Äggulor
Recept med Äggulor
Näringsvärden
Vikt-Volym
Äggulan utgör en tredjedel av ägget. Äggulan är fetare och innehåller mindre protein än äggvitan.
Äggulor koagulerar (stelnar) vid 65-70°C men temperaturen höjs beroende på vad äggulorna blandas med. När man blandar äggulor med stärkelse (t.ex. potatismjöl) så höjs temperaturen då äggulorna koagulerar till 85°C.
En äggula i ett mediumägg brukar väga ca 15-20 g.
Äggulor ingår ofta som ingrediens i såser eller krämer där äggulorna gör så att såsen eller krämen får en tjockare konsistens.
Man kan också använda äggulor till att pensla bröd och att blanda i potatiskaka för att få extra färg på den.
Om man har många äggulor över så kan man alltid göra glass av dem. I många glassrecept där man även använder äggvitorna (vispar upp dem och vänder ner i smeten) så kan man hoppa över äggvitorna och bara använda äggulorna.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av äggulor.
Energi: | 326 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0.2 g |
Protein: | 16.4 g |
Fett: | 33 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Ägg brukar finnas i kyldisken i närheten av mejerivaror.GI tips:
Äggulor har lågt GI och kan ätas av den som följer GI-metoden.Hållbarhet och förvaring:
Äggulor kan förvaras i kylskåp med plastfolie över eller i en burk med tätslutande lock. Äggulorna håller sig 1-2 dygn.Pris:
Ägg brukar kosta 1-3 kr/st.Vad väger äggulor?
Måttomvandla äggulor mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!
Läs gärna:
- Allergisk mot ägg? - Produkter att ersätta ägg med och information.