Vegetariskt - Byt ut kycklingfilé mot quorn och minska tiden i ugnen till ca 30 minuter.
Ugn:
175 °C i mitten av ugnen i 1 timmar och 30 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Lägg de frysta eller färska/tinade kycklingfiléerna i en ugnsform där alla filéer får plats att ligga bredvid varandra - för att de ska täckas jämnt av såsen.
Blanda crème fraiche, soja, sambal oelek och grädde i en bunke och rör om. (Om du använder äkta crème fraiche och vispgrädde så ta den större mängden sambal oelek och soja, använder du light-produkter så ta den mindre mängden. Smaka gärna av.)
Häll detta över kycklingfiléerna. Det är viktigt att filéerna täcks så mycket som möjligt av såsen.
Ställ in i mitten av ugnen i 175°C i 1,5 timmar. Om kycklingfiléerna är färska eller tinade så räcker det med 70 minuter.
Servera med ris, potatis, grönsaker.
1. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.
2. Häll crème fraiche, soja, grädde och sambal oelek i en bunke.
3. Rör ihop till en jämn smet.4. Häll såsen över kycklingfiléerna och ställ in i ugnen.
5. Såsen ska nästan täcka kycklingfiléerna. Ös över sås på den yta som inte är täckt.
6. Efter 1,5 timmar är de klara.
Såsen kan separera sig om du använder kycklingfiléer som innehåller mycket vätska. Ta då en visp eller sked och rör runt lite så brukar det blanda sig. OBS! Var noga med att använda kokbar crème fraiche så se upp med light-produkter!
GI Tips
Servera med grönsaker och t.ex. fullkornsbulgur eller fullkornsris.
LCHF Tips
Servera tillsammans med grönsaker.
Tips för att undvika tillsatser
Undvik light-produkter. Ta äkta crème fraiche och äkta vispgrädde.
Variationstips
Crème fraiche kan bytas ut mot grädde helt eller delvis och tvärtom. T.ex. kan man ta 6 dl vispgrädde och 2 dl crème fraiche, så man kan ta det man har hemma. Om man smakar av såsen kan man anpassa mängden sambal oelek och soja efter egen smak. Om du tycker det är för starkt, ta mera grädde eller crème fraiche som neutraliserar smaken.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Amadeus
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips, låter gott!
️ Skrivet av Amadeus
Äter alltid denna.
Ett tips är att pressa i 4-5 vitlöksklyftor och häll i halv dec ajvar är jävla gott också. Mvh
️ Skrivet av Fredrik Häll
Enkelt och väldigt gott. Tackar!
️ Skrivet av Jan
Helfestlig rätt med t.ex stekta champinjoner, en fräsch sallad och lite Cumberland därtill.
️ Skrivet av Maria
Jättegott och enkelt. Ett recept jag återkommit till i flera år.
️ Skrivet av Lilian
Lätt och enkelt. Jag är ofta rädd att mat ska bli för stark. Tog en tesk, sambal oelek. Blev kanon.
️ Skrivet av Camilla
Jättegott, snabbt och enkelt! Kortare tid om man använder kycklinglårfilé. Tog temperaturen och de var klara efter 30 minuter i ugnen.
️ Skrivet av Eva
Så otroligt gott och väldigt enkelt att tillaga!
️ Skrivet av Magnus
Gott, snabbt och enkelt
️ Skrivet av Carola
Jättegod kyckling med lite hetta.
Snabbt och enkelt att laga.
️ Skrivet av mums
Gör detta, jättegott
️ Skrivet av Linda Grape
Hej undrar om man kan ta kycklingbitar istället för hela filéer av kyckling?
webmaster
Svar till
Sören
️ Skrivet av Susanne
Nej det är inga jordnötter det är hel bulgur, tyvärr tror jag inte den säljs längre, men det smakar ungefär som matkorn. Annars är en favorit att servera med kokt ris. Jag ska ta nya bilder med kokt ris när jag gör detta nästa gång.
️ Skrivet av Sören
Är det jordnötter också på bilden, hur ingår de i receptet?
webmaster
Svar till
Carmen
️ Skrivet av Susanne
Roligt att du tyckte om det! Ja man kan bli lite lurad av färgen! Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Carmen
Hade vänner hemma och detta blev uppskattat av både mig och dom. Var lite tveksam när jag såg färgen på den ihopblandade såsen, den såg inte god ut. Väldigt enkel att tillaga och det blev mycket gott.
webmaster
Svar till
Amanda
️ Skrivet av Susanne
Läs gärna mer om detta på sidan om soja så får du svaret!
️ Skrivet av Amanda
Hej, det är vete i soja. Detta är alltså inte glutenfritt?
webmaster
Svar till
Jessica
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Kul att du tycker om receptet!
️ Skrivet av Jessica
Älskar detta receptet. Vi återkommer till det med jämna mellanrum, perfekt matlåde-mat! Brukar byta ut mot Quorn och iMat/iFraiche så det blir ovo-vegetariskt. Blir lika gott som med kyckling och mejerier. :)
webmaster
Svar till
Oskari Kotiranta
️ Skrivet av Susanne
Vad trevligt! Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Oskari Kotiranta
Kanongott! Ungarna älskar detta på fredagarna.
/O.K
webmaster
Svar till
Richard
️ Skrivet av Susanne
Tack för tipset! :)
️ Skrivet av Richard
Blanda i 4-5msk mangochutney , blir kanon gott! 😊
webmaster
Svar till
Micael
️ Skrivet av Susanne
Jag har tyvärr inte provat det så jag vet inte hur det skulle bli. Men Antonio Nyman har ju skrivit nedan att han provat med kokosmjölk så det borde ju gå. Om någon mer provar så skriv gärna!