Gör en underbar och lyxig efterrätt med det här enkla receptet. En riktigt krämig, len och fin och lagom söt pannacotta med vit choklad. En perfekt smakkombination!
Pannacotta med vit choklad är gott och lyxigt! Här har jag garnerat med blåbär och hallon.
Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången.Grädde och vanilj.
Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter, var försiktig så att det inte kokar över.
Fiska upp vaniljstången och släng den.
Tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
Låt koka.Fiska upp vaniljstången.
Ta bort kastrullen från plattan nu om du inte redan gjort det (mycket viktigt).
Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet är smält.
Vispa ner urkramade gelatinblad.
Häll upp i portionsskålar.
(Om du inte har en bra kastrull att hälla ur så kan du antingen använda såsslev eller så häller du upp smeten i t.ex. ett litermått som går lätt att hälla ur eller så använder du en doseringstratt som på bilden.)
Här använder jag min candy funnel.
Låt stelna i kylskåp minst 2-3 timmar.
Låt stelna.
Dekorera med syrliga bär och ev. flagad choklad. (För att få chokladen flagad kan man ta en osthyvel och hyvla på sidan av chokladbiten.)
Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (106 g): 415 kcal, 12 g kolhydrater, 40 g fett, 3 g protein, 0 g fibrer
Serveringstips
Om man vill kan man dekorera med jordgubbar som man doppar i vit choklad och sedan rullar i kokos. Väldigt gott!
Hållbarhet och förvaring
Förvara pannacotta i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Dacke
️ Skrivet av Susanne
Så bra! :) Verkligen roligt att höra!
️ Skrivet av Dacke
Jag som brukar aldrig laga såna här grejer, tänk att jag lyckades med pannacotta på första försöket. Den var jättegod. Jag använde såna där vitchoklad linser, då de smälter snabbare, men toppade med hyvlad choklad precis som du beskrev. Klockrent!
webmaster
Svar till
Emma
️ Skrivet av Susanne
Ja det går nog och det är samma recept. Tänk bara på att det blir nog svårt att ta fina bitar när man gör så tror jag. Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar!
️ Skrivet av Emma
Kan man lägga i smeten i en stor form istället för flera små, så det blir en stor pannacotta? Är det samma recept då?
Svar till
edrin
️ Skrivet av Mimmi
Jag använder mig av Vegegel så blir pannacottan vegetariskt!
Funkar super!
webmaster
Svar till
monne
️ Skrivet av Susanne
Nej det händer inte mer än att vaniljsmaken sprider sig från vaniljstången och ut i grädden. Man får lyfta bort vaniljstången sen.
️ Skrivet av monne
Kanske en dum fråga vad händer med vanilj stången om man lägger i den som det står att man ska göra smälter den när det kokar?
webmaster
Svar till
ellen
️ Skrivet av Susanne
Jag tror det borde gå, skriv gärna om du provar!
️ Skrivet av ellen
hej kan man hela i lite limesaft i.
webmaster
Svar till
edrin
️ Skrivet av Susanne
Ja det finns gelésocker. Läs på förpackningen. Eftersom gelésocker även innehåller socker så behövs inte strösocker. Jag kan tycka att det blir för sött ändå med gelésocker, samtidigt måste man ta en viss mängd gelésocker för att få pannacottan ska bli lagom fast i konsistensen.
️ Skrivet av edrin
Kan man använda något annat istället för gelatinblad ?
webmaster
Svar till
zebastian
️ Skrivet av Susanne
Ja du kan använda vaniljstång om du vill.
Ja det ska vara varmt så att gelatinbladen smälter.
️ Skrivet av zebastian
ska grädden och chokladen vara varm när man lägger i gelatinbladen????
️ Skrivet av zebastian
kan man ha vaniljstång i denna pannacotta?
webmaster
Svar till
Linnea
️ Skrivet av Susanne
ja det stelnar fortare då.
️ Skrivet av Linnea
Går det snabbare om man ställer in dem i frysen? :O
️ Skrivet av susanne
Otroligt gott och lättlagat! Tack!!!
webmaster
Svar till
Ellinor
️ Skrivet av Susanne
Ja det bör gå att ploppa ut dem.
️ Skrivet av elin
Agar agar är ett vegetariskt alternativ till gelatin. Ett tips till oss vegetarianer!
️ Skrivet av Ellinor
Blir det så pass hårt att det går och vända uppochner så att den står av sig själv? om man använder silikonformar så man kan "ploppa" ut dem :)?
webmaster
Svar till
Margareta
️ Skrivet av Susanne
Läs gärna "Den hemlige kocken", men så klart är det upp till var och en att göra sina egna bedömningar och välja vad man vill tro på.
Karragenan har e-nummer E407 och fruktkärnmjöl har e-nummer E410.
️ Skrivet av Margareta
Skitsnack, Susanne! Tag reda på fakta innan du skriver något.Det är helt och fullt möjligt att vara 100% vegetarian.
Gelesocker består dessutom endast av socker karragenan och fruktkärnmjöl, inte ett endaste e-nummer.
️ Skrivet av Thomas
Har precis gjort en sats till 4 personer, och fruktansvärt enkelt och gott!! Tack för ett kanonrecept på en lyckad efterrätt :)
️ Skrivet av isabella
mmmmmm, suuper god! :D
webmaster
Svar till
zsa zsa
️ Skrivet av Susanne
Problemet med gelésocker är att det är väldigt sött och i detta recept så ingår vit choklad som också är väldigt sött så jag skulle inte rekommendera att byta ut gelatinblad mot gelésocker.
Däremot i andra pannacotta-recept där socker ingår så kan man byta ut gelatinblad och socker mot gelésocker. Dock innehåller gelésocker en del tillsatser (e-nummer) som inte är så trevliga så jag själv föredrar gelatinblad. Äter man inte gelatinblad p.g.a. att det är animaliskt så ska man kanske komma ihåg att det finns animaliska ämnen i alla möjliga e-nummer som ingår i alla möjliga livsmedel och det är inget som deklareras på förpackningen. Det är i princip omöjligt att vara 100% vegetarian.