Recepten.se – Recept> Tårtor & bakelser> Gräddtårta

Gräddtårta

Klassisk gräddtårta är aldrig fel. Fyllning och garnering väljer du efter säsong.
Gräddtårta
Gräddtårta med säsongens bär: smultron, blåbär och hallon.
Skriv ut   Mejla
Tid: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb
Mängd: 10-12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaksbotten:

Fyllning 1:

Fyllning 2:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Baka gräddtårta så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

    gräddtårta steg 1: smord form med ströbröd
    Smord form med ströbröd.
  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en nästan vit pösig smet, använd gärna elvisp med vispar.

    gräddtårta steg 2: ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    gräddtårta steg 2: ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  3. Mät upp vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Blanda till en jämn blandning utan klumpar.

    gräddtårta steg 3: vetemjöl, potatismjöl och bakpulver blandat
    Vetemjöl, potatismjöl och bakpulver blandat.
  4. Tillsätt mjöl-blandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa på lägsta hastighet med elvispen till en jämn smet.

    gräddtårta steg 4: mjölblandning tillsatt
    Mjölblandning tillsatt.
    gräddtårta steg 4: smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan släpper kanten och kakan börjar sjunka lite. Prova gärna med en provsticka som ska förbli torr.

    gräddtårta steg 5: smeten i formen
    Smeten i formen.
  6. Låt kakan svalna. Ställ gärna formen på galler och lägg över en bakhandduk. När kakan svalnar sjunker den ihop lite grann.

    Under tiden tårtan svalnar kan man passa på att förbereda fyllningarna. Gör vaniljkrämen och vispa grädden. Om man ska använda frysta bär så tinar man dem.

    (Vill man förbereda kan man gärna låta kakan stå i sin form över natten.)

    gräddtårta steg 6: färdiggräddad tårtbotten
    Färdiggräddad tårtbotten.
  7. Gör antingen vaniljkräm enligt receptet på den eller gör marsankräm så här:

    Mät upp kall mjölk, strösocker och marsanpulver i en kastrull.

    Vispa och låt koka upp under omrörning. När det börjar koka så tjocknar den och tag då bort den från värmen. Är den lite lös kan man sänka värmen och låta koka en liten stund till. Dock så tjocknar krämen ytterligare när den svalnar.

    Låt marsankrämen svalna till rumstemperatur och låt stå i kylskåp minst 10 minuter.

    gräddtårta steg 7: mjölk, strösocker och marsanpulver
    Mjölk, strösocker och marsanpulver.
    gräddtårta steg 7: marsankräm
    Marsankräm.
  8. Vispa grädden både till fyllningen och garneringen på en gång (totalt 5 dl om du bakar en tårta). Den ska vispas ganska fast, det ska bli toppar när man lyfter upp elvispen.

    gräddtårta steg 10: vispad grädde
    Vispad grädde.
  9. När tårtan svalnat kan man lägga ihop tårtan.

    Skär bottnen i 3 delar.

    (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)

    (Om man vill kan man vända kakan upp och ner först så blir det lättare att dela i 3 lika höga bottnar.)

    gräddtårta steg 7: skär 2 ggr så det blir 3 tårtbottnar
    Skär 2 ggr så det blir 3 tårtbottnar.
  10. Lägg understa tårtbottnen på ett tårtfat.

    gräddtårta steg 8: understa tårtbotten
    Understa tårtbotten.
  11. Bred på vaniljkrämen.

    gräddtårta steg 11: vaniljkrämen utbredd
    Vaniljkrämen utbredd.
  12. Lägg på nästa tårtbotten (mittendelen).

    gräddtårta steg 12: mittendelen pålagd
    Mittendelen pålagd.
  13. Fördela ut bären och bred eventuellt på sylt. Bred på grädden.

    gräddtårta steg 13: hallon till fyllningen
    Hallon till fyllningen.
    gräddtårta steg 13: vispad grädde ovanpå hallonen
    Vispad grädde ovanpå hallonen.
  14. Lägg på den översta tårtbottnen.

    gräddtårta steg 14: översta tårtbottnen pålagd
    Översta tårtbottnen pålagd.
  15. Bred på grädden först runt kanterna och sedan ovanpå. Fördela ut bär eller frukt.

    Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta.

    Ställ in gräddtårtan i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ca 12 timmar innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

    (För att grädden ska hålla sig fräsch i kylen och inte torka på ytan så är det bästa om man har ett tårtlock att ställa över annars kan man använda tandpetare och plastfolie.)

    • ca 1-2 dl säsongens frukt eller bär t.ex. vindruvor
    gräddtårta steg 15: grädden utbredd på kanterna och ovanpå
    Grädden utbredd på kanterna och ovanpå.
    gräddtårta steg 15: gräddtårta med blåbär och smultron
    Gräddtårta med blåbär och smultron.
  16. Servera tårtan, ät och njut.

    gräddtårta steg 16: en tårtbit
    En tårtbit.

