Porterstek

Porterstek är verkligen jättegott (även om man inte gillar öl) och det är enkelt att göra med nötstek, fransyska, rostbiff eller kalvstek. Köttet kokas i ett smakrikt spad som ger köttet den goda smaken och som sedan används till att göra den himmelskt goda såsen till.
porterstek
Tid: 2 timmar varav 15 min arbete
6 portioner

Ingredienser:

Kokspad:

Sås:

  • silat spad från grytan
  • grädde (valfri fetthalt)
  • ev. soja
  • idealmjöl
    • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)

Servering:

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Tillaga porterstek så här:

  1. Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i. Tillsätt ingredienserna till kokspadet: porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningar.

    (Om du köpt en flaska med 50 cl porter så kan du använda allt innehåll om du vill. Ta då 1 dl svartvinbärssaft.)

    kokspadet
    Kokspadet.
  2. Skär löken i skivor och lägg dem i spadet.

    lök i skivor
    Lök i skivor.
    lök i kokspad
    Lök i kokspad.
  3. Låt spadet koka upp och lägg i köttbiten.

    Lägg på locket och låt sedan sjuda på svag värme.

    kokspadet kokar
    Kokspadet kokar.
    steken ilagd
    Steken ilagd.
  4. Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.

    Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.

    steken kokar
    Steken kokar.
  5. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

    Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

    porterstek i skivor
    Porterstek i skivor.
  6. Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.

    Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.

    • silat spad från grytan
    • grädde (valfri fetthalt)
    • ev. soja
    • idealmjöl
      • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)
    såsen
    Såsen.
  7. Servera portersteken med svart vinbärsgelé, grönsaker samt potatis eller ris.

    portersteken serverad
    Portersteken serverad.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med t.ex. klyftpotatis eller kokt potatis och grönsaker. Vinbärsgelé är gott till. Garnera gärna med färsk timjan.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av yvonne
hej
jag undrar bara om jag kokar en porterstek idag kan jag då skiva den o värma den imorgon
tacksam för svar / yvonne
Skrivet av tess
ha lite koncentrat cola i så blir såsen mustigare,liten söt eftesmak på tungtippen, vackrare färg, plus att det mörar köttet ännu mer, folk vill ha ännu mera . perfekt balans
Svar till Annica Skrivet av Susanne
Klicka på soja i ingredienslistan så finns info, jag skulle säga att Mrs Chengs mushroom soy eller liknande passar allra bäst alternativt en kinesisk soja.
Skrivet av Annica
Undrar bara vad det är för soja man ska använda?
Svar till annelie Skrivet av Susanne
Varsågod! Tack för att du skrev! :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest