som tillbehör till lunch eller middag.

Tips & tricks

Passar bra att göra utflyktsmackor av. Skär dem på längden och fyll dem med ägg, skinka, sallad eller vad du vill ha.

GI Tips

Baguetterna innehåller en del vetemjöl och har därför medelhögt GI.

Hållbarhet och förvaring

Baguetterna går bra att frysa och håller sig då 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av kenny
Hej ett tips till
Jag la i riven vitlök,

å brytbröd till all slags mat,,,
Kan rekommenderas ni som älskar vitlök,
mvh
kenny
Svar till Susanne Skrivet av Maria
tack för svaret de blev jättegoda jag äter en nu!!
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Ja du kan byta ut lantbrödsmjölet mot en blandning av t.ex. en tredjedel rågmjöl och resten rågsikt eller vetemjöl.
Skrivet av Maria
går det att ta bort lantbrödsmjöl?
Svar till Luiza Skrivet av Susanne
Ja det kan man så länge man får en bra balans mellan grövre mjöl och vetemjöl. Lantbrödsmjöl är ju en mjölmix med både grovt och mindre grovt mjöl. Om man tar för mycket grovt mjöl så blir brödet tungt och kompakt och jäser dåligt.
Skrivet av Luiza
kan man byta ut vanlig mjöl till fullkornsmjöl?
Svar till Anna Skrivet av Susanne

Det kan bero på att det inte fick jäsa ordentligt i andra jäsningen. Prova att jäsa 5-10 minuter längre nästa gång i andra jäsningen. Jäsningstiden beror på rumstemperatur, har man svalare så tar det längre tid, varmare så går det fortare.

Bra att de blev goda ändå! ;)

Skrivet av Anna
Hm, när jag gjorde mina så gjorde jag snitt i dem, uppe på, men de bestämde sig för att spricka ändå och i sidorna? Jag har aldrig bakat bröd förr så om någon vill berätta vad jag gjorde för fel så blir jag glad! Inte för att de blev mindre goda... ;)
Skrivet av Anna
Mmm, ser lovande ut. Aldrig bakat bröd ensam förut, bara som liten tillsammans med mamma! Jag hoppas det går bra. x)
Skrivet av Susanne
Du menar jäst för surdeg (jästpaketen med blå text). Det går nog bra det med även om jästpaketen med röd text (för söta degar) är optimalare och kanske jäser något bättre eftersom degen innehåller sirap. Men jag har provat en del andra liknande brödrecept med båda sorters jäst och jag har inte märkt någon större skillnad, så det går säkert bra.
Skrivet av hallådär
Vanlig jäst, går det bra eller blir det något helt annat då?
Skrivet av Susanne
Svar till amatörbagaren: Det är en mjölblandning som är god och nyttig. Kolla i affären på mjölhyllan så hittar du lantbrödsmjöl.
Skrivet av Amatörbagare
Och vad är lantbrödsmjöl???
Skrivet av Sussi
Ja, man hade ju alla "råvaror" hemma så varför inte?! Jag hör av mig igen då jag vet hur de smakade ;)
Skrivet av Louiza
Gott värt att pröva!
Skrivet av Anders
vad spännande med hemmabakat
Skrivet av cissi
var jättesuger på baugetter & orkade inte leta igenom böckerna hemma.. å ajg sökte på internet å hittade det här receptet... värt ett förök :D
Skrivet av Hanna
Detta ska jag prova:)
  1
Recept och foto: Susanne Jarl