Information och tips

Hållbarhet och förvaring

Förvara tårtan i kylskåp. Servera inom 2 dygn. Tårtan håller sig i ca 5 dygn men grädden börjar få sämre konsistens efter 2 dygn.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Svar till Iréne JR Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet, tack för att du skrev! :)
Skrivet av Iréne JR
Fin o lättlagad tårta med fluffiga bottnar, rikligt m hallon o mycket grädde! Tack! Gör allt utom brer på grädden o lägger dekorationsbären dag 2. Den står bra i källaren o saftar till sig under natten, under lock. Familjens favorit!
Skrivet av Linda Elofsson
Älskar gräddtårta! Har bakat 4 till studenten! Blev perfekta!
Skrivet av Arne
Jag gjorde smörgåstårta en gång, oj så god den blev. Den här ser också god ut.
Arne Nilsson, Borås
Svar till Ann-K L Skrivet av Susanne
Tack för ditt fina omdöme, det är verkligen det bästa jag kan få för det är precis det jag försöker uppnå så det är roligt att läsa att du tycker jag lyckats med det! :)
Skrivet av Ann-K L
Underbart! Återvänder ständigt till dina recept, då något ska lagas eller bakas. Den absolut bästa pedagogiska "receptsamlingen"! Man behöver inte fundera utan bara göra.
Svar till Susanne Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med förbättrad beskrivning och nya bilder steg för steg.
Skrivet av Joel
Tårtan blev jättefin, jättegod, uppskattad och komplimerad av alla! Kanske lägger upp en bild så småningom (finns det ett forum för det här? :))
Svar till Joel Skrivet av Susanne
Tack, trevligt att du tycker det! Det går även att klicka på ingredienserna för ännu mer info!
Skrivet av Joel
Grym sida!
Snubblade in här för jag ville baka en fin födelsedagstårta till mig.
Gillar skarpt mouseover-instruktionerna på receptingredienserna!
Skrivet av David
Det blev en fantastisk tårta! Vi firade en lemur som fyllde år och han älskade den med jordgubbar på.
Svar till Emma Skrivet av Susanne

Ja det kan man räkna ut genom att beräkna ytan av långpannan jämfört med ytan av runda formar. Ja man kan dela den i tre lager.

Säg till om du vill ha hjälp med beräkningarna.

Skrivet av Emma
Hej. tänkte göra en tårta i långpannan, då de räcker till fler =) Undrar om du har några bra mått till det? Hur mycket man ska ta av de olika ingredienserna? och om de e möjligt o dela den i tre? Har du någon erfarenhet i detta skulle jag bli mycket tacksam!
Skrivet av Sofia
Jag blev jättenöjd med den här bottnen! Den blev hög och fin och var inte alls svår att göra - bara att följa receptet. (Och tänka på vispa ägg och socker riktigt ordentligt, inte vispa mer efter att mjölet blandats i, att grädda i nedre delen av ugnen och att inte vara för ivrig och öppna ugnsluckan för många gånger.)
Skrivet av tollan
komplicerat recept xD
tårtan blev äcklig :D
Skrivet av jimmie
om du har fel temperatur i kylen så kan grädden surna men har du gjort som webmastern med lock som de flesta har så är det inte några problem alls.
Skrivet av Susanne
Svar till bagardotter: Tack för din synpunkt. Jag håller med om att man inte bör servera tårtan efter 2 dygn till gäster men jag tycker att tårtan är helt klart ätbar upp till 5 dygn, så man behöver ju inte slänga tårta som blir över efter 2 dygn, men som du säger blir grädden tråkig, den blir kompakt, däremot har jag aldrig varit med om att den surnat eller smakat dåligt utan tårtan har varit god upp till 5 dygn. Jag förvarar mina tårtor kallt i kylen och med kupa över. Jag ska förtydliga detta i receptet.
Skrivet av bagardotter
de står att du kan förvara tårtan i kyl i 5 dagar, detta är fel. grädden surnar och svettas efter 2 dagar , efter det kan de blir att en skär sig o förstör hela kakan, båda mina föräldrar är bagare och konditorer, alltså så är de specialister på tårtor och bakverk. så det är helt fel.
Skrivet av Susanne
Svar till hallååå!: Kontrollera att du gjort rätt inställningar på din ugn (över- och undervärme) och att det inte är något fel på den. Just det du beskriver med att det tar mycket längre tid och att kakan växer tyder på att ugnstemperaturen är lägre än 175°C, kanske snarare 125°C för då händer just detta.
Skrivet av hallååååå!
det tar mycket mer än 40 minuter att grädda kakan! jag har gjort precis som det står och följt alla råd nedan men ändå så blev den inte klar på 40 minuter. den blev bara större, men har samma färg och konsistens som förut. tacksam för svar!
Skrivet av :-)
jag tycker att den ser god ut men vi får se!!
Skrivet av Susanne
Svar till Nattis: Tyvärr så har du nog gjort något fel. Bottnen ska bli åtminstone 5 cm hög. Tänk på att vispa ägg och socker ordentligt till en nästan vit fluffig smet men därefter så ska man inte vispa eller röra mer än att smeten är blandad. Det vanligaste felet är att man vispar smeten för länge på slutet efter att man tillsatt mjölet.
Skrivet av Nattis
Asså jag vet inte om jag gjort fel eller ngt men min bottnen blev högst 2 cm hög. ska man göra 3 st eller, jag trodde att den skulle bli typ 5-7 cm hög?! Tacksam för svar! :))))
Skrivet av Birgitta
En jättegod tårta och tårtbotten blev jättehög och fin.Bakar sällan nästan aldrig men denna var lätt att göra
Skrivet av jon
Som alltid det vanligaste problemet med att kakor o sufflers inte lyfter .. för långsamt in i ugnan och öppna inte för att titta ... lita på klockan
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl