Så här bakar du dina egna fantastiskt goda semlor. Luftiga semlebullar med ljuvligt god hemgjord mandelmassa och vispad grädde. Hembakade semlor eller fettisdagsbullar är mycket godare än köpta. Mängden mandelmassa kan man naturligtvis ta så mycket man vill eller göra kokosmassa alternativt vaniljkräm om man inte gillar eller tål mandel. Ett tips är även att ta nymald kardemumma i degen. Baka och njut!
Gör degspadet: Mät upp smöret i en kastrull och smält det. Häll på mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Tag bort kastrullen från värmen.
(Tänk på att röra om ordentligt i botten av kastrullen, annars är det lätt att det blir för varmt där. Är degspadet för varmt så kan jästen dö och då jäser det inte. Är det kallare tar bara jäsningen längre tid vilket faktiskt bara ger godare bullar.)
Arbeta in vetemjölet lite i taget. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
Arbeta ihop till en blank fin deg som släpper bunkens kant.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Ta hellre för lite än för mycket. För mycket vetemjöl ger torra kompakta bullar, så ta så lite vetemjöl som möjligt utan att degen blir för kladdig.)
Grädda semlebullarna mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakhandduk.
Frys dem sedan för att äta senare eller gör fyllningen och servera direkt.
Fyllning:
Skär av locket på semlebullarna. Gröp ur lite av inkråmet.
Med hemgjord mandelmassa (rekommenderas): Lägg inkråmet i en mixerskål och tillsätt sötmandel, strösocker och mjölk. Mixa till en slät smet.
Med köpt mandelmassa eller hemgjord kokosmassa: Lägg inkråmet i en skål, tillsätt rumsvarm mandelmassa eller rumsvarm kokosmassa. Värm mjölken och tillsätt den också. Blanda till en så jämn blandning som möjligt. Tillsätt mer varm mjölk om det behövs. Man kan även använda en mixer om man vill, det beror på hur noga man tycker det är.
Näringsvärde per semla (171 g): 563 kalorier, 49 g kolhydrater, 36 g fett, 10 g protein, 3 g fibrer
Serveringstips
Servera gärna traditionellt i djup tallrik med varm mjölk, s.k. hetvägg.
Tips & tricks
Det är samma deg till minisemlor, semletårta och semlelängd. Degen räcker till 14 bullar eller 32 minisemlor eller 2 semletårtor eller 3 semlelängder. Så om man vill kan man t.ex. baka 1 semletårta och 7 semlebullar eller 1 semletårta, 1 semlelängd och 2 bullar. Se respektive recept för utbakning, tider i ugnen och andra tips. Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha fler semlor.
GI Tips
Ta dinkelmjöl istället för vetemjöl.
Variationstips
För den som inte gillar mandelmassa kan man byta ut mandelmassan mot kokosmassa eller vaniljkräm, eller äta bara vispad grädde med t.ex. hallon eller blåbär.
Hållbarhet och förvaring
Semlorna går bra att frysa (utan fyllning).
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Giuliana
Min femåring och jag provade på att göra semlor förra året med ditt recept och jag är ingen expert men åh sååå gooooda.
Vad som även var så fantastiskt var att de var lika goda när man värmt de i mikron efter nedfrysning.
Idag kavlar vi upp ärmarna och gör de igen:)
Tack för ett toppenrecept. Letade för att hitta det igen och så glad att jag funnit det. Stjärnmärkt det nu:)
Önskar trevlig Fettisdag!
G&G
️ Skrivet av Ulf
Hej. Härligt att se att du gröper ur inkråmet ur bullen och har med det i mandelmassan. Tycker att det ofta fuskas med det, även på dyrare bagerier. Då borde det inte få kallas semla. Mvh
webmaster
Svar till
Stefan
️ Skrivet av Susanne
Jag har bakat dem som jag skrivit i receptet många gånger men om det diffar för dig på knappt 1 dl mjöl så är det inget konstigt. Det är bättre att ta för lite än för mycket mjöl så jag skriver hellre för lite mjöl i ett recept än tvärtom eftersom det är enkelt att bara tillsätta lite extra. Tänk även på att olika fabrikat av vetemjöl kan bete sig olika. Nej semlorna blir normalstora om du gör 14 st på en sats, de jäser upp och blir stora och fina. Om jäsningen går som den ska blir det stora fluffiga och fina semlebullar. Om du bakar ut dem till bara 6 st så bör man sänka ugnstemperaturen, se mina recept på semlelängd och semletårta. Färgen blir mörk p.g.a. att man penslar med ägg och delvis kanske min bildbehandling har bidragit till extra mörkt för de var inte brända men däremot kunde de varit i ugnen en minut kortare så hade de blivit finare det håller jag med om. Ugnstemperaturen är alltså korrekt om du gör det antal jag skrivit.
️ Skrivet av Stefan
Har du verkligen bakat dessa med 540 g mjöl? För mig blev degen som en seg klet, och jag behövde öka med 55 g för att det skulle bli bra.
Men jag förstår inte hur du degen skulle räcka till 14 st semlor, då blir de ju jättesmå. Själv bakade jag ut degen till 6 st, och då fick de lagom storlek.
Avslutningsvis, tror jag att 225 grader som du rekommenderar är för varmt, eftersom dina semlor är väldit mörka och ser nästan svarta ut. Själv provade jag med 175 grader i 20 minuter, och då ett bra resultat.
webmaster
Svar till
Bitte
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om dem! Ja när man väger mjölet tar man inte för mycket vilket annars är lätt gjort. Ju mindre mjöl desto luftigare och saftigare bullar!
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl