Recepten.se – Recept> Tårtor & bakelser> Chokladmarängtårta

Chokladmarängtårta

Mycket god chokladmarängtårta. Den är som en klassisk marängtårta fast med kakao i sockerkakssmeten. Mycket god och uppskattad tårta!
chokladmarängtårta
Chokladmarängtårtan blir hög och fin. Den är också enkel att göra med bara en fyllning. Det är bara att lägga ihop den!
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 ½ timme
Mängd: 10 bitar

Ingredienser:

Bottnar chokladsockerkaksdel:

Bottnar marängdel:

Fyllning:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ta fram den form eller formar du ska använda. Välj antingen en långpanna ca 20x35 cm och klä den med bakplåtspapper eller också väljer du två runda formar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter som du smörjer och bröar, antingen med ströbröd eller kokosflingor.

    Gör du tårtan i långpanna så får du en rektangulär tårta (man delar marängen på mitten och lägger i två lager). Gör man tårtan i runda formar får man en rund tårta, varje form ger en tårtbotten. Jag gör oftast tårtan i runda formar.

    Om du vill göra tårtan i runda formar kontrollera gärna att formarna du använder går in i ugnen samtidigt så slipper du grädda en i taget. Tänk också på att inte välja större form än angiven, ca 20 cm i diameter för det blir svårt att breda ut smeten då.

    instruktion steg 1 chokladmarängtårta
    Runda formar smorda och beströdda med kokosflingor.
  2. Mät upp smör och strösocker. Låt gärna detta stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    instruktion steg 2.1 chokladmarängtårta
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 2.2 chokladmarängtårta
    Smör och socker blandat.
  3. Tillsätt bakpulver och kakao. Rör ihop till en jämn smet (gärna med elvisp).

    instruktion steg 3.1 chokladmarängtårta
    Tillsätt bakpulver och kakao.
    instruktion steg 3.2 chokladmarängtårta
    En jämn smet.
  4. Dela äggen, ett i taget. Lägg äggulan i smeten och vispa till en jämn smet (för varje äggula). Häll äggvitorna i en torr och fettfri djup bunke som du senare ska vispa dem i.

    instruktion steg 4.1 chokladmarängtårta
    Tillsätt en äggula i taget.
    instruktion steg 4.2 chokladmarängtårta
    En jämn smet.
    instruktion steg 4.3 chokladmarängtårta
    Äggvitorna.
  5. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (gärna med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (När du mäter upp vetemjölet - gräv helst inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket och då blir smeten svår att breda ut. Häll upp mjölet eller väg det.)

    instruktion steg 5.1 chokladmarängtårta
    Tillsätt vetemjöl och mjölk.
    instruktion steg 5.2 chokladmarängtårta
    Sockerkakssmeten klar.
  6. Bred ut smeten i formen/formarna. Häll ut smeten på mitten och ta sedan en slickepott eller kniv och bred inifrån och ut, var försiktig eftersom det fastnar och det är lätt att det smorda och bröade från formen släpper och följer med. Du behöver inte breda ut smeten precis ända ut i kanterna.

    instruktion steg 6 chokladmarängtårta
    Smeten utbredd.
  7. Gör rent visparna, viktigt att de är fettfria och torra. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

    Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett fast skum igen, det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

    instruktion steg 7.1 chokladmarängtårta
    Äggvitorna vispade till fast skum.
    instruktion steg 7.2 chokladmarängtårta
    Strösocker tillsatt.
    instruktion steg 7.3 chokladmarängtårta
    Marängsmeten klar.
  8. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna. Strö eventuellt över mandelspån om du vill ha det.

    instruktion steg 8 chokladmarängtårta
    Marängsmeten utbredd.
  9. Grädda tårtan mitt i ugnen i 150°C i ca 45 minuter.

    instruktion steg 9 chokladmarängtårta
    Grädda tårtan i ugnen.
  10. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.

    Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.

    instruktion steg 10.1 chokladmarängtårta
    Färdiggräddade bottnar.
    instruktion steg 10.2 chokladmarängtårta
    Vispad grädde.
    instruktion steg 10.3 chokladmarängtårta
    Skivad banan till fyllning.
  11. Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.

    instruktion steg 11 chokladmarängtårta
    Tårtbotten på tårtfat.
  12. Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär (om du väljer banan som fyllning så bred på hälften av grädden först, lägg på bananskivor och sedan resten av grädden). Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också). Klart!

    Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör serveras helst inom ett dygn, den kan sjunka ihop något, men om man vispar grädden tjock och breder ut den i ett täckande lager och är noga med att en blöt fyllning som t.ex. hallon inte kommer i kontakt med marängen - att det är ordentligt med grädde mellan så brukar tårtan hålla sig hög och fin minst 1 dygn. Det viktiga är alltså att det inte kommer rinnande vätska i kontakt med marängen på den understa bottnen som då smälter för då sjunker tårtan.

    instruktion steg 12.1 chokladmarängtårta
    Bred på grädde.
    instruktion steg 12.2 chokladmarängtårta
    Fördela bananskivorna.
    instruktion steg 12.3 chokladmarängtårta
    Bred på resten av grädden.
    instruktion steg 12.4 chokladmarängtårta
    Lägg på den andra tårtbottnen.

Information och tips

Tips & tricks

Bottnarna kan frysas. Hållbarhet ca 3 månader.

Planeringstips

Gör gärna bottnarna på kvällen innan du ska servera tårtan och låt dem svalna under bakduk under natten.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anita
Varför står det två olika mått på ugnsform/långpanna i receptet? Vilket mått stämmer?
Skrivet av My
Låter jättegod! Tror du att den skulle bli god om man blandar grädden med lite dulche de leche/karamelliserad mjölk eller blir det för sött?🤔
Skrivet av lisen
Gette god! Enkla och goda recept. Jag brukar alltid använda det här receptet när jag bakar kola kakor. Dina recept är alltid bra. / Lisen
Skrivet av Pia
Hej
Har följt din bakblogg i över 10-15 år o hoppas på många år med dina härliga recept. Undrar dock om du använder varmluft eller vanlig ugnstemperatur i alla dina recept? Skriv gärna ut det i alla recept för bästa resultat tack😊Önskar också en utskriftsvänlig sida på max 1-2 sidor då jag tar skärmdumpar på iPaden dvs en bild längst upp och text o beskrivning på 1 max 2 sidor. Mvh
Skrivet av Elsmari
Ser väldigt god ut och vill testa den till ett litet större kalas men blev lite undrande eftersom det står 2 olika mått i receptet på långpannan.Jag har en med innermått på 27x42 . -Med vänlig hälsning Elsmari
Svar till Andrea Skrivet av Susanne
Någon timme i rumstemperatur borde räcka för att tina. Men det är inte så att tårtan blir sämre om den står framme fler timmar heller. Jag brukar låta mina bottnar ligga under bakhandduk i rumstemperatur över natten (när jag bakar på kvällen och lägger ihop tårtan nästa dag och då fryser jag inte in den) så då ligger de ju säkert framme i åtminstone 12 timmar och blir inte sämre av det.
Skrivet av Andrea
Hej! Jag har gjort denna tårta i långpanna och fryst in bottnarna, hur lång tid innan servering ska jag ta fram dem?
Tacksam för svar!
Svar till Ing-Mari Skrivet av Susanne
Roligt att du tyckte så mycket om tårtan! Tack för att du skrev!
Skrivet av Ing-Mari
Hej!
Jag måste bara säja guuudomlig tårta. Så lätt att göra och så god.Jag gjorde 1 &1/2 sats för jag hade större långpanna. Bären hade ja bredvid. Tack för ett jättefint recept.
Mvh
Ing-Mari
Svar till Ing-Mari Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) Ja skriv gärna och berätta! Tack själv för att du skrev! :)
Skrivet av Ing-Mari
Hej!
Denna ska jag göra till morsdag nästa söndag. Jag lovar att skriva vad jag tycker om den.
Du ska ha ett jättestort tack för alla dina fina recept som Du delar med dej.
Mvh Ing-Mari
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
Svar till jag igen Skrivet av Susanne

Det är choklad (kakao) i bottnarna. Bottnarna består av två delar, en sockerkakssmet och en marängsmet. Dessa gräddas tillsammans i ugnen. Jag menar alltså hela bottnarna, de går inte att ta isär.

Svar till jag igen Skrivet av Susanne
Ja man kan ta en långpanna. Då delar man marängen på mitten så att man får 2 st bottnar att lägga på varandra.
Skrivet av jag igen
när du skriver att man låter bottnen stå över natten, menar du då själva chokladen, eller chokladen och marängen eller allt?
Skrivet av jag igen
Det verkar gott :) men man kunda väl ha långpanna annars? Hur ska man göra då?
Svar till RoseMarie Skrivet av Susanne
Ja bottnarna kan stå med bakduk över i rumstemperatur över natten.
Skrivet av RoseMarie
Hej
Jag har bakat denna Chokladmarrängtårta, där står det att man kan göra bottnarna dagen innan och täcka över med bakduk över natten. Ska man alltså kunna ha den stå framme till dagen efter ??
Svar till Amanda Skrivet av Susanne
Vaniljkräm fungerar om hon gillar det.
Svar till Anneli Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Det låter jättegott! :) Till den här tårtan skulle det nog vara jättegott fast garneringen får man antingen blanda ner i det andra eller skippa för man ser ju inte garneringen eftersom i den här tårtan är det bara fyllning.
Svar till Amanda Skrivet av Anneli
Man kan lägga apelsincremé emellan.

250 gram mascarpone
1,5 dl vispgrädde
3 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk likör med apelsinsmak (kan hoppas över, ta då 4 msk apelsinjuice
0,5 dl florsocker
Att garnera med:
1 st finstrimlat skal av en apelsin
2 msk riven blockchoklad, eller lite kakaopulver
eller
1 st rostade mandelspån (3 minuter, 175 grader)

Gör så här
Vispa grädden och blanda ihop allt utom apelsinskal och ev choklad. Sikta ner florsockret så det inte blir klumpar.
Häll upp i skål eller portionsskålar och garnera med finstrimlat apelsinskal och eventuellt riven blockchoklad eller rostade mandelspån.
Låt stå kallt minst en timme innan servering.

Kanske i syrligaste laget för barn men väldigt god.
Lycka till!
Skrivet av Amanda
Tips på annat än grädde? Har en liten tjej som inte gillar det men gillar allt annat på den tårtan =P
Svar till lilly Skrivet av Susanne
16 cm låter väldigt litet men går kanske bra det med men inget som receptet kräver. Som sagt jag använder formar som är 20 cm i diameter och det blir perfekt varje gång och det är de bilderna ni ser i receptet, både i det här receptet och på den klassiska marängtårtan (utan choklad).
Svar till Victoria Skrivet av lilly
Victoria: Mina blev likadana för att jag använde för stora formar. Jättegott ändå, men lite tunna,. =D Man får använda en mindre form, ska köpa mig en 16 och 18cm form, då tror jag de blir perfekta, söta och toppiga.
Svar till Victoria Skrivet av Susanne

Receptet är till 2 bottnar. Mina formar jag brukar använda är runda formar från IKEA som är 20 cm i diameter.

Ja marängen ska växa. Hade du vispat den ordentligt? Det ska gå att vända på bunken upp-och-ner utan att marängen rinner ut.

Rätt ugnstemperatur och placering i ugnen? Rätt tid i ugnen?

  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl