Rulltårta

Ingredienser:
Rulltårta:
Fyllning:
- ca 2-3 dl sylt, marmelad eller mosade bär t.ex. äppelmos, hallonsylt
Utrustning:
- ev. elvisp
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i 5-7 minuter med över- och undervärme
-
Sätt på ugnen på 250°C (över- och undervärme) eller 200°C varmluft, så att ugnen hinner bli varm tills du vispat ihop smeten.
-
Vispa ägg och strösocker till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
Ägg och strösocker. Vispa. Ljusgul pösig smet. -
Vispa ner bakpulvret. (Kör ca 10 sekunder med elvisp.)
- 2 tsk bakpulver
Tillsätt bakpulver. -
Tillsätt vetemjölet och grädden eller mjölken och vispa försiktigt till en jämn smet (ca 20 sekunder på lägsta effekt med elvispen).
Tillsätt vetemjöl och grädde/mjölk. Rulltårtesmeten klar. -
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.
(Det är viktigt att du breder ut smeten ända ut i kanterna så att smeten inte ligger i ett för tjockt lager för då blir rulltårtan svår att rulla ihop.)
Smeten utbredd. -
Sätt in i mitten av ugnen och sänk till 225°C och grädda ca 5-7 minuter.
Se till att "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd. Den ska få en del färg men utan att bli bränd samtidigt som den blivit genomgräddad så ta inte ut den för tidigt. Min rulltårta på bilden är precis genomgräddad, den kunde varit inne i ugnen någon halvminut till men kortare tid hade den inte blivit bra.
(Om du har varmluftsfunktion inställd på din ugn grädda den då i mitten i 200°C i ca 8 minuter.)
(Man kan även grädda i 250°C med över- och undervärme och då tar det ca 5 minuter men då måste man verkligen vakta rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.)
Rulltårtan i ugnen. När man tar ut rulltårtan sjunker den ihop. -
Stjälp direkt upp tårtan på sockrat smörpapper eller bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret så lossnar det lätt.)
Sockrat smörpapper. Rulltårtan ligger mot det sockrade pappret. Dra bort pappret. -
Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven nedåt i mitten och låt svalna innan den skärs i bitar.
- ca 2-3 dl sylt, marmelad eller mosade bär t.ex. äppelmos, hallonsylt
Äppelmos som fyllning. Rulla ihop. Ihoprullad. -
Skär rulltårtan i skivor och servera.
Hela rulltårtan. Skär i skivor. En skiva rulltårta.
Rulltårta:
Fyllning:
Näringsvärden
Tips & tricks
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Leif pensionär.
Det blev dock tillräckligt mycket kvar för att kunna bre på hallonsylt och rulla ihop. Resultatet blev jättegott!
Tackar från en 70+

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster