Recepten.se – Recept> Efterrätter> Pannacotta med vit choklad

Pannacotta med vit choklad

Gör en underbar och lyxig efterrätt med det här enkla receptet. En riktigt krämig, len och fin och lagom söt pannacotta med vit choklad. En perfekt smakkombination!
pannacotta med vit choklad
Pannacotta med vit choklad är gott och lyxigt! Här har jag garnerat med blåbär och hallon.
Skriv ut   Mejla
Tid: 15 min + 2 timmar i kylskåpet
Mängd: 4-6 portioner

Ingredienser:

Garnering:

Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.

    vit choklad i bitar
    Vit choklad i bitar.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

    instruktion steg 2 pannacotta med vit choklad
    Gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Mät upp grädden i en kastrull, det går bra med vispgrädde eller annan grädde. Det går också bra med en blanding av vispgrädde och mjölk eller vatten.

    Om du använder vaniljstång, snitta den och skrapa ur fröna. Lägg både vaniljstång och alla frön i grädden.

    Om du använder vaniljsocker så tillsätter du bara den till grädden.

    instruktion steg 3.1 pannacotta med vit choklad
    Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången.
    instruktion steg 3.2 pannacotta med vit choklad
    Grädde och vanilj.
  4. Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter, var försiktig så att det inte kokar över.

    Fiska upp vaniljstången och släng den.

    Tillsätt chokladen. Rör tills den smält.

    instruktion steg 4.1 pannacotta med vit choklad
    Låt koka.
    instruktion steg 4.2 pannacotta med vit choklad
    Fiska upp vaniljstången.
  5. Ta bort kastrullen från plattan nu om du inte redan gjort det (mycket viktigt).

    Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet är smält.

    instruktion steg 5 pannacotta med vit choklad
    Vispa ner urkramade gelatinblad.
  6. Häll upp i portionsskålar.

    (Om du inte har en bra kastrull att hälla ur så kan du antingen använda såsslev eller så häller du upp smeten i t.ex. ett litermått som går lätt att hälla ur eller så använder du en doseringstratt som på bilden.)

    pannacotta med vit choklad steg 6: här använder jag min candy funnel
    Här använder jag min candy funnel.
  7. Låt stelna i kylskåp minst 2-3 timmar.

    låt stelna
    Låt stelna.
  8. Dekorera med syrliga bär och ev. flagad choklad. (För att få chokladen flagad kan man ta en osthyvel och hyvla på sidan av chokladbiten.)

    garnera med bär
    Garnera med bär.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (106 g): 415 kcal, 12 g kolhydrater, 40 g fett, 3 g protein, 0 g fibrer

Serveringstips

Om man vill kan man dekorera med jordgubbar som man doppar i vit choklad och sedan rullar i kokos. Väldigt gott!

Hållbarhet och förvaring

Förvara pannacotta i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Dacke Skrivet av Susanne
Så bra! :) Verkligen roligt att höra!
Skrivet av Dacke
Jag som brukar aldrig laga såna här grejer, tänk att jag lyckades med pannacotta på första försöket. Den var jättegod. Jag använde såna där vitchoklad linser, då de smälter snabbare, men toppade med hyvlad choklad precis som du beskrev. Klockrent!
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Ja det går nog och det är samma recept. Tänk bara på att det blir nog svårt att ta fina bitar när man gör så tror jag. Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar!
Skrivet av Emma
Kan man lägga i smeten i en stor form istället för flera små, så det blir en stor pannacotta? Är det samma recept då?
Svar till edrin Skrivet av Mimmi
Jag använder mig av Vegegel så blir pannacottan vegetariskt!
Funkar super!
Svar till monne Skrivet av Susanne
Nej det händer inte mer än att vaniljsmaken sprider sig från vaniljstången och ut i grädden. Man får lyfta bort vaniljstången sen.
Skrivet av monne
Kanske en dum fråga vad händer med vanilj stången om man lägger i den som det står att man ska göra smälter den när det kokar?
Svar till ellen Skrivet av Susanne
Jag tror det borde gå, skriv gärna om du provar!
Skrivet av ellen
hej kan man hela i lite limesaft i.
Svar till edrin Skrivet av Susanne
Ja det finns gelésocker. Läs på förpackningen. Eftersom gelésocker även innehåller socker så behövs inte strösocker. Jag kan tycka att det blir för sött ändå med gelésocker, samtidigt måste man ta en viss mängd gelésocker för att få pannacottan ska bli lagom fast i konsistensen.
Skrivet av edrin
Kan man använda något annat istället för gelatinblad ?
Svar till zebastian Skrivet av Susanne

Ja du kan använda vaniljstång om du vill.

Ja det ska vara varmt så att gelatinbladen smälter.

Skrivet av zebastian
ska grädden och chokladen vara varm när man lägger i gelatinbladen????
Skrivet av zebastian
kan man ha vaniljstång i denna pannacotta?
Svar till Linnea Skrivet av Susanne
ja det stelnar fortare då.
Skrivet av Linnea
Går det snabbare om man ställer in dem i frysen? :O
Skrivet av susanne
Otroligt gott och lättlagat! Tack!!!
Svar till Ellinor Skrivet av Susanne
Ja det bör gå att ploppa ut dem.
Skrivet av elin
Agar agar är ett vegetariskt alternativ till gelatin. Ett tips till oss vegetarianer!
Skrivet av Ellinor
Blir det så pass hårt att det går och vända uppochner så att den står av sig själv? om man använder silikonformar så man kan "ploppa" ut dem :)?
Svar till Margareta Skrivet av Susanne

Läs gärna "Den hemlige kocken", men så klart är det upp till var och en att göra sina egna bedömningar och välja vad man vill tro på.

Karragenan har e-nummer E407 och fruktkärnmjöl har e-nummer E410.

Skrivet av Margareta
Skitsnack, Susanne! Tag reda på fakta innan du skriver något.Det är helt och fullt möjligt att vara 100% vegetarian.

Gelesocker består dessutom endast av socker karragenan och fruktkärnmjöl, inte ett endaste e-nummer.
Skrivet av Thomas
Har precis gjort en sats till 4 personer, och fruktansvärt enkelt och gott!!
Tack för ett kanonrecept på en lyckad efterrätt :)
Skrivet av isabella
mmmmmm, suuper god! :D
Svar till zsa zsa Skrivet av Susanne

Problemet med gelésocker är att det är väldigt sött och i detta recept så ingår vit choklad som också är väldigt sött så jag skulle inte rekommendera att byta ut gelatinblad mot gelésocker.

Däremot i andra pannacotta-recept där socker ingår så kan man byta ut gelatinblad och socker mot gelésocker. Dock innehåller gelésocker en del tillsatser (e-nummer) som inte är så trevliga så jag själv föredrar gelatinblad. Äter man inte gelatinblad p.g.a. att det är animaliskt så ska man kanske komma ihåg att det finns animaliska ämnen i alla möjliga e-nummer som ingår i alla möjliga livsmedel och det är inget som deklareras på förpackningen. Det är i princip omöjligt att vara 100% vegetarian.

  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl